Național

Ministerul Agriculturii: fara griji si fara bani

Ziarul de Vrancea
18 iun 2010 500 vizualizări
Ministrul Mihail Dumitru spune ca vistieria ministerului e goala si ca nu-si pune sperante nici in rectificarea bugetara n abia la anul vor fi bani, promite seful Agriculturii romănesti

Ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, admite ca institutia pe care o conduce nu mai are bani pentru cele sase forme de sprijin acordate fermierilor. "Vistieria Ministerului Agriculturii este goala", a spus ministrul, ieri, la finalul unei conferinte pe tema viitoarei Politici Agricole Comune. Potrivit acestuia, necesarul pentru a sustine sectorul agricol este de circa 500 de milioane de euro pentru toate cele sase forme de sprijin acordate fermierilor, care, de fapt, nu exista. "(Banii) ii vom avea anul viitor. încercam sa emitem, angajamente de plata, iar fermierii pe baza lor sa poata lua credite, iar banii ii vor primi la anul, dupa care vor acoperi creditul", a spus Dumitru. Seful de la Agricultura nu si-a pus mari sperante nici in rectificarea bugetara.

Pe de alta parte, pina la toamna, 2.820 de angajati vor pleca din structurile Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a anuntat ministrul. "Marea majoritatea va pleca din Directiile Agricole si din Oficiile teritoriale pentru Calitatea Semintelor si Materialului Saditor, respectiv 2.000 de persoane. Unde se va putea, se va face o comasare a unor agentii si institutii din subordine, dar se ajusta si aparatul central", a spus ministrul Agriculturii.

Potrivit sursei citate, o reducere masiva de personal se va face in cadrul Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura (ANPA), in timp ce la cele doua agentii de plati - Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) si Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) - nu vor fi efectuate reduceri de personal. "Pina in toamna vor fi promovate toate actele necesare restructurarii administratiei agricole, iar in privinta secretarilor de stat din minister decizia apartine primului ministru. Discutiile sint destul de accelerate pentru finalizarea restructurarii", a subliniat Mihail Dumitru.

în prezent, MADR are trei secretari de stat, iar in structurile agricole la nivel national peste 11.000 de angajati, din care aparatul central ocupa 430 de posturi, din 468 prevazute. Cele doua agentii de plati, APIA si APDRP, au 5.250 de angajati, respectiv 1.600. Angajatii Agentiilor de Plati au un supliment salarial de 70 la suta pentru gestionarea de fonduri europene, convenit cu Comisia Europeana, conform actului normativ de functionare.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.