Național

Legea lustratiei, tirzie si periata

Ziarul de Vrancea
20 mai 2010 648 vizualizări
Proiectul a fost adoptat ieri de Camera Deputatilor pe fondul numeroaselor acuze pe care alesii si le-au aruncat unii altora n PDL le-a reposat liberalilor ca au tinut proiectul sub "lesa pusa de PSD" n social-democratii au reclamat ca articolele legii il ocolesc pe presedintele Traian Basescu n liberalii au deplins intirzierea aparitiei legii, dar au subliniat importanta ei reparatorie

Legea lustratiei, un proiect legislativ aflat in traseul legislativ de cinci ani, a trecut ieri de Camera Deputatilor. Decizia a fost luata, prin vot nominal, cu 203 voturi favorabile, 40 impotriva si 12 abtineri. Dezbaterile in plenul Camerei au fost marcate de acuze pe care si le-au aruncat unii altora reprezentantii partidelor. Unii dintre alesi au criticat, precum Niculae Mircovici, membru al grupului parlamentar al minoritatilor nationale, modificarile aduse in comisie proiectului legislativ, prin care o serie de categorii de persoane au fost excluse de pe lista lustrabililor.

Nu au lipsit nici replici acide intre reprezentantii PNL si cei ai PDL care si-au reprosat fiecare nepromovarea la timp a legii. Presedinta Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a acuzat PNL ca, in perioada in care a detinut presedintia acestui for prin Bogdan Olteanu, "a tinut la sertar" Legea lustratiei pentru ca "a lasat capul in jos si a acceptat lesa pusa de PSD", principalul opozant al acestei legi.


O lege cu exceptii


Liberalii au replicat prin Mihaita Calimente, care a acuzat PDL ca "are tupeul sa fie initiatorul Legii lustratiei", sustinind ca reprezentantii acestui partid au facut "harcea-parcea" proiectul de lege, intrucit membrii sai ar fi fost direct vizati in anii 1990. "Am sa intru in polemica cu aripa dreapta a FSN, cu floarea UASCR si UTC, care vine astazi sa ne dea lectii despre Legea lustratiei. Unii dintre domniile lor erau membri marcanti ai FSN cind ne-au distrus sediile PNT si PNL in \'90. Unii dintre ei au dirijat trenurile cu mineri la Bucuresti, iar astazi vin sa ne dea lectii de democratie si au tupeul sa fie initiatori ai legii lustratiei, ei care ar trebui lustrati cu totii. Au facut harcea-parcea aceasta lege pentru ca PD, cu onoare reprezentat in Parlament la acea vreme, si membru al Conventiei Democratice, era partid socialist si avea foarte multi lustrabili si atunci, cum ii are si acum", a spus liberalul.


Salvati de clopotel


Deputatul PSD Adrian Solomon a mers mai departe, sustinind ca proiectul legii este astfel construit ca actualul presedinte al Romaniei Traian Basescu sa nu fie lustrat. El a intors reprosul facut liberalilor de Roberta Anastase, declarind ca aceasta lege a stat blocata patru ani la Camera Deputatilor pentru a nu-l afecta pe actualul presedinte care "nu mai poate fi lustrat, nici daca s-ar putea compune dosarul sau de colaborator al securitatii". Deputatul PSD a spus ca, potrivit articolului 6 din lege, cei care au mandatele in derulare nu mai pot fi afectati, lustratia aplicindu-se dupa expirarea mandatului. "Mai mult decit atit, domnului presedinte i s-a mai facut un favor, la articolul 1, sefii misiunilor diplomatice si comerciale in strainatate au fost eliminati din categoriile persoanelor lustrabile, de comisia juridica, pentru a nu fi niciodata vreo urma de indoiala ca presedintele va fi lustrat", a afirmat Solomon.


Reparatii morale


Initiatorul proiectului, liberalul Eugen Nicolaescu, a recunoscut ca ceea ce mai poate face legea pentru acestia in forma actuala nu e altceva decit o mentionare a celor care ne-au condus aproximativ 20 de ani, iar acum sint morti sau pensionari. Societatea nu se va schimba si nici nu va fi mai buna, daca lustratia nu va fi perceputa ca si o autopenitenta pentru ca, in esenta, toti vor gasi ca pozitive actiunile lor din trecut pina la Revolutie", a spus Nicolaescu, adaugind ca actul in sine trebuie sa depaseasca nivelul simbolic si cel de vendeta politica si sa desavirseasca ceea ce s-a inceput prin proclamatia de la Timisoara.

Nicolaescu a dat exemplul celorlalte state foste comuniste. Cehoslovacia, in 1991, a devenit primul stat post-comunist care a recurs la o versiune apropiata de proiectul romanesc, iar Polonia si Ungaria au trecut, la rindul lor, prin aceasta experienta. "Vaclav Havel afirma ca va fi nevoie de decenii pina cind comunismul va iesi din mintile oamenilor. Din \'89 nu au trecut decit doua decenii si vor trece multe, atita timp cit clasa politica va considera aceasta lege ca fiind tardiva", a conchis deputatul liberal.


PSD pregateste contestarea legii


Presedintele Societatii Timisoara, Florian Mihalcea, afirma ca adoptarea Legii lustratiei este "un moment istoric", unul care semnifica "despartirea de comunism". Societatea Timisoara a militat, in ultimii 20 de ani, pentru adoptarea Legii lustratiei, care are la baza Punctul 8 al Proclamatiei de la Timisoara.

Mai putin optimist, presedintele Asociatiei Pro Democratia (APD), Cristian Pirvulescu, a declarat ca legea a fost adoptata tirziu, astfel ca efectele sale morale ar putea fi privite doar ca o compensatie tardiva. "Tirziu, foarte tirziu, dar niciodata nu e prea tirziu. Legea lustratiei vine la 20 de ani dupa prabusirea comunismului, cind majoritatea nomenclaturistilor si securistilor si-au incheiat cariera. (...) Efectele sale politice vor fi minime. Efectele sale morale ar putea fi importante, dar privite doar ca o compensatie tardiva", a afirmat analistul politic. El a remarcat insa ca fostii ofiteri de securitate nu vor fi afectati in foarte mare masura, cita vreme noua lege nu se coreleaza foarte bine cu eforturile facute de CNSAS, si ca exista un risc semnificativ la care s-au gindit unii dintre cei care au sustinut legea, acela ca ar putea incalca unele drepturi cetatenesti prevazute de Constitutie sau de Conventia Europeana a Drepturilor Omului. "De aceea, PSD va face contestatie, iar suspansul asupra acestei legi continua", a explicat Parvulescu.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.