Național

Avem o mare problema de imagine din cauza comunitatii rome

Ziarul de Vrancea
23 feb 2010 567 vizualizări
Presedintele Basescu le-a cerut membrilor comunitatii sa se implice responsabil in programele destinate lor n seful statului a batut si obrazul ONG-urilor

"Avem o mare problema de imagine din cauza comunitatii rome", a concluzionat ieri presedintele Traian Basescu la finalul prezentarii unui raport privind situatia romilor. Pe parcursul dezbaterii, seful statului a atras atentia ca integrarea tiganilor nu este o problema care poate fi rezolvata exclusiv de stat, fara o implicare serioasa din partea minoritatii. "Ori recunoastem o dubla responsabilitate a statului si a minoritatii, ori, va asigur ca toate programele guvernamentale si europene sint sortite esecului. Putem mari oricit ajutorul financiar, putem mari oricit alocatiile sociale, pina cind minoritatea roma nu va fi ea insasi constienta ca are responsabilitati fata de ea insasi, problemele vor dainui, banii se vor cheltui cu eficienta minima si cu progrese minime", a declarat presedintele.

Traian Basescu a adaugat ca, potrivit Raportului Comisiei prezidentiale privind riscurile sociale si demografice, rezulta ca minoritatea roma se afla in epicentrul riscurilor sociale si ca solutiile de prevenire in cazul acestei etnii sint cu mult diferite fata de populatia romana. El a precizat ca sansa unei "evolutii pozitive a minoritatii rome ar fi sa-si trimita copiii la scoala".

Nu in ultimul rind, presedintele a criticat activitatea unor ONG-uri care, in locul unui sprijin efectiv acordat etniei, se marginesc sa condamne erori de expresie. Pe de alta parte, reprezentantii organizatiilor neguvernamentale s-au plins ca Strategia Nationala de imbunatatire a situatiei romilor a fost abandonata de autoritati dupa aderarea Romaniei la UE, iar pentru ultimul an Guvernul nici nu a mai elaborat sau finantat masuri de implementare a acesteia.


Atuurile romilor


Circa 99% dintre romani sint manelisti, crede presedintele Traian Basescu. Incercind sa-si exprime admiratia pentru cultura tiganeasca, seful statului a declarat ieri ca majoritatea covirsitoare a romanilor apreciaza muzica lui Adi Minune. "Pledez pentru pastrarea obiceiurilor. Cred ca la 99% dintre romanii care nu apartin unei etnii le plac cintecele romilor, le plac nuntile facute de romi, le place sa auda, poate nu 99%, dar sint atitia solisti, cintareti, daca ma gindesc de la Adi Minune pina la oricine, le plac manelele... Deci nu este o respingere in societate a ceea ce provine de la romi", a apreciat seful statului. De cind este presedinte, Traian Basescu a fost surprins de catre ziaristi, in citeva ocazii, dansind pe ritmuri de manele, la diverse petreceri.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.