Național

Statul roman confisca dinozauri

Ziarul de Vrancea
11 sep 2010 553 vizualizări
Cercetatorul care a descoperit balaurul bondoc nu a primit nici un ban in schimbul fosilei n el se plinge ca a cheltuit o "mica avere" pentru a ingriji scheletul de dinozaur

Paleontologul clujean Matei Vremir, cel care a descoperit scheletul dinozaurului denumit "Balaurul bondoc", nu va primi nici un ban pentru descoperirea sa. Potrivit cercetatorului, scheletele de dinozauri comuni se vind pe piata internationala cu cite 100 de mii de euro, dar fosila "Balaurului bondoc", fiind unicat, ar valora mult mai mult. "De exemplu, comercianti din Germania, pirati, umbla in Mongolia si devasteaza siturile unde sapa specialistii. Cite un schelet de acolo ar valora peste 50.000 de euro spre 100.000 de euro, de velociraptor, dar acesta, al Balaurului bondoc, ar fi mult mai scump, pentru ca nu exista altele, e unic. Daca ar fi sa pun un pret de piata, depaseste cu mult velociraptorii mongolieni", a declarat Matei Vremir pentru Agerpres. El a explicat ca pentru descoperirea sa n-a primit nimic din partea autoritatilor romane si ca, mai mult, a cheltuit mii de lei pentru descoperirile sale. "Am cheltuit din banii mei, numai benzina s-o luam, timpul, energia, urca la multe milioane de lei o singura iesire pe teren si e vorba de zeci de iesiri si luni de lucru pe materialul respectiv. Se aduna la zeci de milioane (de lei vechi - n.r.), probabil. Nu exista nici un fel de recompensa. Numai in cazul descoperirilor arheologice statul recompenseaza cu 20 la suta din valoarea calculata si valoarea se calculeaza in functie de expertiza de la Banca Nationala. în cazul descoperirilor paleontologice, legea asta nu functioneaza", a explicat paleontologul clujean.

Matei Vremir a precizat insa ca legea nu-i permite sa vinda scheletul in strainatate, fiindca el trebuie sa ramina in patrimoniul national.

Paleontologul clujean a descoperit la Sebes, Alba, scheletul unui dinozaur necunoscut pina acum, pe care l-a botezat "Balaurul bondoc", descoperirea facind senzatie in lumea stiintifica. Fosila are o vechime de 70 de milioane de ani si apartine unei noi specii de dinozaur carnivor.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.