Național

Modificari propuse la Codul rutier

Ziarul de Vrancea
7 apr 2010 363 vizualizări
Cazier auto, permis retinut pentru violenta în trafic, amenzi dupa venit n proiectul legislativ contine si masuri contra excesului de zel: contraventiile contestate in instanta, cu sentinte favorabile conducatorilor auto, vor fi imputate agentilor constatatori

Senatorul PDL Iulian Urban propune, in completarea initiativei legislative prin care vrea ca amenzile rutiere sa fie aplicate in functie de venitul soferilor, introducerea notiunii de cazier auto, precum si retinerea permisului pentru soferii violenti in trafic. Urban a lansat, la 1 aprilie, in dezbatere publica, propunerea de modificare a Legii privind circulatia pe drumurile publice. El este autorul initiativei de modificare a Legii privind circulatia pe drumurile publice, astfel incit aceasta sa prevada ca amenzile rutiere sa fie platite de soferi in functie de venit. Proiectul legislativ urmeaza sa fie depus la Senat.

Senatorul democrat-liberal afirma ca a venit cu acest concept "pe fondul faptului ca MAI nu a avut curajul suficient sa propuna masuri dure care sa limiteze jungla de pe strazile si soselele nationale". El a anuntat ca detaliile procentuale urmeaza sa fie stabilite cu ocazia dezbaterilor din comisiile permanente din Parlament, acolo unde vor participa atit specialistii din MAI, cit si reprezentantii societatii civile. "întelegem insa cu totii ca trebuie sa avem curajul sa adoptam legile care sa ne aduca si pe noi in secolul civilizatiei rutiere", mai spune Urban.


Regim mai aspru de sanctiuni


Notiunea de "Cazier Auto" consta intr-un istoric al sanctiunilor contraventionale aplicate unui conducator de autovehicul. Ministerul Administratiei si Internelor, prin Inspectoratul General al Politiei Romane, va infiinta si administra o baza de date in format electronic prin intermediul careia vor fi consemnate in cazierul auto sanctiunile contraventionale. Efectul imediat va fi ca, de la a doua contraventie primita in termen de sase luni de la data primei incalcari a Codului Rutier, cuantumul amenzii se va dubla; intr-un nou termen de gratie injumatatit (trei luni), o noua contraventie va insemna o amenda tripla.


O frina pentru "planul de amenzi"


Iulian Urban a anuntat totodata pregatirea unui nou proiect de lege prin care "sa se limiteze interesul politistilor de a da amenzi doar de dragul planului de amenzi". Astfel, potrivit proiectului de lege de modificare a Ordonantei de Urgenta a Guvernului 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, Ministerul Administratiei si Internelor se va indrepta impotriva agentului constatator pentru recuperarea prejudiciilor constind in cheltuieli de judecata sau despagubiri acordate de instanta de judecata, prin hotarire judecatoreasca, in situatia in care plingerea contraventionala formulata de contravenient este admisa de instanta de judecata pentru vicii de forma la intocmirea procesului verbal de constatare a contraventiei".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.