Național

Noul proiect al legii ANI

Ziarul de Vrancea
27 apr 2010 476 vizualizări
Boc ii da voie lui Basescu sa ascunda casa din Mihaileanu

Cum vor completa demnitarii doua declaratii de avere: una pentru alegatori, una pentru ANI n adresele caselor, banca unde isi tin banii si angajatorul sotului vor fi top secret n Traian Basescu solicita Parlamentului sa rezolve problema legata de functionarea ANI in 10 zile


Traian Basescu a adresat, ieri, la consultarile de Cotroceni, un apel formatiunilor politice din arcul guvernamental sa asigure in Parlament o majoritate suficienta adoptarii rapide, in 10 zile, a noii legi ANI, sustinind ca, in caz contrar, s-ar putea reactiva la nivel european a discutiile pe cuplarea MCV cu intrarea in spatiul Schengen. "Sper ca majoritatea va fi suficient de prezenta pentru ca Legea sa treaca intr-un termen cit mai scurt, pentru a nu pune sub semnul intrebarii chiar si privirile pe care le are Comisia acum catre intrarea Romaniei in spatiul Schengen. Stiti ca a mai fost acest subiect ridicat la Bruxelles - cuplarea mecanismului de cooperare si verificare pe Justitie cu intrarea Romaniei in spatiul Schengen. Nu este o amenintare, nu este o certitudine, dar este o posibilitate pe care trebuie s-o avem in vedere. In situatia in care nu am avea ANI functionala, ar putea sa se reactiveze discutiile pe cuplarea ecanismului cu intrarea in spatiul Schengen", le-a spus Traian Basescu liderilor PDL, UDMR, grupului minoritatilor si grupului mixt al independentilor din Parlament.


Varianta Guvernului incearca sa impace Curtea Constitutionala


Guvernul a avizat, in sedinta speciala de ieri, un proiect de lege pentru continuarea functionarii ANI, a anuntat premierul Emil Boc. Potrivit proiectului de lege, demnitarii ar urma sa depuna doua tipuri de declaratii de avere: una ce va avea caracter public si o alta, ce va avea caracter confidential. Din declaratiile publice sint eliminate doar prevederile care vizeaza adresele exacte ale locuintelor sau bancile in care sint detinute conturile. In declaratia de avere confidentiala vor fi trecute toate datele care erau completate si in prezent. Practic, demnitarii vor trebui in continuare sa isi treaca, in declaratia de avere, contul bancar, numarul conturilor bancare si valoarea acestora. In iunie, cind demnitarii isi vor reactualiza declaratiile de avere, ei practic isi vor completa acest formular al declaratiei publice si declaratia de avere sau de patrimoniu, potrivit noii legi. A doua modificare a legii ANI se refera la faptul ca raportul intocmit de inspectorii institutiei va putea fi trimis Agentiei Nationale de Administrare Fiscala sau Parchetului, care sint obligate sa se pronunte asupra datelor primite, cu informarea demnitarilor, putind fi dispuse masuri de sechestru sau impozitare a bunurilor nedeclarate, in cazul in care se constata nereguli, a mai spus Boc. Premierul a tinut sa sublinieze ca ANI nu se substituie intr-un organism in sensul puterii judecatoresti si ca spera ca proiectul de lege va fi adoptat urgent de catre Parlament. "Prin acest proiect de Lege, Guvernul urmareste sa realizeze urmatoarele obiective: continuare activitatii ANI, declararea in continuare de catre demnitari, in Romania, a averii, in formula propusa de lege, pentru a servi interesul public si al Romaniei, interes ce tine de existenta unei autoritati care sa verifice averile demnitarilor", a spus Emil Boc.


Basescu se amuza de proiectul lui Boc "Inteleg ca pot sa tin secret ca am apartament in Mihaileanu, sa nu stie nimeni"


Tot ce a avut de comentat presedintele Basescu despre noile prevederi ale legii ANI a fost o remarca ironica pe seama secretizarii datelor personale din declaratiile de avere: "Deci inteleg ca pot sa tin secret ca am apartament din Mihaileanu, sa nu stie nimeni". "Se va sti ca aveti un apartament in Bucuresti. Adresa exacta nu va fi in declaratia publica, va fi confidentiala, care va fi depozitata si analizata de ANI", a explicat Emil Boc.


Ponta, nemultumit de viteza lui Boc


Aprobarea de catre Guvern a unui proiect de lege privind ANI, chiar inaintea discutiilor sefului statului cu partidele, convocate la Cotroceni, denota "nesimtire", sustine liderul social-democrat Victor Ponta. "Ca sa folosesc un termen deja incetatenit in politica noastra, chiar de domnul Boc, e vorba de nesimtire. Cum sa te cheme presedintele la consultari si tu deja sa aprobi? Daca ne-au chemat la ora 17.00 la consultari, cred ca dinsul putea sa se intilneasca la ora 19.00. Daca ai un pic de respect pentru presedintele tarii - eu sint convins ca domnul Boc nu il respecta, ci chiar il divinizeaza pe presedintele tarii - si atunci daca te cheama presedintele la consultari, dupa aceea iti iei temele si le faci pina miine dimineata, cum a facut si cu programul de Constitutie", a apreciat Victor Ponta.



Ambasadorul SUA: "Si eu, in calitate de ambasador al SUA, trebuie sa declar toate veniturile mele si ale sotiei"


Ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti, Mark Gitenstein, a declarat ieri, la o emisiune HotNews.ro "" RFI, realizata de Dan Tapalaga, ca Ambasada SUA este preocupata de toate problemele legate de transparenta si statul de drept, fiindca pe teritoriul Romaniei exista multi cetateni, companii si ONG-uri americane si acestea vor sa sti ca legea se aplica nediscriminatoriu. "Argumentul ca declaratiile de avere trebuie pastrate de ANI si nu facute publice, fiindca ar incalca dreptul la viata privata, mi se pare ingrijorator. Si eu, in calitate de ambasador al SUA, trebuie sa declar toate veniturile mele si ale sotiei, obtinute nu doar in anul precedent, ci in ultimii doi ani, inainte de a fi numit intr-o functie publica", arata Mark Gitenstein. Ambasadorul SUA se declara de partea Guvernului: "Cind Guvernul adopta o pozitie ce mi se pare corecta, asa cum se intimpla acum, cind Executivul incearca sa rezolve situatia ANI, imi exprim public sprijinul. Ii sustin ferm pe ministrul Predoiu si pe presedintele Basescu in incercarea de a rezolva aceasta problema."




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.