Național

Lovitura naucitoare de recesiune: salariile bugetarilor scad cu un sfert

Ziarul de Vrancea
7 mai 2010 779 vizualizări
Presedintele a anuntat aseara noul set de masuri anticriza n pe linga reducerea fondului de salarii in sistemul bugetar, Traian Basescu a dezvaluit ca si pensiile se vor reduce, cu 15%, la fel ca si ajutoarele sociale si subventiile

Presedintele Traian Basescu a dat aseara vestile proaste pe care le banuia toata lumea: pensiile vor scadea cu 15%, salariile din sistemul bugetar cu 25%, inclusiv salariul minim, si vor fi reduse "masiv subventiile", banii urmind sa fie alocati tintit "catre cei care au nevoie de sprijin financiar". Dintre subventii, seful statului le-a dat ca exemplu pe cele de incalzire. Si ajutorul de somaj va scadea cu 15%.

"Vreau sa aveti in vedere urmatorul lucru: salariile personalului bugetar reprezinta 28 la suta din buget (...) Cheltuielile sociale reprezinta 12 la suta din PIB, ceea ce reprezinta peste 35 la suta din bugetul de stat. Facem o socoteala elementara sa stim unde am ajuns: 62 la suta din buget. Ne intrebam cum mai putem aloca bani suficienti pentru scoli, pentru spitale, pentru functionarea Armatei, a Politiei?", a spus presedintele.


Guvernul a ezitat sa taie in carne vie


El a amintit si situatia legata de veniturile si cheltuielile de la buget.

"N-as vrea sa facem impreuna socoteala - si o putem face cu usurinta - constatam ca venitul mediu in bugetul de stat este 31% din PIB, iar cheltuielile bugetului de stat sint de 40%. Trebuie sa completam aceasta diferenta, iar locul unde trebuie sa restructuram este sectorul bugetar si sectorul social (...). Vor mai fi si multe alte masuri pe care trebuie sa le ia Guvernul, cum ar fi modificari ale Codului muncii pentru a flexibiliza forta de munca, unele analize cu privire la impozite", a mai spus presedintele.

Pentru reducerea fondului de salarii pentru tot aparatul bugetar din Romania cu 25%, presedintele a spus ca sefii de institutii au obligatia sa-si faca selectia, pina la sfirsitul anului, "sa-i aleaga pe cei mai buni si nu clientela politica". El a adaugat ca aceasta masura trebuie luata de la 1 iunie. Ulterior, raspunzind unei intrebari la finalul declaratiilor, seful statului a mai declarat ca rezultatul evaluarilor asupra eficientei functionarilor va trebui sa fie gata pina la sfirsitul lunii decembrie.

Nici salariul minim pe economie nu va scapa. "Dar Guvernul va completa diferenta care este sub 600 de lei. Deci salariul minim pe economie, care va fi luat in considerare, este salariul din sectorul privat si, daca prin diminuarea de la 705 lei, cit este in sectorul bugetar, cu 25% se ajunge sub 600 lei, nu va scadea salariul minim sub 600 lei. Guvernul va lasa salariul minim in vigoare asa cum este, pentru economia reala", a spus Basescu.


Fonduri insuficiente pentru pensii


"In ceea ce priveste pensiile, Guvernul isi va mentine transferul de 1,7 miliarde de euro la fondul de pensii, dar pentru a acoperi pensiile la nivelul actual, si numeric si ca nivel de plata, ar mai trebui circa inca 500 de milioane de euro, care nu exista", a spus seful statului. El a adaugat ca, din acest motiv, "este previzibila o reducere a pensiilor cu 15%".

Basescu a spus ca va fi redus si ajutorul de somaj, tot cu 15%.


