Național

Negocieri tensionate intre sindicatele din invatamint si Ministerul Educatiei

Ziarul de Vrancea
8 apr 2010 451 vizualizări
Dintre cele patru capitole ale proiectului legii educatiei, nici unul nu a fost acceptat de reprezentantii sindicatelor, in vreme ce conducerea ministerului nu accepta sa renunte la prevederile proiectului n amenintarile cu greva planeaza peste negocieri

Sindicalistii din invatamint nu au ajuns la un consens cu reprezentantii Ministerului Educatiei privind cele patru capitole din proiectul legii invatamintului si spun ca vor declansa greva daca nu se accepta mentinerea titularizarii in sistem.

Presedintele executiv al Federatiei "Spiru Haret", Marius Nistor, a declarat, ieri, la finalul intilnirii de la Ministerul Educatiei, care a durat aproximativ cinci ore, ca desi "discutiile au fost mult mai serioase" nu s-a ajuns la niciun rezultat. Reprezentantii Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului (MECTS) nu vor sa renunte la varianta din proiect privind titularizarea, spunind ca in acest fel stabilizeaza pe post personalul didactic. "Noi raminem pe varianta noastra, titularizarea in sistem permite asigurarea locurilor de munca in masura in care sint asigurate numarul de ore din catedra", a precizat Nistor.


Clasa a IX-a, intre gimnaziu si liceu


Nici in privinta trecerii clasei a IX-a la gimnaziu sindicalistii nu au fost de acord si nici reprezentantii MECTS nu au renuntat la varianta propusa in proiectul Legii educatiei. "S-a venit cu o propunere intermediara in sensul asigurarii unui invatamint de 11 clase, dar clasa a noua sa ramina la gimnaziu. Noi putem aprecia aceasta propunere in sensul in care sustinem invatamintul obligatoriu de 11 clase, dar cu clasa a noua la liceu", a mai spus Nistor.


Trei ore de discutii, un singur detaliu acceptat


Un singur punct din capitolul privind componenta consiliului de administratie al scolii a fost agreat de cele doua parti, respectiv disparitia functiei de presedinte al consiliului. însa problema cea mai stringenta de la acest capitol, respectiv componenta consiliului de administratie, nu a fost rezolvata. Sindicalistii vor ca reprezentantii unitatii scolare sa reprezinte jumatate din consiliu, iar din cealalta jumatate sa faca parte autoritatile locale si parintii, in timp ce MECTS vrea ca fiecare din aceste autoritati sa reprezinte o treime.

Reprezentantii sindicalistilor se vor mai intilni cu cei ai ministerului in zilele urmatoare, sperind sa ajunga la un punct comun. Sindicalistii sint nemultumiti de patru prevederi din proiectul Legii educatiei, privind titularizarea, includerea clasei a IX-a la liceu, componenta Consiliului de administratie al scolii si finantarea per elev. Secretarul general al Federatiei Sindicatelor Libere din învatamint (FSLI), Liviu Pop, a declarat dupa aproximativ trei ore de negocieri cu secretarii de stat ai Ministerului Educatiei ca nu s-a discutat decit despre titularizare si nu au reusit sa ajunga la un punct de vedere comun. Discutiile privind proiectul Legii educatiei vor continua astazi, fiind invitati sa participe sindicalisti, reprezentanti ai studentilor, profesorilor si elevilor.


Premierul vrea sa vada proiectul legii, luni, in Parlament


Executivul a fost convocat, luni, intr-o sedinta speciala de Guvern pentru aprobarea legii educatiei, astfel incit aceasta sa intre imediat in dezbatere parlamentara. "Luni dimineata avem o sedinta speciala de Guvern pentru aprobarea legii educatiei, astfel incit sa intre in procedura parlamentara incepind cu ziua de luni, cind urmeaza sa aiba loc Biroul Permanent al Camerei Deputatilor", a spus Emil Boc. El a precizat ca sedinta de Guvern a fost convocata luni "la prima ora". Pe 17 martie, premierul anuntase ca proiectul de lege privind educatia nationala a fost discutat si avizat de Guvern, intr-o prima lectura, inainte de a fi prezentat in dezbatere publica pentru o perioada de doua saptamini, la finalul careia urma sa fie dezbatut din nou in Guvern in vederea aprobarii finale. Ulterior, Executivul a aminat adoptarea proiectului de lege, pentru a analiza propunerile avansate in vederea modificarii actului nornativ.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.