Național

Cele mai vechi picturi paleolitice din Europa Centrala, descoperite intr-o pestera din Bihor

Ziarul de Vrancea
15 iun 2010 498 vizualizări
Mai multe picturi si gravuri din perioada Paleoliticului au fost descoperite de un grup de speologi romani, in pestera Coliboaia din Muntii Bihorului, pe teritoriul Parcului Natural Apuseni, specialistii spunind ca e pentru prima data cind in Europa Centrala se atesta arta parietala atit de veche.

Picturile si gravurile au fost descoperite de speologii de la Clubul Speodava Stei si din cadrul Asociatiei Speowest Arad, a declarat, luni, Viorel Lascu, presedintele Federatiei Romane de Speologie. "Pestera Coliboaia este strabatuta de un riu subteran, care formeaza mai multe sifoane, facind astfel exceptionala, dar si dificila parcurgerea ei. Pina acum, nu i s-a acordat importanta acestei pesteri. Nu a fost inclusa nici macar pe lista pesterilor protejate, desi se afla pe raza Parcului Natural Apuseni. Au fost mai multe expeditii aici, insa cei cinci speologi au intrat in interior si au strabatut trei zone complet inundate, dupa care au dat peste o galerie inalta, pe peretii careia au gasit picturile, ceea ce lor li s-a parut a fi arta rupestra", a explicat Lascu. Potrivit sursei citate, picturile sint negre si reprezinta animale, printre care un bizon, un cal, posibil o felina, unul sau doua capete de urs si doi rinoceri. S-a gasit, de asemenea, o gravura reprezentind un tors de femeie, probabil un simbol. "Pe sol, se aflau oase de urs. O parte a picturilor a fost distrusa de apa, iar o alta de ursii care au stat in pestera si se vede ca au zgiriat si au lustruit peretii", a spus speologul. Picturile au fost verificate de o echipa condusa de Jean Clottes, unul din cei mai cunoscuti specialisti in arta de pestera din lume, echipa din care a mai facut parte Bernard Gély, si el specialist in arta de pestera, speologii Marcel Meyssonnier si Valérie Plichon, Michel Philippe - paleontolog specializat pe ursul de pestera, respectiv Françoise Prudhomme, specialist in preistorie generala. In urma analizelor, expertii au confirmat autenticitatea picturilor si a gravurii. "Dupa factura acestora, picturile pot fi incadrate ca apartinind unei perioade vechi a artei parietale, Gravettian sau Aurignacian (intre 23.000 si 35.000 de ani). Este pentru prima data cind in Europa Centrala se atesta arta parietala asa de veche", a aratat presedintele Federatiei Romane de Speologie. "Acest sit arheologic este deosebit de valoros, comparabil cu Sarmisegetusa sau Cucuteni, de pilda", a conchis Lascu.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.