Național

Romania, la un pas de o epidemie HIV/SIDA

Ziarul de Vrancea
11 sep 2010 638 vizualizări
Tara noastra este în pericol de a se confrunta cu o epidemie majora de HIV/SIDA, se arata intr-o analiza publicata in presa americana

Un articol publicat de Time Magazine arata ca, desi problema Romaniei in ceea ce priveste HIV/SIDA nu este la fel de evidenta ca cea a tarilor din Africa, consumul de droguri injectabile in Europa de Est si Asia Centrala va duce, rapid, la o epidemie. Potrivit grupului ONU de lupta impotriva SIDA, din 2001 prelevanta HIV/SIDA a crescut 66% in regiunile mentionate, ajungindu-se la 1,5 milioane de bolnavi. Totodata, 160 de persoane sint infectate zilnic cu virusul HIV in Rusia, iar media de virsta la care acestea mor este de 32 de ani. în plus, 70% din consumatorii de droguri injectabile din Ucraina au virusul HIV.

Pina in prezent, Romania a reprezentat o exceptie, in contextul in care ONG-urile au derulat, in ultimul deceniu, programe de prevenire a HIV/SIDA care au vizat grupurile vulnerabile. însa la patru ani dupa ce Romania a intrat in UE, Banca Mondiala nu o mai considera o tara in curs de dezvoltare, ceea ce o face neeligibila pentru diverse imprumuturi internationale. Practic, incepind din iunie 2010, UNICEF, Fondul Global de Lupta împotriva HIV/SIDA si Open Society Institute au retras toate finantarile pentru programe vizind HIV/SIDA. Pina in anul 2000, 60% dintre copiii bolnavi de SIDA din Europa, erau nascuti in Romania. în plus, din 2008 tara noastra a depasit Rusia privind numarul de prostituate din UE, ceea ce reprezinta o amenintare in plus privind o epidemie. De precizat ca Ministerul Sanatatii a epuizat deja, din luna august, bugetul pentru intreg anul pentru tratamentul bolnavilor de HIV/SIDA si acum asteapta fonduri.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.