Național

Arhiepiscopul Covasnei si Harghitei acuza maghiarizarea lenta din regiune

Ziarul de Vrancea
23 mar 2010 444 vizualizări
n IPS Ioan Selejan sustine ca romănii din anumite localitati "vorbesc numai cu Dumnezeu in limba romăna"

Arhiepiscopul Covasnei si Harghitei, IPS Ioan Selejan, afirma ca romanii din anumite localitati din cele doua judete, populate majoritar de maghiari, sint supusi "maghiarizarii lente" si ca in aceste zone trebuie facuta o analiza sociologica pentru a vedea "citi romani au pierdut graiul romanesc". "Sint localitati unde romanii vorbesc numai cu Dumnezeu in limba romana, la biserica", sustine IPS Ioan Selejan. El a explicat ca romanii din mai multe localitati din judetele Harghita si Covasna, in special cele izolate sau in care numarul acestora este mic, sint obligati sa invete si sa vorbeasca limba maghiara.

"Faptul ca romanii isi pierd mereu graiul nu inseamna ca cineva ii bate sau ii haituieste, dar faptul ca in institutiile publice nu se prea vorbeste limba romana, spun asta pentru ca sint primarii in care nu se vorbeste decit limba maghiara, ca exista comune in care copiii romani nu au scoala in limba materna, in aceste contexte ei sint obligati sa invete si sa vorbeasca limba maghiara si maghiarizarea se produce lent", a spus IPS Ioan Selejan.

Arhiepiscopul ortodox al Covasnei si Harghitei a spus ca, in opinia sa, ar trebui facuta o analiza sociologica pentru a vedea "citi maghiari din aceasta zona si-au pierdut graiul si limba si citi romani si-au pierdut graiul romanesc". "Din pacate, exista romani in Romania care si l-au pierdut", a afirmat IPS Ioan Selejan.

Acesta s-a intrebat de ce pe maghiari "nu ii obliga nimeni sa invete limba romana, limba oficiala a statului, dar cer oficializarea limbii maghiare", cit timp statul roman plateste profesori calificati care sa ii invete pe copiii maghiari, timp de 12 ani in scoala, limba statului in care traiesc. IPS Selejan a adaugat ca in orice tara din lume, pentru a obtine cetatenia statului respectiv, trebuie sa cunosti limba oficiala si ca in Romania exista peste doua milioane de vorbitori de limbi straine.

Arhiepiscopul ortodox al Covasnei si Harghitei, IPS Ioan Selejan, este presedintele de onoare al Formului Civic al Romanilor din Covasna, Harghita si Mures, iar sub inaltul patronaj al acestuia a avut loc, sambata, adunarea de la Toplita. în cadrul adunarii a fost adoptat un memorandum in care se arata ca romanii din cele trei judete "duc cu greu povara luptei" pentru pastrarea identitatii, iar cu pasi marunti, fara oprelisti, s-a ajuns la "crearea de facto a unui stat in stat" in zona.

IPS Ioan Selejan a precizat, ieri, ca demersurile adunarii de la Toplita nu au fost indreptate impotriva maghiarilor si ca in memorandumul de la Toplita si reprezentantii comunitatii maghiare au fost chemati la conlucrare, in egala masura cu cetatenii romani, ca singura solutie de convietuire si buna intelegere, bazata pe respectul reciproc si al legilor statului, in spiritul valorilor crestine si europene.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.