Național

Guvernul isi va asuma raspunderea pentru micsorarea veniturilor

Ziarul de Vrancea
20 mai 2010 543 vizualizări
Reducerea cheltuielilor, proiectul legislativ pe care Cabinetul Boc urmeaza sa il adopte saptamina viitoare, va fi prezentat Parlamentului n PNL si PSD pregatesc o motiune de cenzura

Primul rezultat al uriasului miting de protest organizat ieri in Bucuresti este anuntul sindicatelor din invatamint, decise sa intre in greva generala incepind din data de 31 mai, daca Executivul nu renunta la masurile de austeritate propuse. Anuntul a fost facut de Aurel Cornea, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din învatamint. Liderii sindicali care s-au adresat celor aproximativ 40.000 de manifestanti (Marius Nistor, Bogdan Hossu, Vasile Marica) au criticat masurile de austeritate si au cerut demisia Guvernului.

Premierul Emil Boc se afla in sediul Executivului, accesul in cladire nefiind restrictionat suplimentar. De altfel, ieri a avut loc o sedinta a Cabinetului, in care premierul a raspuns cererilor liderilor sindicali strinsi in Piata Victoriei. Boc a spus ca va mentine dialogul cu sindicatele privind reducerea cheltuielilor bugetare, dar nu intentioneaza sa demisioneze, considerind ca un asemenea gest ar conduce la instabilitate politica si ar amina aplicarea unor masuri necesare pentru societate.

In aceeasi reuniune de ieri, premierul a anuntat ca Guvernul intentioneaza sa isi asume raspunderea in fata Parlamentului pentru masurile de reducere a cheltuielilor bugetare. El a precizat ca Guvernul va elabora un proiect de lege privind reducerea deficitului bugetar si relansarea economiei, care va fi discutat mai intii in Coalitie si ulterior aprobat de Executiv, in vederea asumarii raspunderii pe baza unui calendar al procedurilor "aplicabil din iunie".

"Fara a intrerupe dialogul cu sindicatele si patronatele, vom trece la decizii", a spus Boc, aratind ca Executivul isi propune sa limiteze deficitul bugetar fara majorari de taxe.

Surse guvernamentale informeaza ca Guvernul intentioneaza sa adopte chiar in sedinta de saptamina viitoare scrisoarea de intentie convenita cu FMI, dupa noi discutii in Coalitie si cu sindicatele si patronatele, dar fara sa renunte la diminuarea salariilor si pensiilor. "Guvernul nu are in vedere sa renunte la reducerea cu 25% a tuturor salariilor si cu 15% a pensiilor, dar ar mai putea exista unele corectii legate de anumite indemnizatii sau privind pensiile sociale minime, care ar putea ramine neafectate de masurile de austeritate", au declarat sursele citate.

Liderii PNL si PSD intentioneaza ca o eventuala asumare a raspunderii Guvernului pentru masurile convenite cu FMI sa fie urmata de o motiune de cenzura.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.