Național

Voicu, la un pas de arestare

Ziarul de Vrancea
25 mar 2010 402 vizualizări
La limita, Senatul a aprobat solicitarea de incuviintare a arestarii preventive a senatorului PSD Catalin Voicu n acesta risca peste patru ani de inchisoare n Mircea Geoana a dispus o ancheta la Senat in cazul publicarii stenogramelor

Intre doua pusee de tensiune ale senatorului Catalin Voicu, plenul Senatului a aprobat, ieri, solicitarea de incuviintare a arestarii preventive a acestuia. Cererea a fost aprobata cu 70 de voturi "pentru", in conditiile in care erau necesare cel putin 69 de voturi favorabile. Votul a fost secret, cu bile. Din totalul de 137 de senatori, ºi-au exprimat votul 112, iar, dintre aceste voturi, 70 au fost "pentru", 40 impotriva", iar doua voturi au fost anulate. Senatorii s-au exprimat in acest caz prin vot secret cu bile. In cursul noptii de miercuri, Voicu a fost internat in spital cu probleme cardiace ºi tensiune mare. Senatorul a ajuns la spital in jurul orei 3.00 ºi a fost internat la Sectia de Cardiologie, in cursul zilei de ieri urmind ca medicii sa ii faca analize mai amanuntite. In ciuda recomandarilor medicilor, Voicu s-a externat cu gindul sa ajunga la ºedinta plenului. In timp ce urca "pe treptele Senatului a avut un moment de dificultate medicala", a afirmat Mircea Geoana, senatorul fiind dus de urgenta la spital.


Morar: "Scurgerile de informatii nici nu ajuta, nici nu strica anchetei"


Preºedintele Senatului a solicitat o analiza la nivelul Senatului, in urma aparitiei in presa a unor segmente importante din probatoriul aflat la dosarul lui Catalin Voicu, el precizind ca toate procedurile au fost respectate in mod riguros. Aparitia in presa a unor probe din dosarul Voicu nici nu ajuta, nici nu strica anchetei, pentru ca acestea au fost administrate, sustine ºeful DNA, Daniel Morar. El a adaugat ca normal ar fi ca probele sa ajunga doar in fata judecatorului ºi nu e normal sa fie in presa. "Cind procurorii sint obligati sa trimita dosarul altei institutii decit instantei de judecata, mai multor institutii, iar unele dintre ele sint institutii colegiale, evident ca exista riscul scurgerii de informatii", a declarat ºeful DNA, pentru RFI. El a amintit ca in urma cu aproximativ trei ani, cind procurorii DNA au solicitat fostului Parlament avizarea urmaririi penale pentru doi foºti miniºtri, la acea data parlamentari, referatele procurorilor au fost puse de catre fostul Parlament pe site-ul institutiei. "Acele referate contineau, ca ºi acest referat, inclusiv redarile sumare ale unor convorbiri telefonice. La acea data, DNA-ul, precum ºi alte asociatii ale magistratilor au protestat ºi au spus, am spus ca nu e normal ca probele sa fie expuse public, pentru ca ele trebuie sa ajunga sa se judece in instanta. Ei, Parlamentul de atunci, n-au avut nici o problema din a le lasa acolo ºi, mai mult decit atit, preºedintele CSM-ului de la acea data, printr-o pozitie publica a spus ca acele date nu sint nepublice, deci pot sa fie acolo", a mai spus Daniel Morar.



Functiile publice ale lui Voicu potenteaza gradul de pericol social al faptelor


Senatorii juriºti care au votat pentru solicitarea de arestare a lui Catalin Voicu iºi argumenteaza optiunea, in raportul trimis plenului, prin faptul ca functiile publice detinute de acesta-senator ºi vicepreºedinte al Comisiei de Aparare-intensifica gradul de pericol social al faptelor de coruptie. Voicu este acuzat de DNA de trafic de influenta, "trafic de influenta in forma continuata (doua fapte), fals in inscrisuri sub semnatura privata in legatura cu fapte de coruptie, participatia improprie la infractiunea de fals intelectual la legea contabilitatii in legatura cu fapte de coruptie". "Infractiunile de coruptie savirºite de inculpat sint sanctionate de lege cu pedeapsa inchisorii mai mare de patru ani ºi exista probe ca lasarea in libertate prezinta un pericol concret pentru ordinea publica. Conditia referitoare la pericolul concret pentru ordinea publica este relevata de modul in care au concepute ºi puse in aplicare rezolutiile infractionale, starea faptelor savirºite, frecventa ºi repetatibilitatea acestora, expresii ale uneia dintre cele mai grave forme de coruptie la nivel inalt. Functiile ocupate de inculpatul Catalin Voicu de care a uzat la savirºirea infractiunilor, respectiv senator in Parlamentul Romaniei - organ reprezentativ suprem al poporului roman ºi unica autoritate legiuitoare a tarii, precum ºi cea de vicepreºedinte al Comisiei pentru aparare, ordine publica ºi siguranta nationala ce realizeaza controlul parlamentar asupra institutiilor publice apartinind sistemului apararii, ordinii publice ºi sigurantei nationale, potenteaza gradul de pericol social al faptelor de coruptie ce fac obiectul cauzei", se arata in raportul senatorilor juriºti, care va fi citit in plenul Senatului.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.