Național

Costiniu: N-am luat bani, a fost o greseala deontologica

Ziarul de Vrancea
10 apr 2010 820 vizualizări
Judecatorul Florin Costiniu de la Inalta Curte de Casatie si Justitie recunoaste ca a acceptat sa analizeze dosarul lui Casuneanu la sugestia lui Catalin Voicu, insa afirma ca nu s-a pus problema foloaselor materiale: a fost o greseala de natura deontologica, etica, pe care o regret profund n declaratiile lui Costiniu si ale lui Voicu sint nesincere, spun procurorii DNA

In declaratia data de Florin Costiniu in fata procurorilor instantei supreme in 17 decembrie, judecatorul a povestit cum a ajuns sa "se uite pe hirtiile" din procesul intentat de firma lui Costel Casuneanu, dupa ce compania a pierdut o licitatie. Costiniu sustine ca l-a cunoscut pe Catalin Voicu in 1992, in timp ce senatorul le-a declarat procurorilor ca judecatorul Costiniu ii este prieten din 1999. Mai mult, Voicu arata ca l-a rugat pe Costiniu sa ii recomande un avocat pentru dosarul omului de afaceri Casuneanu, in timp ce Costiniu spune ca senatorul l-a rugat sa il incurajeze pe omul de afaceri, dar si sa se uite pe sentinta primita de acesta la Curtea de Apel Bucuresti, in dosarul de la contencios administrativ. "In toate aceste intilniri cu dl judecator Costiniu discutam chestiuni personale, singura data cind i-am solicitat sfaturi juridice si sa imi recomande un avocat fiind speta dl Casuneanu. Cu siguranta nu i-am solicitat sfaturi si nu am purtat discutii cu dl judecator Costiniu pe spete concrete de orice natura, aflate pe rolul parchetelor si instantelor din Romania. In afara sprijinului de natura profesionala despre care am declarat, nu i-am solicitat dl judecator Costiniu alt tip de sprijin in speta dl Casuneanu, in sensul ca nu l-am rugat sa se intereseze cu privire la termenele de judecata ale dosarului", le-a declarat Voicu in 11 decembrie procurorilor, declaratia fiind citata in ordonanta de retinere a judecatorului Costiniu. Procurorii arata, in ordonanta de retinere a lui Costiniu, ca declaratiile date de judecator si de senatorul Voicu, in faza de urmarire penala, sint nesincere si, "coroborate cu continutul inregistrarilor telefonice si in mediul ambiental releva fara dubiu savirsirea de catre Voicu, Costiniu si Casuneanu, a infractiunilor de coruptie retinute in sarcina lor".


Costiniu: "Am facut o prostie"


Judecatorul isi reproseaza in aceeasi maniera si faptul ca a acceptat, la rugamintea lui Voicu, sa discute la telefon cu Casuneanu si sa-l incurajeze "in sensul ca, probabil, va avea cistig de cauza", "sa aiba incredere in justitie ca o sa se faca dreptate". "Rememorind acum acest fapt, il consider cu toata sinceritatea o greseala de natura deontologica, etica, pe care o regret profund", scrie Costiniu in declaratia data DNA. "Am acceptat sa fac acest lucru la rugamintea insistenta a domnului Voicu, ceea ce iarasi din punct de vedere moral imi reprosez", scrie Costiniu. El afirma insa ca l-a incurajat "fara a-i crea impresia ca intervine in favoarea sa in acel litigiu" si doar intrucit aflase ca omul de afaceri are o stare de sanatate precara". Costiniu statueaza in repetate rinduri in declaratia data procurorilor ca a facut "o prostie" pe care si-o "reproseaza" atunci cind a cedat unor rugaminti ale prietenului sau de care nu se "dezice", Catalin Voicu. Insa Costiniu subliniaza ca nu s-a pus problema obtinerii unor foloase materiale. "Niciodata, in nicio imprejurare, nici direct, nici indirect, in relatia cu nicio persoana, fie domnul Voicu, fie domnul Casuneanu sau oricine altcineva, nu s-a pus macar problema, nici macar teoretic, ca eu sau oricine altcineva sa beneficieze de vreun folos material, in sensul legii, de vreun avantaj, facilitate sau orice alt folos de orice natura", scrie Costiniu. Judecatorul admite ca a citit sentinta data de Curtea de Apel in dosarul cu care firma lui Casuneanu a ajuns, in recurs, la instanta suprema, precum si motivele de recurs redactate de avocatii companiei acestuia. Costiniu recunoaste si ca s-a interesat la grefa Sectiei de Contencios Administrativ la care se afla dosarul, consultind condica si aflind termenele, pe care insa sustine ca nu le-a comunicat nimanui, dar dorea sa le stie pentru momentele in care s-ar fi intilnit cu Voicu, iar acesta l-ar fi intrebat despre stadiul procesului.

In rezolutiile de incepere a urmaririi penale procurorii afirma ca, in perioada iulie - septembrie 2009, Catalin Voicu a primit de la un om de afaceri Costel Casuneanu 260.000 de euro in schimbul interventiei pe linga magistrati din cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (Florin Costiniu, presedintele Sectiei civile-n.r.), in vederea adoptarii unei solutii favorabile societatii comerciale la care omul de afaceri era asociat.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.