Național

Cum poate pierde Geoana functia de presedinte al Senatului

Ziarul de Vrancea
17 mar 2010 442 vizualizări
Senatorii PSD se tem ca PNL ar putea ceda in favoarea unui sprijin al PDL pentru Teodor Melescanu la o functie de judecator al Curtii Constitutionale

Senatorii PSD se tem ca liberalii i-ar putea retrage sprijinul lui Mircea Geoana la sefia Senatului, primind la schimb din partea PDL o sustinere a lui Teodor Melescanu ca judecator la Curtea Constitutionala (CCR). Ipoteza ar fi fost pusa serios in discutie ieri la grupul PSD din Senat, relateaza surse social-democrate. Scenariul luat in calcul de senatorii PSD arata ca PNL ar putea ajuta, indirect, fie prin absenta de la Biroul Permanent, fie prin abtinerea de la vot, ca solicitarea de revocare a lui Geoana sa ajunga in plen, acolo unde PDL, UDMR si independentii au majoritatea de voturi. în schimbul acestui "ajutor", democrat-liberalii ar urma sa ii intoarca voturile lui Teodor Melescanu, pentru ca acesta sa fie numit de Senat judecator al CCR.

Dintre cei trei judecatori ai Curtii Constitutionale carora le expira mandatul in 2010, unul va fi numit de Presedintie, iar ceilalti doi de catre Parlament. Aceleasi surse au aratat ca senatorii PSD au discutat si despre varianta in care PDL ar putea forta impunerea a doi reprezentanti la CCR, unul numit de Camera Deputatilor, unul numit de Senat, profitind de faptul ca, impreuna cu UDMR si independentii, au majoritatea de voturi in ambele Camere. în eventualitatea in care PDL va recurge la aceasta varianta, nici PSD, nici PNL nu ar avea cai legale de atac, judecatorii fiind numiti de Parlament, nu de partidele politice.

Liberalii l-au propus pe Teodor Melescanu pentru un mandat de judecator al CCR. PSD nu a facut nici o desemnare oficiala, dar surse din partid sustin ca ar urma sa fie nominalizat Valer Dorneanu. Nici PDL nu anuntase pina ieri un eventual favorit pentru Curtea Constitutionala.

In acest an, expira mandatele a trei judecatori ai Curtii Constitutionale: actualul presedinte al Curtii, Ioan Vida, propus in 2001 de PD, Nicolae Cochinescu, numit judecator in 2001 la propunerea PDSR, si Petre Lazaroiu "uns" in functie in 2008 de catre presedintele Traian Basescu.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.