Național

Legile austeritatii se intorc astazi in Parlament

Ziarul de Vrancea
28 iun 2010 493 vizualizări
Intre timp, intentia Guvernului de a majora TVA a primit, si ea, avertisment ca va ajunge la Curtea Constitutionala

O sedinta a Birourilor Permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului, in care sa se discute despre modificarile ce trebuie operate la legile de reducere a salariilor bugetarilor si recalculare a pensiilor speciale, ca urmare a deciziei Curtii Constitutionale urmeaza sa aiba loc, astazi, de la ora 13.00. "Speram sa nu fie nevoie de o sesiune extraordinara", si-a marturisit optimismul presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase. "Procedura este relativ simpla, se afla in Regulamentul comun al celor doua Camere - modificarile de la Curtea Constitutionala se opereaza printr-un raport al comisiilor juridice reunite si sint votate in plen", a mentionat Anastase.


Taberele sint deja impartite


"Cresterea TVA nu este cea mai buna solutie pentru Romania. Masurile bune erau cele respinse de Curtea Constitutionala. Am avut o solutie chirurgicala, operam acolo unde era nevoie - restructurarea aparatului bugetar si deficitul bugetului sistemului de pensii - ceea ce reprezenta atributul Guvernului, insa nu am fost lasati sa aplicam aceasta solutie. O masura care afecteaza pe toata lumea, cum este majorarea taxelor, este o masura pe care nu ne-am dorit-o", a afirmat ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, la finalul sedintei extraordinare de Guvern de alaltaieri.

Decizia Curtii privind neconstitutionalitatea reducerii pensiilor "confirma rezervele" UNPR, a declarat presedintele Uniunii Nationale pentru Progresul Romaniei, Marian Sarbu. Totodata, presedintele executiv al UNPR, Gabriel Oprea, a precizat ca UNPR va continua sa sprijine Guvernul, pentru a asigura stabilitatea politica. "In momentul de fata, Romania este pe marginea prapastiei. Da, vom sustine Guvernul, fiindca de fapt sustinem Romania, ca Romania sa nu cada in prapastie", a spus Oprea.


Inca o amenintare de nepotrivire cu legea fundamentala


De partea cealalta a baricadei politice, fostul ministru de Finante, vicepresedintele PNL Varujan Vosganian, sustine ca masura decisa de Guvernul Boc privind majorarea TVA, de la 19% la 24%, este insuficienta, ineficienta, impovaratoare si va duce la majorarea preturilor cu mai mult de 5%. Purtatorul de cuvint al PNL, Mihai Voicu, l-a completat spunind ca liberalii nu vor vota favorabil masura privind majorarea TVA. El a adaugat ca juristii din partid vor sesiza, eventual prin Avocatul Poporului, problemele de constitutionalitate pe care le ridica OUG emisa de Guvern in acest sens. Premierul Emil Boc s-a multumit aseara sa-i transmita indirect "sa mai studieze cu atentie legea".

PSD este dispus sa sprijine orice solutie pentru iesirea din criza, desi nu va intra la guvernare decit cu un program social-democrat, a declarat, la rindul sau, presedintele PSD, Victor Ponta. Faptul ca pensiile nu se mai reduc cu 15% nu justifica majorarea TVA, iar decizia demonstreaza ca Guvernul nu are nici o strategie si actioneaza la intimplare, considera liderul social-democrat. La fel ca si purtatorul de cuvint al PNL, Ponta a sustinut ca decizia Guvernului de a majora TVA la 24% contravine legii, ca masura era pregatita de mult de PDL si s-a intrebat daca majorarea TVA va fi valabila doar pina la 31 decembrie, cit era prevazuta masura de diminuare a pensiilor. El a atras atentia ca modificarea Codului Fiscal se face prin lege si se aplica dupa sase luni de la adoptare.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.