Național

Catavencii pleaca din cauza cenzurii

Ziarul de Vrancea
4 mar 2010 591 vizualizări
O mare parte a echipei editoriale a saptaminalului de satira Academia Catavencu a decis sa paraseasca publicatia

Dupa doi ani sub mogulul Vintu, cea mai mare parte a redactiei Academia Catavencu, mai putin fondatorii acesteia, intentioneaza sa paraseasca publicatia si sa infiinteze una noua. Jurnalistii tineri de la Catavencu vor infiinta o noua revista, "in spiritul a ceea ce este si trebuie sa ramina Catavencu". Mircea Toma, unul dintre numele de referinta ale revistei, a declarat ca si el paraseste redactia. S-a plins de presiunile pe care jurnalistii Catavencu le-au resimtit, mai ales in campania electorala, cind au devenit acute. Toma a explicat ca presiuni au existat dinainte de alegeri, dar odata cu campania electorala s-au intensificat. Mircea Toma a spus ca dincolo de presiunile simtite, exista si probleme de finantare, revista fiind nevoita sa suporte cheltuielile si altor publicatii din trust. Doru Buscu, directorul editorial Academia Catavencu, sustine ca plecarile de la Academia Catavencu ar putea fi influentate de faptul ca, in urma cu citeva zile, a anuntat ca urmeaza o reducere cu 15% a salariilor angajatilor si ca revista reintra intr-un regim de austeritate. Jurnalistii vor infiinta o noua revista pentru care au finantare. Noua publicatie va fi finantata printr-un imprumut facut de redactori. Pagina de Media scrie ca finantatorul viitoarei reviste este Adrian Andrici, investitor pe bursa si proprietarul postului de radio City FM, unde in urma cu citiva ani administrator a fost Marius Bortea, redactor-sef demisionar de la Academia Catavencu.


Vintu: Plecarea unora "cu nivel discutabil" e o usurare


Sorin Ovidiu Vintu, care controleaza trustul ce detine Academia Catavencu, a declarat ca plecarile au legatura cu reducerea salariilor, o masura necesara pentru ca publicatia continua sa fie pe pierdere, precizind ca demisionarii aveau un nivel "discutabil". Sorin Ovidiu Vintu a spus ca acuzatiile de cenzura "il mihnesc". "Atitudinea domniilor lor ma mihneste. Realitatea este ca lor li s-au redus salariile. Academia Catavencu nu era profitabila. Atit anul trecut cit si anul acesta revista era pe o pierdere importanta", a spus Vintu. "Imi permit sa spun ca plecarea lor este o usurare, ca sa fiu onest", a adaugat Vintu. Miscarea vine intr-o perioada grea pentru trustul Realitatea-Catavencu, care a decis, in decembrie 2009, sa renunte la editiile tiparite "Cotidianul" si "Business Standard". Divizia de reviste a fost vinduta, iar agentia de presa NewsIn a devenit o aripa a Realitatii TV. Academia Catavencu, saptaminal de satira si investigatii, a aparut in 1991. A fost cumparat de trustul Realitatea, tranzactie dupa care nume trustului s-a modificat in "Realitatea - Catavencu".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.