Național

Mona Musca, scoasa basma curata pentru fals in declaratii

Ziarul de Vrancea
25 mai 2010 533 vizualizări
Procurorii au dispus scoaterea de sub urmarire penala a Monei Musca, in dosarul in care era cercetata pentru fals in declaratii in privinta colaborarii sale cu fosta Securitate

Procurorii Parchetului General au dispus scoaterea de sub urmarire penala a Monei Musca pentru ca "infractiunea nu exista daca nu poate fi dovedita intentia de politie politica", au declarat oficiali din institutie. Acestia au explicat ca, potrivit legii, nu poate fi demonstrat ca fostul parlamentar a dat Securitatii informatii intentionat, pentru a afecta viata altor persoane. In consecinta, nici declaratia pe proprie raspundere, in care Musca a aratat ca nu a facut politie politica, nu este falsa. Procurorii au dispus, la data de 14 august 2008, inceperea urmaririi penale fata de Mona Musca pentru fals in declaratii, in legatura cu declaratia pe propria raspundere data de fostul deputat privind colaborarea cu fosta Securitate. Astfel, Mona Musca a dat o declaratie pe proprie raspundere, cind a devenit parlamentar, ca nu a colaborat cu fosta Securitate, dar CNSAS a stabilit, ulterior, ca fostul deputat a facut politie politica. Potrivit Codului Penal, falsul in declaratii se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda. Cazul Monei Musca a fost readus in atentia publica anul trecut, dupa ce procurorii au solicitat Camerei Deputatilor date despre incetarea mandatului de parlamentar al acesteia, solicitarea fiind, insa, respinsa din cauza viciilor de procedura. Mona Musca a demisionat din Parlament pe 12 martie 2007, dupa ce a primit o decizie definitiva privind colaborarea cu Securitatea. Fostul ministru si deputat a recurs, insa, la o cale de atac extraordinara, prin care contesta hotarirea judecatoreasca a Curtii de Apel. Si aceasta a fost respinsa. In septembrie 2006, CNSAS a decis ca deputatul a facut politie politica, dupa ce s-a descoperit ca a semnat un angajament cu Securitatea, in perioada in care era asistent universitar la Facultatea de Filologie din Timisoara. Scandalul Mona Musca - turnator la Securitate a debutat in 8 august 2006, atunci cind Lavinia Sandru a lansat informatia ca dosarul colegei sale de Parlament se afla pe masa de lucru a Colegiului CNSAS. Imediat, in presa scrisa au aparut date despre relatia cu Securitatea a Monei Musca. Potrivit acestora, ea ar fi dat informari despre studentii straini, sub numele de cod "Eva" sau "Dana", in a 1970, pe vremea cind era cadru didactic la Institutul de Lingvistica al Universitatii din Timisoara.

Pe 19 septembrie 2006, cei 11 membri ai Colegiului CNSAS au ajuns la concluzia ca relatia Monei Musca cu Securitatea se defineste ca "politie politica". Curtea de Apel a respins contestatia depusa de Mona Musca impotriva deciziei CNSAS ca a facut politie politica, astfel ca verdictul dat de Colegiul este definitiv.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.