Național

Si varianta americana de iesire din criza ar fi cazut la Curtea Constitutionala

Ziarul de Vrancea
26 iun 2010 511 vizualizări
Ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti sustine ca majorarea taxelor in vreme de criza nu este o solutie

Ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, a declarat, intr-un interviu acordat agentiei Mediafax, ca reducerea pensiilor si a salariilor este cea mai buna solutie, el pronuntindu-se impotriva cresterii taxelor, considerata o masura nepotrivita in perioada de criza. "Aproape toate partidele politice au fost implicate in luarea deciziilor politice care au dus la cresterea deficitului bugetar, fie in luarea deciziei de a imprumuta bani in conditii foarte clar stabilite. Toate partidele au stiut foarte bine care vor fi consecintele deciziei lor", a spus ambasadorul.

El a adaugat ca s-a stiut de la inceput ca deficitul trebuie mentinut sub un anumit prag iar pentru aceasta erau necesare fie taieri de cheltuieli, fie cresteri de impozite. "Cresterea impozitelor nu este o solutie. Cred ca Mugur Isarescu a avut dreptate: cresterea taxelor nu este o masura de luat in mijlocul recesiunii. Noi nu facem asa ceva in Statele Unite si cred ca nici aici nu ar trebui luate astfel de decizii. Deci ce alta solutie exista? (...) Aveati nevoie de o alta transa pentru a va sustine economia. Sincer, nu era alta optiune", a comentat ambasadorul. Interviul a fost acordat vineri dimineata, inainte de decizia Curtii Constitutionale.


Puterea suspina, Opozitia aplauda - dar cu inima strinsa


Vicepresedintele PDL Raluca Turcan a declarat ca priveste cu "stringere de inima" decizia Curtii Constitutionale, aratind insa ca PDL, ca partid de guvernamint, are datoria sa scoata tara din criza si sa gaseasca "cel mai rapid plan de a compensa aceasta pierdere bugetara". Colegul sau de partid Vasile Blaga spune ca solutiile Guvernului vor fi facute publice dupa ce se finalizeaza discutiile cu partenerii Romaniei - FMI si cu Banca Mondiala - aratind ca nu trebuie ca cei de la Fond sa se intoarca la Bucuresti, pentru ca se poate discuta si prin telefon.

La rindul sau, presedintele Senatului, Mircea Geoana, a declarat ca, in acest moment, Romania a pierdut boardul FMI din luna iunie, el apreciind ca aminarea transei de la FMI este exclusiv vina Guvernului, care a "taraganat" adoptarea masurilor concrete. "Aceasta aminare va atrage costuri de finantare a datoriei sporite si va deveni un risc la adresa stabilitatii monetare a Romaniei", precizeaza Geoana, adaugind in incheiere ca "majorarea impozitului si a TVA, in acest context, ar fi o masura fundamental gresita, care va inhiba sever dezvoltarea Romaniei".

Liberalii au cerut pe mai multe voci Guvernului "sa nu se atinga de taxe". "Astfel de masuri ar duce Romania in colaps financiar. Si asa firmele sint in criza si au probleme, cu siguranta cresterea taxelor ar avea efecte catastrofale", sustine vicepresedintele Relu Fenechiu.



De ce scapa magistratii cu pensiile intregi, iar ceilalti nu


Judecatorul Ion Predescu de la Curtea Constitutionala a explicat ca sint neconstitutionale prevederile care privesc recalcularea pensiilor speciale in cazul magistratilor deoarece statutul acestora este reglementat prin legea fundamentala si nu printr-o lege. "între magistrati si ceilalti este o diferenta fundamentala: ei au statut constitutional, iar ceilalti au statut legal. Cind ai statut legal, infiintat prin lege, fie ea chiar si organica, poti umbla la el oricind", a sustinut Ion Predescu, la finalul sedintei CCR care a constatat neconstitutionalitatea unor prevederi din legile austeritatii.

Judecatorul a aratat ca statutul infiintat prin lege poate fi modificat sau desfiintat tot prin lege. "Cind este statut constitutional, nu poti nici adauga, nici completa, nici modifica, nici desfiinta prin lege pentru ca e prevazut in Constitutie", a adaugat Predescu, indicind articolele 124 si 125 din Legea fundamentala care se refera la statutul judecatorului. Aceasta este motivatia care va lasa intacte pensiile magistratilor, dar va permite recalcularea celorlalte pe baza principiului contributivitatii, conform legii pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.