Național

Cazanesti, orasul care vrea sa redevina sat

Ziarul de Vrancea
26 apr 2010 1760 vizualizări
La sase ani de la declararea ca oras, localnicii din Cazanesti, Ialomita, vor revenirea la statutul de comuna, in urma unui referendum local n cetatenii au reclamat faptul ca, prin trecerea de la rangul de comuna la cel de oras, au avut numai dezavantaje, in principal cresterea taxelor si impozitelor

Aproximativ 3.000 de cetateni din orasul ialomitean Cazanesti au votat, ieri, la referendumul privind revenirea localitatii la statutul de comuna, oamenii reclamind taxele si impozitele mai ridicate pe care trebuie sa le achite din 2004, de cind zona a devenit oras. Potrivit autoritatilor locale, decizia organizarii acestui referendum se bazeaza pe o lista de 258 de persoane sustinatoare ale proiectului de hotarire si pe un sondaj de opinie realizat de consilierii locali. "Cetatenii au reclamat faptul ca, prin trecerea, in anul 2004, de la rangul de comuna la cel de oras, au avut numai dezavantaje, in principal la costul ridicat al taxelor si impozitelor, dar au acuzat si insuficienta fondurilor alocate dezvoltarii localitatii. Cetatenii vor raspunde prin DA sau NU la intrebarea: «Sintenti de acord cu trecerea localitatii Cazanesti de la rangul de oras la rangul de comuna?». Fondurile pentru desfasurarea referendumului sint suportate din bugetul local", a declarat Madalin Teculescu, prefectul judetului Ialomita. Comuna ialomiteana Cazanesti a fost declarata oras in 29 aprilie 2004 in urma unei initiative legislative a deputatilor PSD Dorel Bahrin si Vasile Silvian Ciuperca si a senatorului PSD Elena Sporea. Depunerea la Parlament a acestei initiative a fost precedata de un referendum local, in 1 iunie 2003, prin care localnicii s-au pronuntat in favoarea declararii comunei lor oras.


"Avem PECO si restaurant"


In expunerea de motive, initiatorii faceau un istoric al localitatii, despre care spuneau ca este atestata documentar din 1596, invocind si legenda care spunea ca localitatea a fost intemeiata de un grup de pastori condusi de baciul Cazan. Ca argument pentru transformarea in oras erau invocate numarul locuitorilor, aproape 5.000, dar si organizarea urbana a celor 1.400 de gospodarii. Alte argumente erau acelea ca localitatea era traversata de doua drumuri publice, ca avea retea stradala asfaltata sau pietruita si trotuare, existenta unei cai ferate pe teritoriul localitatii, dar si a 89 de societati comerciale si asociatii familiale. De asemenea, initiatorii mentionau si investitia facuta de Agrisol International intr-un complex de crestere a porcilor, precum si faptul ca pe raza localitatii se afla o statie PECO privata, cu "un market, restaurant, un motel cu 50 de locuri de cazare doua televiziuni prin cablu in lungime de aproximativ 22 de kilometri, dintre care una ofera un post de televiziune local". Ei invocau si sistemul de invatamint, dar si pe cel medical existente in localitate."Sistemul cultural are in dotare un stadion de fotbal cu tribune formate din 200 de scaune, un camin cultural, un ansamblu de dans cu taraf, o parohie cu o capacitate de 200 de locuri, o biblioteca comunala care cuprinde 10.000 de volume de carte", mai aratau initiatorii. Proiectul a fost adoptat la Camera in 16 martie 2004, cu 187 voturi "pentru", 28 voturi "impotriva", iar in 8 aprilie la Senat. Legea a fost promulgata in 26 aprilie 2004 si publicata in Monitorul Oficial in 29 aprilie 2004.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.