Național

Ministrul Apararii pledeaza pentru F16: o achizitie absolut necesara

Ziarul de Vrancea
27 mar 2010 452 vizualizări
Unul dintre predecesorii lui Gabriel Oprea, Teodor Atanasiu, avertizeaza ca aparatele second-hand ne vor costa scump

Ministrul Apararii Nationale, Gabriel Oprea, motiveaza necesitatea achizitionarii celor 24 de aparate de zbor americane F16 second-hand in conditiile in care armata noastra este una profesionista si face parte din NATO. Decizia Romaniei a fost criticata de consortiul european Eurofighter si de grupurile Gripen si Saab. Cele 24 de avioane revitalizate si complet echipate vor costa aproximativ 1,3 miliarde de dolari, pret care include asistenta tehnica pentru o perioada de 3-5 ani si pachetul de suport logistic, simulatoare de zbor, pregatirea personalului navigant si tehnic, transportul, adaptarea infrastructurii de la sol, munitia, armamentul, costuri administrative. "Este absolut necesar pentru o armata care se doreste sa fie performanta sa aiba avioane performante", a declarat Gabriel Oprea, pentru Agerpres.

Pe de alta parte, fostul ministru al Apararii Teodor Atanasiu sustine ca nu este profitabil ca Armata Romana sa achizitioneze avioane second hand, precizind ca tehnica veche presupune costuri mai mari decit cea noua, pentru ca are nevoie de modernizare, iar mentenanta si functionarea sint mai scumpe.

F16 este un avion multirol capabil sa execute misiuni de aparare a spatiului aerian, misiuni de lovire a tintelor terestre si maritime in toate conditiile meteo, ziua si noaptea, precum si misiuni de cercetare aeriana. Configuratia de echipare corespunde nevoilor de aparare a Romaniei si permite indeplinirea angajamentelor asumate in cadrul NATO. F16 se afla in prezent in dotarea fortelor armate a 25 de tari: Statele Unite, Olanda, Turcia, Belgia, Danemarca, Grecia, Italia, Israel, Norvegia, Polonia, Portugalia, Coreea de Sud, Chile, Egipt, Emiratele Arabe, Iordan, Indonezia, Maroc, Oman, Pakistan, Singapore, Taiwan, Thailanda, Bahrain si Venezuela.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.