Național

Comisia de revizuire a Constitutiei se dovedeste greu de infiintat

Ziarul de Vrancea
23 feb 2010 426 vizualizări
n alesii PSD si PNL au reusit sa-si impuna votul in fata celor de la PDL n noul lider social-democrat merge chiar mai departe si propune o revizuire mai ampla a legii fundamentale

Propunerea PDL privind infiintarea Comisiei de revizuire a Constitutiei a fost respinsa, ieri, in Birourile permanente al Senatului si Camerei Deputatilor, reprezentantii PNL si PSD votind impotriva acesteia. In consecinta, Birourile Permanente reunite au decis aminarea includerii pe ordinea de zi a Camerelor a infiintarii Comisiei de revizuire a Constitutiei.

Aminarea a facut-o pe Roberta Anastase, presedintele Camerei Deputatilor, sa-i avertizeze pe alesii PSD si PNL ca au creat un precedent "extrem de periculos" pentru ca se opun Comisiei de revizuire a Constitutiei pentru trecerea la Parlamentul unicameral. "în Birourile Permanente comune s-a intimplat un lucru extrem de periculos pentru democratia din Romania. Folosindu-se de artificii procedurale, parlamentarii PSD si PNL incearca sa impiedice aplicarea referendumului validat de cetateni", a afirmat Anastase, dupa sedinta Birourilor Permanente, aratind ca este un precedent foarte periculos faptul ca parlamentarii se opun vointei cetatenilor.

Roberta Anastase a mai spus ca in sedinta conducerii Parlamentului a asistat la un gest de "lasitate" din partea parlamentarilor din opozitie care au incercat o negociere cu PDL pe aceasta tema: "ba sa nu se discute in Parlament, ba sa nu treaca". "Este inadmisibil pentru parlamentarii care isi ocupa fotoliile din vointa cetatenilor. Este un semnal de alarma ca in Romania parlamentarii PSD si PNL vor sa nu mai tina seama de interesele cetatenilor, ci doar sa-si apere scaunele", a adaugat Roberta Anastase. Ea a mai aratat ca, in campania electorala, presedintele PSD de atunci si al PNL au sustinut revizuirea Constitutiei pentru trecerea la Parlamentul unicameral. "Este o demagogie extrem de paguboasa pentru increderea cetatenilor", a spus Anastase.

La referendumul national din 22 noiembrie 2009, 77,78% din alegatori s-au pronuntat in favoarea Parlamentului unicameral, iar 88,84% au votat pentru reducerea numarului de parlamentari la maximum 300 de persoane, prezenta fiind de 50,95%.


Pesedistii vor mai mult


Presedintele PSD, Victor Ponta, i-a replicat presedintelui Camerei Deputatilor ca PSD ar putea fi partener cu PDL daca democrat-liberalii accepta o revizuire ampla. Ponta a afirmat ca este dreptul PDL sa mearga mai departe cu proiectul de lege de revizuire a Constitutiei doar ca urmare a referendumului din noiembrie, dar PSD isi mentine pozitia. "Daca vor sa facem o reforma reala, o revizuire reala, serioasa, cu o consultare serioasa si nu sa ne rezumam doar la structura Parlamentului, ci la ceea ce este de revizuit in Constitutie, sintem foarte hotariti sa fim nu numai parteneri, ci probabil liderii acestui proiect politic", a declarat noul presedinte PSD.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.