Național

Cum a cucerit Victor Ponta PSD-ul in 7 ani

Ziarul de Vrancea
22 feb 2010 636 vizualizări
Fostul lider al Tineretului Social-Democrat a devenit, la doar 38 de ani, presedintele PSD. Nu singur, ci cu sprijinul lui Adrian Nastase si al lui Ion Iliescu. Ponta s-a inscris in PSD in vara lui 2002. Influenta predecesorului sau il va mai urmari o vreme, mai ales ca multi dintre vicepresedinti sint apropiati ai lui Geoana. Printre acestia, Marian Vanghelie.

Victor Ponta, noul presedinte al PSD impus la Congresul extraordinar cu 856 de voturi in fata lui Mircea Geoana, care a fost votat de 781 dintre delegati, va avea de convietuit cu o echipa de vicepresedinti apropiati predecesorului sau. Mai precis, 11 dintre cei 15 vicepresedinti sint cunoscuti ca facind parte din fosta conducere sau din anturajul lui Mircea Geoana. Acestia sint: Ecaterina Andronescu (care a obtinut 1.070 de voturi), Dan Nica (ales cu 814 voturi), Gheorghe Nichita (755 voturi), Ion Toma (667 voturi), Marian Vanghelie (667 voturi), Rodica Nassar (620 voturi), Constantin Nita (617 voturi), Ion Prioteasa (576 voturi), Ioan Calea (538 voturi), Marian Oprisan (520 voturi) si Ioan Chelaru (517 voturi). Ceilalti patru, considerati mai apropiati de Victor Ponta, sint: Titus Corlatean (ales cu 639 de voturi), Robert Negoita (561 voturi), Valeriu Zgonea (514 voturi) si Adrian Severin (506 voturi).


Presa de stinga si "forme de actiune chiar mai evoluat-radicale"


Presedintele PSD Victor Ponta propune, in programul "Romania corecta", pe baza caruia a cistigat sefia partidului, construirea sau sprijinirea transparenta a unor institutii media - online, print, audio-video - cu viziuni clare de stinga. Astfel, in programul sau, Ponta sustine, la punctul 16, "construirea sau sprijinirea, in mod transparent, a unor institutii media (online, print, audio-video) care manifesta clar o viziune de stinga".

In programul sau care contine 22 de puncte ce se refera la organizarea partidului, numirile la institutii publice, comunicarea interna, relatiile si colaborarile interne si externe, Ponta propune, la penultimul punct, "Acceptarea, chiar incurajarea si sprijinirea TSD si a

Organizatiei Ecologiste de a promova idei si forme de actiune

chiar mai evoluat-radicale (gen Brigazi Verzi) fata de linia

oficiala a Partidului, in scopul testarii acestora ca efect politic

si social si insusirii lor ulterioare".

Initial, Victor Ponta a facut public acest program privind reforma PSD in 31 ianuarie. Atunci, Ponta anunta si ca nu va candida la sefia formatiunii, afirmind ca, daca ar candida, ar trebui sa renunte la unele puncte esentiale.


Ce spun alti lideri de partide


în discursul rostit dupa alegerea sa, Ponta a facut referire si la adversarii politici ai PSD, afirmind ca doreste ca partidul sa devina o alternativa credibila atit la PDL, cit si la PNL. "De luni, PSD are o noua sansa, are o noua sansa de a arata ca poate sa faca schimbari, ca poate sa accepte prin vot democratic un nou presedinte, enervant de tinar. Sint convins ca nici cei de la PDL nu vor putea dormi foarte bine in perioada urmatoare", a spus Ponta.

Deputatul PDL Sever Voinescu l-a felicitat pe Victor Ponta, dar s-a aratat "socat de virulenta vangheliota" cu care acesta s-a referit la PDL, apreciind ca, desi orice congres PSD contine si "proba impusa in concursul de injuraturi si blesteme la adresa PDL", noul lider PSD a "sarit calul".

La rindul sau, liderul PNL Crin Antonescu a declarat ca Victor Ponta devine cel mai tinar presedinte al PSD, cu misiunea dificila de a reforma partidul, tinind sa-l felicite si anuntind ca liberalii pot fi partenerii unui PSD modernizat, dar ramin adversari ideologici, nefiind vorba de aliante.


