Național

Sindicatele si opozitia pregatesc proteste grecesti

Ziarul de Vrancea
11 mai 2010 492 vizualizări
1.000 de oameni vor picheta zilnic Guvernul si Presedintia, iar in 19 mai vor fi 40.000 de oameni, dupa care se discuta de greva generala n liderul PSD, Victor Ponta, ii incurajeaza pe sindicalisti: miscarile de strada sint "singura solutie", iar Mircea Geoana crede ca presiunile vor duce "la formule politice nemaiintilnite in ultimii 20 de ani"

Sindicalistii s-au dezmeticit in urma anuntului privind reducerea salariilor bugetarilor cu 25% si pregatesc un calendar intens al protestelor, dupa scenariul care a i-a scos pe bugetarii greci pe strazi. Presedintele Confederatiei National Sindicale "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a anuntat ieri actiuni zilnice de pichetare a sediilor Guvernului si Presedintiei de aproximativ 1.000 de persoane si un miting, in 19 mai, la care vor fi asteptati 40.000 de oameni in Piata Victoriei. O formula discutata este declasarea unei greve generale, incepind cu 25 mai. Actiunile de protest ale confederatiilor sindicale au fost stabilite de principiu, acestea urmind sa fie finalizate dupa consultarea cu liderii din teritoriu si in functie de rezultatele intilnirii de astazi, de la Palatul Parlamentului, a structurii de criza.

PSD adulmeca presiunea strazii

Scenariul protestelor sindicalistilor convine de minune opozitiei, in special PSD. Liderul PSD, Victor Ponta a respins orice consultari cu Traian Basescu si crede ca miscarile de strada sint "singura solutie" ca Executivul sa faca ceva. "Da, cred ca este singura solutie. Altfel, acest Guvern si aceasta majoritate, sint atit de nesimtite - si folosesc acest termen inventat de Emil Boc pentru ca i se potriveste - incit numai de frica vor face ceva", a explicat Ponta. De asemenea, Victor Ponta a reafirmat ca PSD nu va intra la guvernare cu PDL. "Nu intram la guvernare cu PDL si cu Traian Basescu (...) Oricum dl. Basescu nu face gesturi marete. Daca vrea, sa faca gestul maret, sa facem alegeri si oamenii sa decida cine trebuie sa guverneze. De la Traian Basescu nu mai primesc nici un cadou otravit. L-am primit in 2008 si platim cu totii pentru asta", a mai declarat el.


Geoana vrea Guvern din mai multe partide, cu un premier "de genul Johannis"


Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a declarat ieri ca varianta alegerilor anticipate nu este o solutie in actualul context economic si social, insa a precizat ca sustine in continuare ideea unui Guvern cu larga majoritate parlamentara, condus de un premier "de genul Klaus Johannis". El a sugerat insa ca "presiunea societatii" ar putea afecta actualul Executiv, iar scena politica sa ajunga "la formule politice nemaiintilnite in ultimii 20 de ani". "Daca acest Guvern va continua sa existe in forma actuala, cu politicile actuale si cu lipsa de pricepere pe care o demonstreaza atunci presiunea strazii, presiunea societatii, a opiniei publice, a romanului ar putea sa conduca la formule politice nemaiintilnite in ultimii 20 de ani, pentru ca ce se intimpla acum este nemaiintilnit in ultimii 20 de ani", a mai afirmat presedintele Senatului, intrebat fiind daca alegerile anticipate ar putea fi o solutie pentru actualul context social si economic din Romania. Intrebat daca PSD ar trebui sa intre la guvernare, presedintele Senatului a replicat: "Nu este decizia mea. Eu spun in continuare ca depinde extrem de mult de persoana, personalitatea, unui prim ministru de alta factura decit ceea ce avem acum. Sint absolut convins ca PSD are nume suficiente pentru a fi prim-ministri, sint convins ca si PNL-ul are, sint convins ca si PDL-ul are alti oameni mai buni decit Boc".


Iliescu se teme de "grecizarea" Romaniei


Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a criticat ieri, masurile "superficiale" luate de Guvern, care pot agrava starea sociala si pot conduce la o explozie sociala., existind riscul ca Romania sa se "grecizeze" Intrebat daca exista riscul ca Romania sa se grecizeze, Iliescu a raspuns: "E posibil. Cu asemenea masuri superficiale si care agraveaza starea sociala a oamenilor, bineinteles ca poate sa duca si la explozie sociala".

Iliescu a criticat actualul Guvern pentru ca a luat masuri antipopulare, care nu sint de natura sa rezolve criza pe fond.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.