Național

Seful FMI a pus pentru scurt timp Romănia pe jar

Ziarul de Vrancea
22 mai 2010 648 vizualizări
Dominique Strauss-Kahn sustine ca a recomandat Guvernului de la Bucuresti sa mareasca impozitele, mai ales cele pentru bogati n el recunoaste ca decizia apartine Cabinetului n premierul Emil Boc a confirmat ca FMI propunea taxe mari si salarii mici, dar ca Guvernul a ales ca bogatii sa fie altfel impozitati

Guvernul a preferat sa evite solutia FMI, prin care taxele erau majorate concomitent cu reducerea salariilor, si sa nu taxeze suplimentar mediul de afaceri, periclitind reluarea cresterii economice, considerind ca bogatii vor fi taxati pentru proprietati si produse de lux, a afirmat premierul Boc. El a raspuns astfel la solicitarea presei de a comenta declaratia directorului general al Fondului Monetar International, conform careia FMI a propus Guvernului majorarea impozitelor, in special pentru cei mai bogati, dar autoritatile din Romania au luat decizia taierii salariilor functionarilor.

"Optiunea FMI a fost TVA de 24%, cota unica de 20% si reducerea salariilor cu 20%. Fata de aceasta optiune, am ales sa reducem cheltuielile bugetare fara a creste taxele, pentru ca o impozitare suplimentara a mediului de afaceri ar afecta sansele de reluare a cresterii economice. Am ales raul cel mai mic", a spus Boc.

El a aratat ca si bogatii vor fi taxati prin impozitarea suplimentara a persoanelor care detin mai multe proprietati, precum si prin introducerea de accize la produsele de lux.

Directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, a declarat la postul de televiziune France 2 ca FMI a propus Guvernului majorarea impozitelor, in special pentru cei mai bogati, dar autoritatile din Romania au luat decizia taierii salariilor functionarilor. "Guvernul roman ne-a spus: Vom taia 20-25% din salariile functionarilor. Noi am spus nu, nu luati aceasta masura daca vreti sa faceti economii, mariti impozitele si mai ales impozitele pentru cei mai bogati. Guvernul a spus nu, noi sintem cei care decidem. Si acesta este adevarul: Guvernul decide intoteauna, nu FMI. Noi spunem doar: Asta e situatia si care e drumul de urmat pentru a va reveni. Guvernul propune masurile, guvernul roman le-a ales", a spus directorul FMI intr-un interviu la postul TV France 2.


Strauss-Kahn lasa astfel de inteles ca oficialii FMI au propus Guvernului sa renunte la cota unica si sa treaca la impozitare progresiva, cu taxe mai inalte pentru populatia cu venituri mai mari.

Saptamina trecuta, seful misiunii de evaluare Fondului in Romania, Jeffrey Franks, a declarat ca FMI a propus mai multe masuri de reducere a deficitului bugetar mai echilibrate intre cresterea veniturilor si scaderea cheltuielilor, iar autoritatile romane au optat pentru taierea cheltuielilor. Un comunicat al FMI transmis la inceputul lunii mai, sublinia ca institutia nu a insistat pentru reducerea salariilor si a pensiilor din Romania, decizia apartinind partii romane.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739412 zile, 16 ore, 20 minute, 38 secunde
Comparatii inutile Ma termina specialistii lu’ peste congelat din presa româneasca cu discutiile lor economice în care compara Romania cu Grecia în ce priveste situatia publica. citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.