Național

Vocea romanilor se aude puternic peste granite

Ziarul de Vrancea
29 sep 2010 447 vizualizări
Unul din patru conationali vorbeste saptaminal cu rudele sau prietenii din strainatate n doar un sfert dintre bucuresteni au neamuri sau cunostinte care locuiesc in afara tarii

Peste 45% dintre romani au rude, prieteni apropiati sau cunostinte plecate in strainatate pe perioade indelungate. Jumatate dintre acestia iau legatura cu acestia saptaminal, 21% lunar si doar 2% spun ca nu mai tin deloc legatura cu cei plecati din tara, potrivit unui studiu GfK. Barometrul arata ca cei mai multi conationali cu rude sau cunostinte in afara provin din Ardeal, iar cei mai putini din Bucuresti. "Mai mult de jumatate dintre locuitorii din Banat-Crisana-Maramures, Dobrogea si Ardeal si preponderent romanii care locuiesc in zona rurala si orasele mici au cunostinte in afara tarii. Proportia acestora scade pe masura ce creste numarul de locuitori ai asezarii de rezidenta - astfel ca in Bucuresti intilnim doar un sfert din populatie care sa aiba cunostinte plecate in strainatate", se arata in concluziile studiului, prezentate ieri. Totodata, sondajul subliniaza ca tinerii sub 24 de ani tin legatura mai des cu cei plecati, unul din cinci vorbind cu acestia zilnic. Frecventa de comunicare este asemanatoare insa intre mediul urban si cel rural, precum si intre barbati si femei.


Batrinii asteapta sa fie sunati


Doar 5% dintre romani obisnuiesc sa telefoneze ei insisi persoanelor cunoscute aflate in strainatate. în schimb, 45% contacteaza si sint contactati in egala masura, iar 50% sint de obicei contactati de cei plecati. "în general, cei care asteapta sa fie sunati sint locuitorii din mediul rural, oameni care provin din gospodarii cu venituri mici sau oameni in virsta, in special trecuti de 60 de ani. Cei ce mentin dialogul sint mai tineri, apartinind mai ales grupei de virsta 25-39 de ani - mai mult de jumatate dintre ei telefoneaza si li se telefoneaza in aceeasi masura", potrivit sursei citate. Telefonul mobil este cel mai popular mod de a tine legatura cu cei dragi, 81% dintre respondenti spunind ca suna sau sint sunati pe mobil. Urmeaza, aproape la egalitate, programele gratuite de telefonie prin Internet (39%), telefonul fix (38%), iar 28% comunica prin mesageria instantanee. Cele mai putin folosite moduri de comunicare sint scrisorile (9%), cartelele cu credit (7%) si programele platite de telefonie prin Internet (3%). Ardelenii folosesc cel mai rar mobilul, telefonul fix fiind folosit cel mai putin in Muntenia (24%). Studiul GfK Omnibus a fost realizat in luna august, pe un esantion de 1.080 de respondenti din mediul urban si rural. Rezultatele sint reprezentative pentru populatia Romaniei in virsta de 15 ani si peste.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.