Național

Tragedia de la maternitate: patru bebelusi morti si sapte raniti

Ziarul de Vrancea
18 aug 2010 680 vizualizări
La 24 de ore de la producerea incendiului nu se stia cu exactitate cauza producerii acestuia n o ancheta penala a fost deschisa de catre procurorii Parchetului curtii supreme

Tragedia de la Maternitatea Giulesti s-a intimplat pentru ca cineva, undeva, a gresit, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, ministrul Sanatatii, Attila Cseke. El a precizat ca vinovatii vor raspunde pentru ceea ce s-a intimplat. Ministrul Sanatatii a sustinut ca, in prezent, exista numai "supozitii" despre cauza producerii tragediei si a aratat ca, mai intii, trebuie vazute cauzele si abia apoi date sanctiunile.

întrebat daca Ministerul Sanatatii va propune Guvernului declararea unei zile de doliu national in memoria victimelor accidentului de la Maternitatea Giulesti, Attila Cseke a spus ca nu s-a gindit la acest lucru, dar ca a studiat posibilitatea ajutorarii familiilor bebelusilor decedati. Reamintim ca o explozie a provocat un incendiu la sectia de reanimare a Maternitatii Giulesti din Capitala, patru bebelusi din cei 11 aflati acolo din varii motive - nastere prematura sau malformatii congenitale "" pierzindu-si viata din cauza arsurilor suferite. Trei au murit imediat din cauza ca se aflau pe o masa, al patrulea precum si ceilalti sapte raniti aflindu-se in incubatoare.

Ministrul Sanatatii si secretarul de stat Raed Arafat au declarat ca toate procedurile de interventie au fost corecte in cazul tragediei. Pina ieri nu a fost anuntata nici o demisie.

Directorul Spitalului Grigore Alexandrescu a precizat ca starea a doi bebelusi transferati de la Giulesti este foarte grava. Intrebat de reporterul HotNews.ro cum este posibil ca managerul Maternitatii Giulesti, Bogdan Marinescu, sa fie concomitent si seful sectiei de ginecologie de la clinica particulara detinuta de sotia si fiul sau, ministrul Cseke Attila a spus: "Sa asteptam sa vedem care sint cauzele acestui accident". La fel s-a pronuntat si directorul Maternitatii, respectiv ca asteapta finalizarea anchetei si ca, daca va fi gasit vinovat, va analiza posibilitatea demisiei.


Cauza cea mai probabila: o improvizatie la instalatia electrica


Cazul privind incendiul de la Maternitatea Giulesti a fost preluat de Sectia de Urmarire Penala si Criminalistica a Parchetului de pe linga înalta Curte de Casatie si Justitie, ancheta fiind coordonata de procurorul sef Marius Iacob.

Explozia produsa in Sectia Terapie Intensiva de la Maternitatea Giulesti ar fi fost declansata de un scurtcircuit, probabil de la o improvizatie de alimentare a aerului conditionat, respectiv de la neizolarea a doua fire, au declarat surse judiciare. Conexiunea respectiva trecea prin spatele unui dulap din lemn care, din cauza caldurii, s-a incins si in final a inceput sa arda mocnit, ceea ce a declansat incendiul.

Directorul medical al Maternitatii, Mirela Ranga, a aratat ca in camera in care a avut loc explozia, in urma careia patru bebelusi au murit, se afla aparatura medicala de doua milioane de euro. întrebata de ce intr-o incapere cu incubatoare in care sint pusi nou-nascuti si in care se afla aparatura de o asemenea valoare nu existau senzori de fum, directorul medical de la Maternitatea Giulesti a evitat sa ofere o explicatie clara, precizind ca pentru acest aspect trebuie sa raspunda personalul tehnic si de intretinere al spitalului.


Compensatii de la stat


Parintii copiilor decedati in incendiul de la Maternitatea Giulesti vor primi ajutoare de urgenta din partea statului, a declarat ieri premierul Emil Boc. "Tragicul accident m-a socat si pe mine si vreau sa asigur familiile indoliate ca vor primi suportul statului sub forma unor ajutoare de urgenta, pentru a trece si a usura imensa durere pe care o au", a spus Boc. Seful Guvernului a amintit ca a fost initiat un proces de reforma si restructurare inclusiv in sectorul medical, pentru cheltuirea mai eficienta a banilor publici, aratind ca timp de 20 ani nu s-a dorit informatizarea sistemului de sanatate, astfel incit fondurile economisite sa fie utilizate pentru reabilitarea infrastructurii. Premierul nu a dorit sa comenteze mai mult accidentul de la Maternitatea Giulesti, motivind ca nu vea sa influenteze astfel ancheta aflata in derulare.


Consiliere psihologica pentru mame


Doua dintre mamicile care si-au pierdut copiii in incendiul de la Spitalul Giulesti au vorbit cu un psiholog, o a treia nu a fost la maternitate, bebelusul fiind lasat in spital de aproape doua luni din cauza unei malformatii congenitale grave la inima. Directorul general al Administratiei Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti (ASSMB), Marius Savu, a mai spus ca o a patra mamica a fost internata la Spitalul Cantacuzino intrucit acuza o problema de sanatate.

"Dupa consiliere, mamicile au plecat. A ramas doar aceea care a fost transferata la Spitalul Cantacuzino. în al patrulea caz, a venit la spital doar tatal, copilul fiind in unitatea sanitara de mai mult timp pentru ca era ingrijit pentru o malformatie la inima", a precizat Marius Savu.


Presa straina remarca conditiile proaste din spitale


Romania este una dintre cele mai sarace tari din Uniunea Europeana si serviciile sale medicale sint considerate printre cele mai proaste din UE, relateaza agentia britanica de stiri Reuters. Si agentia spaniola EFE mentioneaza tragedia care a avut loc la Maternitatea Giulesti, una dintre cele mai prestigioase din capitala Romaniei, care a fost modernizata recent.

Standardele de securitate si igiena in multe spitale sint aproape neschimbate din perioada comunista, constata site-ul de stiri de limba spaniola Europa Press. Sky News citeaza declaratii ale medicilor, care au spus presei ca bebelusii, care abia daca au cinci zile de viata, au arsuri atit de grave incit este putin probabil sa supravietuiasca.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.