Național

Greva generala cu o dedicatie speciala: motiunea de cenzura

Ziarul de Vrancea
25 mai 2010 630 vizualizări
Sindicalistii din administratie programeaza o greva generala exact in ziua asumarii raspunderii Guvernului pe pachetul de masuri de austeritate n liderul PNL arata ca nu sprijina motiunea initiata de PSD, pentru ca provine dintr-o politica economica stingista

Schimbare de tactica a sindicatelor: nu mai vor greva generala la o data fixa, 31 mai, ci vor sa o cupleze cu o motiune de cenzura. Presedintele aliantei Sed Lex, Vasile Marica, a declarat, ieri, ca greva generala din administratie ar putea avea loc in ziua asumarii raspunderii sau in ziua dezbaterii motiunii de cenzura in Parlament, putind astfel fi decalata fata de ziua de 31 mai in care toti bugetarii ameninta cu greva. Vasile Marica a precizat ca, daca greva din administratie va avea loc in ziua motiunii sau in ziua asumarii raspunderii pentru masurile impuse de acordul cu FMI aceasta ar insemna un semnal foarte clar pentru guvernanti. "E posibil ca asumarea sa aiba loc luni, pe 31 mai, si atunci greva va fi in ziua anuntata sau e posibil sa aiba loc vineri si atunci o sa o decalam cu trei zile. Sindicalistii din administratie nu fac greva pe termen nelimitat, ci doar se solidarizeaza cu profesorii o zi", a precizat Marica. "Eu personal am propus asa ceva. Sa stie baietii astia ce voteaza. Daca motiunea pica pe 31, cu atit mai bine. Eu cred ca ar trebui decalata, daca Guvernul nu-si retrage tipul asta de masuri. Am putea-o amina, s-ar putea sa fie mai repede, vedem. Guvernul vrea parca vineri sa-si asume raspunderea, deci motiunea ar putea fi discutata marti sau miercuri", a spus Marica. Acesta a adaugat ca propunerea sa ar putea fi sustinuta de liderul Cartelului Alfa, Bogdan Hossu. Varianta este respinsa insa de Aurel Cornea, liderul Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamint, care ii trasmite clar lui Marica sa-si vada de sindicalistii lui. "Marica sa-si propuna la el greve ca e oricum mai mult pe la televizor. Noi nu am discutat, daca avea respect pentru noi, discuta mai intii cu noi si nu facea propunerea la televizor. Cele patru federatii din invatamint am decis clar ca intram in greva pe 31 mai si asa ramine", a spus Cornea. Anterior, sindicatele au anuntat ca vor face greva generala in 31 mai, sindicalistii din invatamint afirmind ca, in cazul lor, aceasta data va marca debutul grevei pe termen nelimitat. Liderul PSD Victor Ponta a declarat, vineri, dupa intilnirea cu reprezentantii sindicatelor, ca social-democratii si reprezentantii sindicali au stabilit o coordonare a calendarului parlamentar cu cel al protestelor si actiunilor de strada.


PNL lasa PSD singur cu motiunea


Motiunea de cenzura a PSD risca sa nu adune voturile parlamentarilor opozitiei, dupa ce a anuntat ca urmeaza sa depuna in Parlament o motiune de cenzura impotriva Guvernului imediat ce Executivul isi va asuma raspunderea pentru planul de masuri de austeritate. Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, ieri, ca PNL nu va da girul sau niciodata si nu va sustine un Guvern care sa vina cu o politica economica stingista, cu o politica ce lipseste societatea si economia romaneasa de orice sanse de redresare. "E fals sa ni se vorbeasca fie de mariri de impozite si de taxe, fie de taieri dramatice din pensii si salarii. Este la fel de grav faptul ca in aceasta situatie PSD readuce dupa citiva ani buni teoria stingista conform careia o crestere a taxelor si impozitelor, o desfiintare a cotei unice si introducerea impozitului progresiv ar fi solutiile la problemele economice ale Romaniei. PNL nu va da girul sau niciodata si nu va sustine un Guvern care sa vina astazi cu o politica economica stingista, cu o politica ce lipseste societatea si economia romaneasa de orice sanse de redresare", a sustinut Antonescu. El a criticat si "incercarea populista la rindul ei demagogica si electoralista a PSD de a cistiga niste voturi de la oamenii speriati si amenintati de urmarile crizei. Fac un apel la PSD care continua din punctul nostru de vedere sa fie un partener ca partid de opozitie in stavilirea abuzurilor pe care partidul stat si presedintele-stat Traian Basescu le fac". "Remintesc tuturor romanilor care urmaresc aceste confruntari ideologice ca nu intimplator, cita vreme stinga a guvernat Romania chiar cu impozit progresiv n-a reusit niciodata sa mareasca simtitor pensiile in aceasta tara, au reusit liberalii cu cota unica si cu impozit mic. Ca de asemenea niciodata stinga n-a reusit majorari salariale consistente in sector bugetar, de pilda in invatamint, tot guverne de dreapta au reusit acest lucru. Nu cred ca e momentul ca populismului prezidential si guvernamental sa-i fie opusa aceasta retorica de stinga", a conchis Crin Antonescu, in discursul sau critic la adresa PSD.


Scrisoarea catre FMI are avizul CES inca de saptamina trecuta


Florian Costache, presedintele Consiliului Economic si Social (CES), sustine ca scrisoarea suplimentara la acordul cu FMI a fost transmisa Guvernului ieri, "cu acordul partilor", dupa ce lunea trecuts a fost discutata de sindicate, patronate si Executiv in CES. Costache sustine ca astazi memorandumul cu FMI nu se afla pe agenda CES. Saptamina trecuta, plenul CES nu a reusit sa dea un aviz favorabil sau nefavorabil pe scrisoarea catre FMI. Doar cei 15 membri ai Guvernului au votat pentru avizarea favorabila a scrisorii, cei 15 membri de sindicat au votat pentru aviz nefavorabil, iar partea patronala a votat pentru aviz favorabil al scrisorii, dar cu modificari.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.