Național

Romania are nevoie de o crestere economica de 8% pentru a elimina saracia

Ziarul de Vrancea
14 oct 2005 599 vizualizări
Romania ar trebui sa inregistreze un ritm anual de crestere economica de 8% pentru a elimina saracia absoluta pina in anul 2015, se arata intr-un studiu efectuat de Banca Mondiala care analizeaza evolutia saraciei in fostele state comuniste.

Potrivit estimarilor oficiale, cresterea PIB se va situa la 5,7% in acest si la 6% in 2006.

Indicele saraciei extreme - care analizeaza situatia populatiei cu un venit zilnic situat sub 2,15 dolari - a scazut de la 16 puncte in 2002 la 12 puncte in 2003. Banca a analizat si situatia locuitorilor care dispun de cel mult 4,3 dolari, in acest caz indicele reducindu-se de la 62 puncte la 58 puncte.

Saracia extrema a afectat cel mai mult populatia din nord-estul Romaniei, iar minimul a fost consemnat de Bucuresti, unde indicele a coborit la patru puncte in 2003. Indicele din mediul urban a scazut cu doua trepte in 2003, la sase puncte, iar cel din mediul rural s-a redus la 20 de puncte, fata de 24 puncte in 2002.

In Republica Moldova, la un venit situat sub 2,15 dolari pe zi, rata saraciei a coborit cu 13 puncte, la 43 de puncte, in intervalul 2002-2003. Pentru populatia care cistiga pina la 4,3 dolari pe zi, scaderea a fost de 5 puncte, la 85 de puncte.

In cazul Poloniei, rata a crescut in 2003 fata de anul anterior de la doua la trei puncte, pentru segmentul cu venituri sub 2,15 dolari, aceeasi tendinta fiind observata si in cazul unui venit de 4,3 dolari, indicele ajungind la 27 puncte.

Indicele aferent anului 2003 a scazut in Ucraina de la trei puncte la un singur punct si de la 31 de puncte la 22 puncte, in cazul populatiei care obtine un venit de 4,3 dolari pe zi.

In cazul Bulgariei, rata de saracie din capitala a fost de 0 puncte in 2003, la fel ca si in 2001. In mediul urban, nivelul de saracie a fost similar cu cel din Romania, de sase puncte, similar cu cel din mediu rural.

Ungaria figureaza in studiul Bancii Mondiale cu indice 0, atit in Budapesta, cit si in mediile rural si urban.

Banca Mondiala a mai realizat un clasament in care ia ca baza de referinta un nivel al salariului zilnic de 4,3 dolari. In acest caz, Bucurestiul a inregistrat in 2003 un indice al saraciei de 41 de puncte, in scadere cu cinci puncte fata de 2002. Rata saraciei din mediul urban s-a redus cu sase puncte, la 45, iar cea din mediul rural a fost in 2003 de 72 puncte, comparativ cu 75 puncte cu un an inainte.

Rata saraciei din Budapesta a fost, in 2002, de opt puncte. De asemenea, Ungaria a inregistrat un nivel al saraciei in mediul urban de 10 puncte, cu sase puncte sub cel din mediul rural.

Conform Bancii Mondiale, rata saraciei din Sofia s-a plasat in 2003 la jumatate din nivelul inregistrat in Bucuresti, pentru ca indicele corespunzator mediul urban sa creasca ca doua trepte, pina la 31 de puncte, aproape de cel din mediul rural, de 36 puncte.

Studiul mai analizeaza si situatia materiala in functie de educatie.

Astfel, in Romania, in 2003, rata saraciei - sub 2,15 dolari pe zi - in cazul populatiei cu virsta de peste 15 ani, fara studii, era de 18 puncte, in scadere fata de 22 puncte cu un an in urma. Nivelul de saracie inregistrat de populatia cu studii medii a fost de cinci puncte pentru liceele cu profil teoretic si de opt puncte pentru cele cu profil tehnic. In cazul absolventilor de studii superioare, rata saraciei era in 2003 de un punct, nivel similar cu cel din 2002.

Banca Mondiala arata ca peste 60 de milioane de persoane din fostele state comuniste analizate in studiu traiesc intr-o saracie severa, cu mai putin de 2,15 dolari pe zi, iar mai mult de 150 de milioane au venituri zilnice cuprinse intre 2,15 si 4,3 dolari.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.