Național

Legea ANI s-a reintegrat la Senat

Ziarul de Vrancea
25 aug 2010 431 vizualizări
Proiectul a fost sustinut de parlamentarii PDL si PNL, social-democratii abtinindu-se la vot, asa cum de altfel au si promis ca vor face n ei sustin ca legea va pica din nou la prima sesizare a Curtii Constitutionale

Senatul a adoptat ieri Legea de organizare si functionare a Agentiei Nationale de Integritate (ANI), la o saptamina dupa ce actul normativ trecuse cu brio si de Camera Deputatilor. Documentul a fost adoptat cu 78 de voturi pentru, o abtinere si nici un vot impotriva. Premierul Emil Boc a declarat ieri in plen ca Legea ANI nu apartine unui partid si ca aceasta da posibilitatea demnitarilor sa dea socoteala celor care i-au ales cu privire la averea pe care o au. El a precizat ca textul documentului corespunde atit exigentelor deciziei Curtii Constitutionale, cit si angajamentelor Romaniei fata de CE. în actuala forma a Legii ANI, demnitarii vor fi obligati sa-si publice in declaratiile de avere proprietatile, conturile, tablourile, bijuteriile, cardurile de credit si contractele cu statul. De asemenea, inspectorii vor avea la dispozitie trei ani, dupa terminarea mandatului, sa verifice averile demnitarilor. Pe linga Curtile de Apel vor functiona comisii de ancheta formate din procurori si judecatori care vor continua munca inspectorilor. Potrivit formei adoptate, liderii de sindicat nu vor fi scutiti de obligatia de a depune declaratii de avere si de interese. Un astfel de amendament fusese introdus initial de Comisia Juridica in urma unei solicitari venite din partea Organizatiei Internationale a Muncii.


PNL: "Curat neconstitutional, dar votam"


Proiectul s-a bucurat la vot si de sprijinul liberalilor, care si-au exprimat insa indoielile privitoare la constitutionalitate legii. "Noi consideram ca asa cum ne este prezentat acest proiect are unele elemente de neconstitutionalitate. Dar daca au fost ilustre voci care au spus ca, daca noi nu vom vota aceasta lege, sintem impotriva interesului national, ei, bine, nu putem fi impotriva interesului national. Curat neconstitutional, dar vom vota", a declarat senatorul PNL, Puiu Hasotti.

Senatorii PSD au refuzat sa voteze pentru Legea ANI dar, spre deosebire de votul de la Camera, au ramas in sala pentru a asigura cvorumul necesar. Social-democratii si-au motivat "abtinerea" prin faptul ca forma actului normativ ar fi similara legii declarate neconstitutionale de CCR.

Presedintele Comisiei pentru drepturile omului din Senat, Gyorgy Frunda, cel care a "ciopirtit" in primavara textul initial al legii, nu a participat la sedinta de ieri. El a afirmat ca, odata cu adoptarea actului normativ, Romania va fi condamnata international la compensatii pentru abuzuri. Dupa ce a fost adoptata de Senat, legea poate fi contestata la Curtea Constitutionala. în caz ca va trece testul, va ajunge la promulgare.


Politicienii vor ca inspectorii ANI sa fie mai respectuosi


Senatorul PSD Titus Corlatean l-a rugat ieri pe ministrul Justitiei Catalin Predoiu sa le transmita inaltilor functionari ai ANI sa fie mai cumpatati in exprimare si mai respectuosi fata de institutia Parlamentului si fata de politicieni. "Sintem in aceasta sala un numar de oameni care incercam, prin activitatea noastra si cu mijloacele modeste pe care le avem, incercam sa pastram si daca se poate sa amelioram prestigiul Parlamentului. Am urmarit cu atentie si cu interes dezbaterea publica in legatura cu acest subiect complex si sensibil si trebuie sa spun de la tribuna Senatului faptul ca au existat, din pacate, o serie de interventii publice continind cuvinte necumpatate si adesea ofensatoare la adresa institutiei Parlamentului", a spus Corlatean.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.