Național

Legea educatiei: invatamint obligatoriu de zece clase

Ziarul de Vrancea
1 mai 2010 613 vizualizări
Reprezentantii sindicatelor au criticat prevederea adoptata de Comisia de invatamint n un fost ministru al Educatiei, Andrei Marga, acuza autorii proiectului ca desfiinteaza autonomia universitara

Deputatii din Comisia de invatamint au aprobat, vineri, dupa patru ore de dezbateri la proiectul Legii educatiei, ca invatamintul obligatoriu sa fie de zece clase, prin includerea clasei pregatitoare in ciclul primar si a clasei a IX-a in ciclul gimnazial. Reprezentantii sindicatelor au atras atentia ca varianta propusa de Guvern va avea drept consecinte diminuarea la trei ani a duratei liceului - lucru care nu se intimpla in alte tari europene -, cresterea numarului de tineri care nu vor mai urma cursurile liceale si cresterea numarului de muncitori necalificati.

Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, prezent la dezbateri, a pledat pentru varianta Guvernului, aratind ca aceasta este "o masura fundamentala" si ca trecerea clasei a IX-a la gimnaziu este prevazuta pentru elevii care incep in acest an clasa a V-a. Funeriu a precizat ca varianta Guvernului prevede un ciclu primar de 5 ani (prin includerea clasei pregatitoare), 5 ani - ciclul gimnazial (prin includerea clasei a IX-a) si 3 ani cel liceal. El a propus si un amendament, potrivit caruia, pina cel tirziu in 2020 cursurile liceale sa devina obligatorii.


Protestul lui Marga


Rectorul Universitatii "Babes-Bolyai" (UBB) din Cluj-Napoca, Andrei Marga, considera ca proiectul de Lege a educatiei 2010 "restringe pina la desfigurare autonomia universitara si scoate tara in marginea lumii civilizate". Fostul ministru al Educatiei Nationale din perioada 5 decembrie 1997 - 28 decembrie 2000 a explicat ca s-a putut constata ca in Romania a existat mereu o ezitare in a duce pina la capat autonomia universitatilor si ca pasii facuti in anul 1997, cind el a preluat portofoliul invatamintului, spre largirea autonomiei universitatilor, ar fi trebuit "sa fie completati de altii, si nu abandonati, cum se incearca acum".

El a mentionat ca in proiectul Legii educatiei se arata, la articolul 111, ca Ministerul Educatiei "controleaza modul in care universitatile isi exercita autonomia universitara". "Asadar, autonomia care se asigura este cu control. La articolul 113, care reglementeaza autonomia, se afirma ca autonomia universitara da dreptul comunitatii academice universitare sa-si stabileasca misiunea proprie, strategia institutionala, structura, activitatile, organizarea si functionarea proprie, gestionarea resurselor materiale si umane, cu respectarea stricta a legislatiei in vigoare. Aceasta incheiere a articolului de lege ii anuleaza chiar continutul, iar articolele ulterioare blocheaza exercitarea de fapt a autonomiei", a subliniat Marga. El a acuzat Ministerul Educatiei ca "vrea sa controleze universitatile, in loc sa se ocupe de ceea ce trebuie".



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.