"S-a pus capat vanghelizarii in PSD"


"Sint bucuros ca a cistigat un prieten si cred ca prin victoria lui Ponta s-a pus capat vanghelizarii in PSD", a declarat, ieri, Vasile Dincu, unul dintre liderii Grupului de la Cluj din PSD. Potrivit acestuia, marea provocare a noului presedinte social-democrat este "sa trezeasca partidul pentru mersul inainte". "Nu a fost, insa, un proces de trezire, de iluminare a partidului, pentru ca daca ne uitam la echipa de vicepresedinti si chiar desfasurarea Congresului au aratat ca partidul nu are un climat schimbat, si nu are, inca, un nou suflu. Mircea Geoana si Marian Vanghelie au blocat evolutia PSD si marea provocare a lui Ponta va fi sa trezeasca partidul pentru mersul inainte", a mai spus Vasile Dincu. El a precizat ca membrii Grupului de la Cluj din PSD il vor sprijini pe Ponta in masura in care acesta le va solicita explicit sprijinul. Vasile Dincu s-a declarat convins ca noul presedinte al PSD "nu va fi condus de nimeni" si i-a recomandat sa se ocupe, cu prioritate, de descentralizarea PSD.


Geoana ramine cu sefia Senatului. Momentan


"Am trecut o perioada mai grea. Probabil ca azi am platit si faptul ca am ratat la mustata alegerile prezidentiale. Sint convins ca vom cistiga alegerile parlamentare viitoare si prezidentiale din 2014", a aratat fostul lider social-democrat, dupa infringerea suferita in fata lui Victor Ponta. "Cu privire la soarta mea fiti linistiti, o sa ramin in continuare o figura publica importanta in Romania. Am sa ramin intotdeauna o figura social-democrata importanta in Romania si am sa fiu intotdeauna alaturi de voi", i-a asigurat Mircea Geoana pe delegatii care au ramas in sala Congresului.

Vicepresedintele PDL Cezar Preda a precizat ca, in cazul in care senatorii PSD vor dori sa il schimbe pe Mircea Geoana de la sefia Senatului, atunci democrat-liberalii vor desemna presedintele acestei Camere. In opinia vicelui PDL, sansele ca acesta sa mai ramina in fruntea Senatului sint mici. Potrivit Regulamentului Senatului, presedintele Camerei superioare a Legislativului poate fi schimbat numai la propunerea grupului parlamentar care l-a propus pentru aceasta functie.


Ponta: 7 ani in PSD sau de la "micul Titulescu" la functia suprema in partid


Victor Ponta, social-democratul care a intrat in partid pe vremea lui Adrian Nastase pentru a-si capata, in scurt timp, porecla "micul Titulescu", a fost, pe rind, procuror, secretar de stat si ministru iar, mai nou, este presedinte al PSD. Victor-Viorel Ponta va implini 39 de ani pe 20 septembrie, are doi copii si se afla la a doua casatorie. Ponta este sotul eurodeputatului PSD Daciana Sirbu, fiica social-democratului Ilie Sirbu, vicepresedinte al PSD si ministru al Agriculturii in Guvernele Nastase si Boc.

Dupa ce a terminat Dreptul, la Universitatea din Bucuresti, in 1995, Ponta a devenit, opt ani mai tirziu, doctor in Drept Penal International. Din 1998 pina in 2002, a fost procuror in cadrul Parchetului de pe linga Curtea Suprema de Justitie, iar din octombrie 2002 este lector universitar la catedra de Drept Penal a Universitatii Romano-Americane. Activitatea ca procuror il face remarcat de Adrian Nastase, care il aduce in Guvern, ca secretar de stat, sef al Corpului de Control al Guvernului. In iulie 2002 paraseste magistratura, fiind ales, citeva luni mai tirziu presedinte al Tineretului Social Democrat, ocazie cu care Adrian Nastase remarca faptul ca poaspatul lider seamana din profil cu Nicolae Titulescu si devine astfel "micul Titulescu".


Partidul plateste cu trei parlamentari alegerea lui Ponta


Deputatul de Neamt Culita Tarita a anuntat ca demisioneaza din PSD si se alatura independentilor, la putin timp dupa ce alti doi alesi social-democrati au anuntat ca parasesc partidul. Toate cele trei demisii au urmat anuntarii noului presedinte al PSD, Victor Ponta. Ceilalti doi demisionari sint senatorul Serban Mihailescu si deputatul de Neamt Ioan Munteanu, care au anuntat ca se vor alatura grupului independentilor, condus de ex-pesedistul Gabriel Oprea, ministru al Apararii in Guvernul Boc.

Serban Mihailescu si-a motivat demisia cu o oferta primita din partea lui Gabriel Oprea pe care nu a putut sa o refuze. "Lucram la un nou partid", a afirmat el, adaugind ca noua formatiune va fi "o noutate pe piata romaneasca" si va avea o orientare de centru-stinga. "Voi participa la infiintarea unui nou partid impreuna cu Gabriel Oprea. Toti cei care sint la independenti vor face parte din acest partid", a precizat el. "Acest partid inseamna pentru mine o provocare. Un partid de centru-stinga care doreste sa intre pe piata politica romaneasca. Va fi o noutate, vom incerca sa-i dam si o dimensiune parlamentara. Totul organizat, mai dureaza citeva luni", a adaugat fostul secretar general al Guvernului, in mandatul lui Adrian Nastase.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.