Național

Vintu si locotenentii sai - primele zile in arest

Ziarul de Vrancea
11 sep 2010 557 vizualizări
"Rusine, doamna!", au fost primele cuvinte ale parintelui FNI la auzul sentintei n cei trei sint acuzati de favorizarea infractorului n Nicolae Popa, condamnat definitiv, a primit bani pentru a se sustrage executarii pedepsei

Sorin Ovidiu Vintu, Octavian Turcan si Alex Stoian au fost arestati, in noaptea de joi spre vineri, pentru favorizarea lui Nicolae Popa. Dupa pronuntarea deciziei Tribunalului Bucuresti, Vintu a strigat spre judecatoare: "Rusine doamna, rusine!". O judecatoare a Tribunalului Bucuresti a emis mandate de arestare preventiva, pentru 29 de zile, valabile pina pe 8 octombrie, pe numele celor trei inculpati, care pot contesta decizia sa la Curtea de Apel a Capitalei. Inculpatii au anuntat ca vor face recurs la Curte. Inainte de a fi scos din boxa acuzatilor, Vintu a declarat: "Asistati la cea mai cumplita perioada din istoria Romaniei de dupa 1989". Tribunalul Bucuresti a judecat, joi noapte, cererea Parchetului de arestare a lui Sorin Ovidiu Vintu, Octavian Turcan si a lui Alexandru Stoian, retinuti in cazul lui Nicolae Popa. Ultimul a fost condamnat, in lipsa, la 15 ani de detentie pentru fraudarea a peste 300.000 de investitori FNI.


Convorbiri cifrate dupa arestarea lui Popa in Indonezia


Anchetatorii subliniaza in propunerea de arestare a lui Sorin Ovidiu Vintu "aroganta si sfidarea" acestuia fata de sistemul judiciar. Dupa ce Nicolae Popa a fost capturat in Jakarta, in decembrie 2009, Vintu a primit un SMS: "Cica Popa nu a fost arestat. Se poate verifica la ambasada de acolo".

Ulterior, convorbirile telefonice devin cifrate, inclusiv mesajele de tip SMS.

Prin intermediul lui Alexandru Stoian - escorta lui Vintu - care este informat de regula de catre Virgil Popa (fratele lui Popa Nicolae, aflat si el in Indonezia), Sorin Ovidiu Vintu este "tinut la curent cu situatia juridica a condamnatului Popa Nicolae", mai arata anchetatorii in cererea de arestare preventiva a omului de afaceri. "Interesul si implicarea inculpatului Vintu in activitatile ilicite de ingreunare a executarii pedepsei de catre Popa Nicolae sint dovedite prin probele din care rezulta ca la interval de citeva zile cunoaste stadiul demersurilor din Indonezia, prin intermediul inculpatului Stoian Alexandru", mai noteaza Parchetul.


Vintu catre fiica sa: "De luni incolo sa vezi ca toata lumea ride, cinta si danseaza"


în ziua de 4.12.2009, a doua zi dupa confruntarea directa dintre cei doi candidati la presedintie calificati in finala, Traian Basescu si Mircea Geoana, Vintu a contactat-o pe fiica sa Ioana.


"SOV: Este razboi politic, e miza uriasa in joc, pe toate palierele. Astazi asa se intimpla, o luna de zile asta a fost, de luni incolo sa vezi ca toata lumea ride, cinta si danseaza.

Ioana: OK.

SOV: Stai absolut relaxata, cu Viorel nu este nici cea mai mica problema, deci noi nu avem nici cea mai mica problema, imi pare rau ca mi-e prieten.

Ioana: Care Viorel?

SOV: Popa.

Ioana: Nu-i Nicolae?

SOV: Dar Viorel ii spunem noi. Deci scumpa lu"â„¢ Vintu, mi-e prieten si-mi pare rau. O sa ma ocup, o sa incerc, o sa vad ce pot face legal, sa-l scot din inchisoare de aici, atita tot, imi pare rau de el, dar, in rest, mi-e absolut egal.

Ioana: Pot sa spun 3 puncte care cred eu ca ar trebui mentionate?

SOV: Iubita mea, lasa-ma in pace cu ce crezi tu ca ... nu trebuie mentionat nimic in seara asta sau miine seara, trebuie sa ne vedem de treaba, duminica sa mergem la vot, sa ne exprimam optiunea, baga-i in p... ma-sii. De luni incolo sa vezi ca toata lumea se pupa pe gingii cu toata lumea.

Ioana: Evident.

SOV: Ai vazut? Ce dracu"â„¢ iei asa foc? Vrei sa te faci om de afaceri si ai nervii de mamaliga, ma, tati? Pa.


CASETA2:

Investitorii spera ca dosarul FNI va fi redeschis


Unul dintre reprezentantii in instanta a investitorilor FNA si FNI a declarat ca investitorii percep arestarea lui Sorin Ovidiu Vintu ca pe un semn ca "in sfirsit justitia isi face datoria" si ca in nici un caz nu a fost o arestare politica. "Ca investitori, tragerea la raspundere a lui Vintu ne-ar avantaja in ideea ca am putea recupera niste sume de bani. Noi consideram ca instantele trebuie sa-si faca datoria. Nu e in nici un caz o chestiune politica, în sfirsit justitia isi spune cuvintul", a declarat presedintele Asociatiei Nationale a Investitorilor FNA, Stefan Ionita. El a mai spus ca, in functie de felul in care decurge ancheta, va cere revizuirea dosarelor Fondului National de Acumulare (FNA) si Fondul National de Investitii (FNI).



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.