Național

Senatul baga Guvernul in incapacitate de plata

Ziarul de Vrancea
9 sep 2010 576 vizualizări
Camera superioara a respins ordonanta prin care Guvernul isi amina plata datoriilor catre bugetari n reprezentantii Executivului se pling ca fara "pasuire" nu-si vor mai putea respecta angajamentele interne si internationale

Senatorii au respins ordonanta de urgenta prin care plata sumelor pe care statul le datora ca despagubiri bugetarilor, se amina prin reesalonare pe trei ani. Raportul care sustinea actul normativ a picat marti la votul senatorilor, cu 57 voturi "impotriva", 10 voturi "pentru" si o abtinere. OUG prevedea ca plata sumelor prevazute prin hotariri judecatoresti avind ca obiect acordarea unor drepturi de natura salariala pentru bugetari, devenite executorii, se aminau. Sumele ar fi urmat sa fie acordate astfel: 34% din valoarea titlului executoriu in anul 2012 si cite 34% in 2013, respectiv 2014. Motivarea oferita de Guvern avea la baza influenta "substantiala" asupra bugetului de stat pe 2010 pe care ar fi avut-o executarea titlurilor executorii. Practic, Executivul se teme ca platindu-si datoriile catre salariatii din sistem nu va mai reusi sa mentina echilibrul bugetar si nici sa-si mai respecte "angajamentele interne si internationale".


Datoriile catre bugetari vor depasi un miliard de euro


în cadrul dezbaterilor, senatorul PSD Adrian Tutuianu a anuntat ca membrii grupului sau parlamentar vor vota impotriva proiectului de lege de adoptare a ordonantei. Invocind jurisprudenta CEDO, Tutuianu a aratat ca interventia statului in faza executarii hotaririi poate lua forma unei "intirzieri rezonabile" a platii, care ar fi de aproximativ doi ani si jumatate. "Eu cred ca nu este rezonabil sa platim drepturi aferente anului 2008 in 2012, 2013 si 2014", a spus el.

Presedintele Comisiei pentru munca, familie si protectie sociala, Cristian Radulescu (PDL), a declarat ca, din informatiile pe care le are, suma totala care trebuie sa fie restituita magistratilor si altor categorii de salariati in urma unor hotariri judecatoresti se ridica, in prezent, la 850 de milioane de euro.

Radulescu a precizat ca platile au fost aminate prin ordonante succesive, astfel incit este posibil ca la sfirsitul anului 2010 aceste sume sa depaseasca un miliard de euro. Proiectul a ajuns la Senat in calitate de prima Camera sesizata.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.