Național

Ministerul Educatiei schimba manualele in anul scolar 2011-2012

Ziarul de Vrancea
9 aug 2010 738 vizualizări
Pentru inceput, de noile carti de studiu vor beneficia elevii din clasele intiia, a cincea si a noua n dupa innoire, "vom avea noi programe de studiu", promite Daniel Funeriu

Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, intentioneaza ca din anul scolar 2011-2012 elevii din clasele de inceput de ciclu, respectiv intii, a cincea si a noua, sa invete dupa manuale noi, realizate in concordanta cu noile programe de studiu, al caror cadru de referinta va fi supus dezbaterii publice in toamna. "Mi se pare foarte important sa facem un demers curricular sanatos pe tot ceea ce tine de sistemul educational. Este nesanatos si superficial sa schimbi mai intii manualele si apoi programele, asa cum s-a mai intimplat pina acum", a adaugat Funeriu.

Potrivit ministrului, schimbarea profunda a sistemului educational vizeaza mai multe etape, in care ultima este redactarea unor noi manuale. "Trebuie mai intii sa definim care este cadrul de referinta curricular, respectiv cum trebuie sa arate, spre exemplu, copilul roman la opt ani din punct de vedere educational. Dupa cadrul de referinta, stabilim prin ce procese ajungem la acest rezultat. Apoi ne ocupam de schimbarea sistemului de evaluare, rescriem planul cadru si efectiv programa. In paralel, incepe formarea profesorilor si punerea in practica a elementelor (itemilor) de evaluare. Ar fi foarte bine daca am avea o baza de itemi la nivel UE. Cind ai foarte clar ce se invata, adica programa, cum trebuie sa arate un copil, ce si cum se evalueaza, iar formarea profesorilor este in derulare, abia atunci incepe scrierea noilor manuale", a adaugat ministrul Educatiei.

"As vrea ca pina la sfirsitul lunii octombrie sa avem deja gata un cadru de referinta, care va intra in dezbatare publica. Felul cum am vrea sa arate elevul roman trebuie sa fie subiectul unei dezbateri publice. In functie de proiectia dezbaterii publice vor fi realizate noile programe. Daca am gata programa, pot incepe sa scriu manualele. Sigur, doar clasele de inceput de ciclu incep pe noua programa si cu noile manuale, clasa intii, a cincea si a noua, ma rog, a zecea", a adaugat Funeriu.

Ministrul Educatiei isi doreste ca manualele sa fie mai bune, mai atractive si mai relevante. "Una dintre cele mai importante competente ale unei persoane este sa faca alegeri juste. Faptul ca avem multe manuale, calitatea alegerii depinde de calitatea persoanelor. Un profesor bun va alege un manual bun. Manualele care vor fi pe piata evident vor fi avizate de MECTS", a conchis ministrul Daniel Funeriu.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
, acum 739400 zile, 22 ore, 22 minute, 12 secunde
cum altfel smecherii lor sa mai faca niste bani daca nu scotand niste manuale de niste neica nimeni!Daca le avizeaza boc si base va fi totusi bine ca vor avea benzi desenate care sa le coloreze citeste integral
, acum 739400 zile, 22 ore, 22 minute, 12 secunde
de 20 de ani incoace grija fiecarui ministru al educatiei(cu mici exceptii) este \"forma fara fond\'- sunt setati pe schimbarea programelor si a manualelor, prilej de stimulare a clientelei politice citeste integral
, acum 739400 zile, 22 ore, 22 minute, 12 secunde
Vai de ele manuale,in ce stare sunt ce primesc elevii de la scoala.Ce manuale gratuite?Dam bani grei pe ele la inceputul anului scolar.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.