Național

Versiunea de Constitutie propusa de Boc trimite Parlamentul in corzi

Ziarul de Vrancea
22 apr 2010 450 vizualizări
Spatiul de manevra si timpul de repliere ale Parlamentului scad considerabil in proiectul de revizuire a Constitutiei propus ieri de premierul Emil Boc n proiectul nu taie doar din elanul parlamentarilor de a-l suspenda pe presedinte, ci si introduce termene limita in care Parlamentul sa se pronunte pe anumite subiecte

La o zi dupa ce Parlamentul abia infiintase comisia de revizuire a Constitutiei, inainte ca parlamentarii sa se fi intrunit prima oara, Executivul face o miscare neasteptata si vine cu propria versiune a proiectului de modificare a Legii fundamentale. De ce? Potrivit art. 150 aliniatul 1 din Constitutie, procedura de revizuire a legii fundamentale poate fi initiata si de catre de presedinte, la propunerea guvernului, de o patrime din numarul deputatilor si senatorilor sau de 500.000 de cetateni cu drept de vot. Scopul Guvernului si al presedintelui este acela ca proiectul sa fie considerat corpul de baza al legii, iar ce vor face parlamentarii sa fie amendamente la ce doreste Guvernul.

Conform proiectului aprobat de Guvern, Senatul va fi desfiintat, iar Camera Deputatilor isi va schimba denumirea in Camera Reprezentantilor, numarul de parlamentarii fiind limitat la 300. Totodata, noul proiect propune termene clare prin care Parlamentul trebuie sa se pronunte pe diferite subiecte. Astfel, in cazul referendumului solicitat de presedinte, Parlamentul trebuie sa-si exprime punctul de vedere in cel mult 30 de zile de la solicitarea sefului statului. Procedura de desemnare a premierului nu se schimba, dar viitoarei Camere a Reprezentantilor ii este impus un termen in care aceasta sa voteze sau nu cabinetul desemnat: 10 zile. Daca refuza sa o faca, guvernul este considerat neinvestit, iar presedintele va trebui sa desemneze din nou un premier. Totodata, proiectul de revizuire reduce posibilitatea Parlamentului de a-l suspenda pe presedinte. Daca avizul Curtii Constitutionale va fi unul negativ, acesta devine litera de lege, a anuntat Emil Boc: procesul de suspendare se opreste in Legislativ. In acelasi timp, "pentru a elimina de pe scena politica perioadele de incertitudine", se reduce termenul in care presedintele poate dizolva Parlamentul la 45 de zile, in loc de 60. Astfel, se scurteaza potentiala criza politica", a declarat seful Guvernului.


UDMR se opune proiectului prezentat de Boc


UDMR doreste in continuare un Parlament bicameral, dar intr-o formula modificata, stiind ca actualul sistem este nepotrivit si trebuie schimbat, precum si reducerea numarului de parlamentari, dar nu obligatoriu la o limita de 300 persoane, a declarat liderul formatiunii, Marko Bela. "Noi sustinem schimbarea sistemului parlamentar. Credem ca avem un fals sistem bicameral, dar am opta si optam pentru o alta solutie, si anume un sistem bicameral real. Suntem de acord ca actualul sistem este nepotrivit si trebuie schimbat, dar nu sintem de acord cu sistemul unicameral", a spus Marko.



Nastase: "Un act jignitor"


Liderul PSD Adrian Nastase considera ca proiectul propus de guvern privind revizuirea Constitutiei este "un act jignitor", in conditiile in care Parlamentul aprobase infiintarea unui comisii speciale de revizuire a Constitutiei condusa chiar de un parlamentar PDL. Comisia pentru revizuirea Constitutiei aprobata, marti, de Parlament, va fi condusa de catre deputatul PDL Daniel Buda si ii va avea vicepresedinti pe senatorul PSD Dan Sova si deputatul PNL Calin Popescu Tariceanu, iar secretar va fi deputatul UDMR Varga Attila. Comisia are in componenta sa 25 de parlamentari, termenul de adoptare a raportului privind proiectul de revizuire a Constitutiei nefiind stabilit inca. Acest termen va fi stabilit, potrivit presedintelui Camerei, de catre membrii Comisiei in prima sedinta de lucru.


PNL: Guvernul vine si sfideaza inca o data Parlamentul


Deputatul liberal Eugen Nicolaescu crede ca proiectul propus de Guvern este "o smecherie ieftina", prin care se dubleaza initiative deja existente si care ii pune pe parlamentari in pozitia de a "lua de bun" textul Executivului. "Sigur, nu e nimic rau in asta, numai ca acest lucru trebuia facut cu mult timp inainte, daca se dorea asa ceva, de a se infiinta comisia speciala a Parlamentului. Probabil ca este o rezultanta a discutiilor de ieri dintre presedinte si Guvern si trebuia cred eu inca odata o alta problema pusa pe fata Parlamentului. Adica Parlamentul nu face treaba, nu munceste si nu stie sa faca ceea ce trebuie", a declarat Eugen Nicolaescu. "A treia problema si aceasta este pina la urma smecheria pe care a gasit-o Guvernul si anume sa se ia de bun textul initial al Guvernului, ca el sa fie corpul de baza al legii, iar ce vor face parlamentarii sa fie amendamente la ce doreste Guvernul. Lucru cu care nu sint de acrod, este o smecherie ieftina si obisnuita la acest Guvern si la PDL", a explicat el.


Ce prevede proiectul de revizuire a Constitutiei:


n parlament unicameral, Camera Reprezentantilor, cu 300 de parlamentari

n Parlamentul trebuie sa accepte in maxim 30 de zile referendumul solicitat de presedinte

n Parlamentul are doar 10 zile pentru a respinge sau aproba Guvernul; daca Parlamentul nu dezbate propunerea, candidatul propus va fi considerat respins, iar presedintele desemneaza un alt candidat.

n procedura de suspendare a presedintelui inceteaza, daca Curtea Constitutionala nu-si da avizul.

n reducerea de la 60 la 45 de zile a termenului de dizolvare a legislativului, daca sint respinse cel putin doua solicitari de investitura a primului ministru desemnat.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.