Național

13, incepe scoala! Cine nu si-a facut temele?

Ziarul de Vrancea
13 sep 2010 579 vizualizări
Prima zi de scoala surprinde sistemul de invatamint cu peste zece mii de cadre didactice in minus fata de anul trecut n structura anului scolar a suferit modificari n "emotionati" sa auda primul clopotel, parlamentarii si-au luat azi liber

Aproximativ 3.300.000 de elevi si prescolari incep astazi cursurile anului scolar 2010-2011. Dintre acestia, aproximativ 2.700.000 sint elevi in invatamintul primar, gimnazial si liceal si peste 500.000 sint copii de gradinita. Anul acesta, peste 220.000 de boboci de clasa I vor pasi pragul scolii. Cursurile, atit la gradinita, cit si la scoala si liceu, vor fi predate de aproximativ 250.000 de cadre didactice titulare si suplinitoare. Un procent de 90,5% dintre copii vor merge in scoli autorizate sanitar sau care vor obtine autorizatia sanitara la timp, a anuntat ministrul Educatiei, Daniel Funeriu. Potrivit acestuia, procentul cadrelor didactice necalificate din sistem este cu 60% mai mic decit anul trecut iar numarul de norme ocupate de cadrele didactice pensionare a scazut cu 52% fata de 2009. In schimb, numarul de norme ocupate de cadrele didactice titulare a crescut cu 4.000 comparativ cu anul trecut. Daca ceva nu s-a schimbat fata de anii trecuti, aceasta este prezenta politicienilor la festivitatile de deschidere ale anului scolar. Parlamentarii isi incep saptamina cu o zi libera, ei votindu-si "obligatia" de a participa astazi la deschiderea anului scolar in teritoriu.

Demersul senatorilor si deputatilor a stirnit reactia Aliantei Federatiilor din învatamint care a transmis un apel tuturor cadrelor didactice sa nu acorde atentie politicienilor, chiar daca acestia sint parinti. Peste 10.000 politisti vor asigura astazi masurile de siguranta publica in zona unitatilor de invatamint, a informat Politia Romana.


Mai putini cu zece mii, mai saraci cu 50%


Anul scolar se va incheia pe 31 august 2011 si va fi structurat pe doua semestre. Tezele din semestrul I vor fi sustinute, de regula, pina la data de 17 decembrie 2010, iar cele de pe semestrul al doilea, pina la data de 20 mai 2011. Ministerul Educatiei a hotarit sa revina la o practica dinainte de 1990 si anume elevii din anii terminali sa finalizeze cursurile cu una respectiv doua saptamini inainte de incheierea anului scolar. Astfel, pentru prima data, elevii claselor a XII-a, respectiv a XIII-a vor finaliza cursurile pe 27 mai, iar cei de a VIII-a pe 10 iunie. Continua programul "Cornul si laptele", "Fructe in scoli", rechizite gratuite pentru 670.000 de copii din familii defavorizate, si "Bani de liceu", de care beneficiaza 125.000 de elevi (180 de lei de persoana pe luna). Comparativ cu anul trecut, 10.000 de oameni au fost dati afara din sistem iar 15.000 de norme au fost desfiintate. Salariile angajatilor au fost reduse cu 25%, dar profesorii sustin ca veniturile efective le-au fost diminuate cu 50% prin pierderea sporurilor si a drepturilor anulate.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.