Național

FMI: Romania se confrunta cu dificultati fiscale majore

Ziarul de Vrancea
22 feb 2010 494 vizualizări
Oficialii Fondului apreciaza ca reforma pensiilor si cele privind salariile si angajatii din sectorul public vor fi esentiale

Reprezentantii Fondului Monetar International (FMI) apreciaza ca, in contextul unui mediu politic si economic dificil, implementarea politicilor a fost puternica in Romania, insa in pofida eforturilor de consolidare dificultatile fiscale ramin majore. "In pofida eforturilor de consolidare, Romania se confrunta cu dificultati fiscale majore. Deficitul trebuie sa fie redus pentru a stabiliza raportul dintre datoria publica si PIB si pentru a se incadra in criteriile stabilite pentru aderarea la zona euro", a declarat, intr-un comunicat, John Lipsky, first deputy managing director in cadrul FMI. Lipsky arata ca tinta de deficit bugetar fixata pentru 2010 realizeaza un echilibru adecvat intre ajustarea situatiei economice inca reduse si obiectivele de consolidare pe termen mediu. "Cu toate acestea, strategia de ajustare prevede decizii politice dificile in ceea ce priveste cheltuielile si va necesita o implementare puternica si stabila. Autoritatile romane sint pregatite sa ia masuri aditionale, daca va fi necesar, pentru atingerea obiectivelor fiscale asumate", a continuat Lipsky. El noteaza ca reformele suplimentare pentru intarirea controlului fiscal sint "cruciale", inclusiv in ceea ce priveste angajamentele legate de cheltuieli si entitatile publice care nu sint in administratia centrala. Referitor la reformele structurale, Lipsky arata ca autoritatile romane sint puternic angajate pentru a realiza asemenea schimbari, cu scopul de a solutiona dificultatile fiscale si a imbunatati cresterea economica. Totodata, oficialul FMI mentioneaza ca reforma pensiilor si cele privind salariile si angajatii din sectorul public, precum si imbunatatirea eficientei din acest sector, vor fi esentiale. Pe de alta parte, regimul de tintire a inflatiei si politica unui curs de schimb flexibil au ajutat la atenuarea impactului crizei si au furnizat o "ancora adecvata" pentru politica monetara. "In 2010, banca centrala va da prioritate reducerii inflatiei in intervalul tintit, ceea ce va necesita o abordare precauta referitor la continuarea relaxarii politicii monetare", a spus Lipsky. El a afirmat ca sectorul financiar continua sa reziste bine la criza, in pofida cresterii imprumuturilor neperformante, dar atrage atentia ca va fi necesara continuarea supravegherii vigilente pentru a raspunde la amenintarile privind stabilitatea sistemului, precum si posibilelor efecte de contagiune. O misiune comuna a Fondului Monetar International si a Comisiei Europene s-a aflat la Bucuresti in luna ianuarie pentru a doua si a treia evaluare a acordului stand-by incheiat cu Romania. Romania are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD, urmind sa ajunga la 19,95 miliarde euro.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.