Nici asistatii social nu scapa


"în Romania functioneaza 16 programe sociale, marea lor majoritate aplicate inainte de alegeri - de la acordare de pampers, pina la venitul minim garantat. Ele functioneaza atit de independent una de alta, incit sint persoane care cumuleaza 4-5 ajutoare din diverse programe, astfel incit le convine sa stea acasa fara nici o problema si cistiga mai bine decit unul care merge la serviciu. Toate cele 16 programe sociale vor fi reanalizate, in asa fel incit ele sa-si atinga tinta si nu sa devina surse de venit fara munca. De asemenea, in ceea ce priveste solutiile ce vor fi aplicate in continuare, sint vizate inclusiv acele exceptii care au decredibilizat actiunea guvernului de a reduce sporurile exagerate si veniturile date in afara legii. Ma refer aici la cei care se afla in consilii de administratie, fiind in acelasi timp salariati ai Ministerului Economiei, ai Ministerului de Finante, ai altor ministere. Veniturile pe care le obtin ca reprezentanti ai statului vor fi impozitate cu procente foarte mari. Ramine sa stabileasca guvernul care vor fi aceste procente", a spus presedintele.


"Nu este momentul pentru o remaniere guvernamentala"


Presedintele UDMR, vicepremierul Marko Bela, a declarat, ieri, dupa reuniunea sefului statului cu membrii Guvernului, ca s-a cazut de acord ca acum nu este momentul unei remanieri guvernamentale, ci trebuie asigurat un guvern stabil. Potrivit acestuia, mai devreme sau mai tirziu va fi nevoie de o remaniere, dar nu in acest moment. în opinia sa, este prematur ca, dupa patru luni, sa se discute despre acest subiect. "Cindva, la toamna, putem sa facem un bilant, dar in acest moment nimeni nu a venit cu propunerea si nimeni nu are intentia de a initia o remaniere", a spus Marko.

Consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu declara, la inceputul saptaminii, ca, daca Guvernul nu va lua masurile necesare in sistemul bugetar, "se pot lua deciziile referitoare la remaniere", el precizind ca "linia se va trage undeva la toamna". Si deputatul PDL Sever Voinescu afirma ca ideea majorarii taxelor, vehiculata la nivel de zvon, nu are sustinatori in PDL si considera ca se impune o schimbare serioasa in echipa de guvernare.


Costul intirzierii reformelor


n Salariatii sistemului bugetar pierd 25% din salarii, pensionarii 15%, iar subventiile si ajutoarele sociale scad cu 15%.

n Guvernul nu va mai introduce in 2010 zile de concediu neplatit in sectorul public, dupa sistemul aplicat in 2009, considerind ca reducerea cu 25% a salariilor bugetarilor este suficienta pentru a diminua cheltuielile de personal la nivelul convenit cu FMI

n Peste 140.000 de angajati din sectorul public (10% din total) vor fi disponibilizati pina la inceputul anului viitor


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
, acum 739402 zile, 7 ore, 36 minute, 55 secunde
Ar trebui ca ziarul sa inceapa o campanie cu titlul "cum s-a ajuns aici" in care sa fie dezvaluite cauzele colapsului bugetar.Exemplele din judet sa inceapa cu institutiile in care se huzureste pe citeste integral
, acum 739402 zile, 7 ore, 36 minute, 55 secunde
salariul meu e redus deja cu 25 la suta.un lucru e sigur tara asta se va duce dracului e o chestie de timp.suntem un popor de mamaligari de acceptam asa ceva dar ne meritam soarta daca 5 milioane au citeste integral
, acum 739402 zile, 7 ore, 36 minute, 55 secunde
@charlie Treci la privat! Ce te plangi atata? Daca astepti ca un \"dictator\" sa-ti rezolve problemele, atunci itii meriti soarta. V-ati obisnuit sa traiti ca in comunism: cineva sa aiba grija de ce citeste integral
, acum 739402 zile, 7 ore, 36 minute, 55 secunde
prietene nu ma plang!capacitatea mea de a rezista la suferinta e foarte mare,dar sunt atat de nemernic ca ma voi bucura cand ai sa suferi tu!!!daca crezi ca pe tine o sa te ocolesca masurile astea citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.