Național

Generatia Facebook atenteaza la integritatea CSM

Ziarul de Vrancea
13 sep 2010 559 vizualizări
n candidatii la alegerile viitorului Consiliu Superior al Magistraturii (CSM) îsi povestesc vietile pe bloguri, socializeaza pe facebook, semneaza petitii si lupta alaturi de organizatiile non-guvernamentale

Magistratii bloggeri sint dintre cei mai tineri, acestia alegind sa imparta cu publicul larg jurnalul vietii de magistrat. Anamaria Puiu de la Judecatoria Sectorului 1 a Capitalei afirma, pe blogul sau cu poza: "încrederea e in judecatori!". Este judecator din ianuarie 2009, dar a dat deja interviuri despre activitatea sa. Pe site-ul sau are fotografii, inclusiv alaturi de presedintele Traian Basescu. Vicepresedintele Judecatoriei Oradea, Cristi Danilet, este un alt judecator care are blog, dar si profil pe Facebook, fiind foarte activ in mediul on-line. Presedintele Tribunalului Vrancea, Toni Neacsu, este de asemenea activ atit pe site-ul sau, cit si pe pagina de Facebook. El s-a implicat in mai multe proiecte, intre care Jurindex, un site cu sentinte judecatoresti, care insa a fost blocat o perioada de timp, dar si criticat pentru nefunctionalitate.


Candidatii cei mai controversati


O alta parte a candidatilor la CSM s-au implicat in problemele sistemului prin pozitii comune, cristalizate mai ales in perioada protestului din justitie din 2009. Majoritatea au semnat macar o petitie, legata de salarizarea din sistem, sau au criticat cazul judecatorului Florin Costiniu de la înalta Curte de Casatie si Justitie, judecat in cazul de coruptie al senatorului Catalin Voicu. Printre candidatii petitionari se numara presedintele Curtii de Apel Brasov, Alexandru Serban, Dan Andrei Enescu - de la Curtea de Apel Ploiesti si Lacramioara Axinte - de la Judecatoria Botosani. Magistratii candidati la Consiliul Superior al Magistraturi sint nume cunoscute in breasla, insa, de cele mai multe ori, numele lor nu apar in presa pe motive de compententa profesionala, ci doar daca au judecat dosare controversate. Este si cazul judecatoarei Elena Popescu, de la Judecatoria Tirgu Jiu. Magistratul a facut parte din completul de judecata ce l-a condamnat la 25 de ani de puscarie pe Marcel Tundrea, acuzat ca a violat si omorit o minora. Recent s-au descoperit indicii ca un alt barbat ar fi comis fapta de care a fost acuzat Tundrea, primul condamnat decedind intre timp.

Procurorul Alexandru Lele, pare de departe cel mai controversat candidat. Este singurul din cei 53 care a fost judecat intr-un dosar penal, fiind suspendat din functie dupa ce a fost cercetat pentru fapte de coruptie. A scapat de dosarul penal doar in urma unei erori de procedura.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.