Național

Judecata premierilor in cazul Sterling

Ziarul de Vrancea
25 mar 2010 362 vizualizări
Boc: Tariceanu este un hot in sensul figurat

Premierul Emil Boc a declarat ieri, ca raspuns la o intrebare adresata in instanta, in cadrul interogatoriului, ca fostul prim-ministru Tariceanu nu este un hot in sensul dreptului comun, ci in sensul figurativ, al nerespectarii protejarii intereselor statului


Premierul Emil Boc a raspuns primul la termenul de ieri, la intrebarile formulate de avocatii lui Calin Popescu Tariceanu, prin intermediul instantei. Astfel, Boc a raspuns la cele ºapte intrebari referitoare la declaratiile facute in urma cu mai mult de un an legat de contractul Sterling. Prima intrebare s-a referit la originile "afacerii Sterling", Boc spunind ca, din cite ºtie, contractul incheiat de statul roman cu Sterlign Resources a fost demarat la inceputul anilor 1990, prin intermediul Rompetrol. De asemenea, a adaugat Boc, contractul initial a fost modificat prin 11 acte aditionale, din care ultimul a fost adoptat prin Hotarire de Guvern, chiar inainte de alegerile generale din noiembrie 2008.

In plus, Emil Boc a adaugat ca afacerea Sterling a fost premediatata de catre "guvernantii de la acea vreme, inclusiv de premierul de atunci", despre care a declarat ca avea competenta sa verifice respectarea cadrului legal in care a fost incheiat actul aditional.

Intrebarea a treia a fost: "Este Calin Popescu Tariceanu un hot? Daca da, ce a furat?", iar Boc a sustinut ca, din moment ce Tariceanu era premier la momentul incheierii actului aditional 11 la contractul cu Sterling, avea datoria de a verifica legalitatea acestuia ºi daca era in beneficiul interesului statului roman. "Nu (este - n.r.) un hot in sensul dreptului comun, ci in sensul figurativ, al nerespectarii interesului comun", a spus Boc despre Tariceanu. Prim-ministrul in functie a adaugat ca, prin semnarea actului aditional in contractul cu Sterling, Tariceanu nu a respectat Legea Petrolului, care prevede ca, in cazul exploatarilor petroliere, contractele se acorda in urma unei licitatii publice.

Seful Guvernului a adaugat ca respectivul contract poate fi reziliat, in cazul in care se constata nulitatea absoluta a acestuia, adaugind, pe de alta parte, ca exista analize independente care arata ca, prin incheierea actului aditional 11 la contractul cu Sterling a fost prejudiciat statul roman, facind referire la un raport al Curtii de Conturi ºi o analiza a Comisiei de Industrie din Camera Deputatilor. "Am fost informat, in calitate de premier, ca exista un control al Curtii de Conturi la ANRM, potrivit legii", a aratat Boc.


Tariceanu a venit insotit de Chiuariu


Fostul premierul Calin Popescu Tariceanu, care a venit la proces insotit de avocatul sau, dar ºi de fostul ministru al Justitiei Tudor Chiuariu, a raspuns la 22 de intrebari formulate de avocatul lui Emil Boc, Valeriu Stoica. Tariceanu a declarat ca, in calitate de premier, nu avea foarte multe atributii in aprobarea contractului cu Sterling ºi a actelor aditionale, deoarece inainte ca actul aditional sa ajunga pe masa Guvernului, obtinuse avize din parte ANRM, a Ministerului Justitiei ºi a Ministerului de Finante. "Nu este un act de vointa personala adoptarea unei HG". In ceea ce priveºte rezilierea contractului cu Sterling, despre care vorbise anterior Boc, Tariceanu a sustinut ca exista aceasta posibilitate, dar ca statul ar fi fost obligat la plata unor daune.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.