Național

Sase pe un loc de presedinte al PSD

Ziarul de Vrancea
19 feb 2010 487 vizualizări
Dupa o saptamina agitata, votul de liste a fost abandonat pina si de Mircea Geoana, care si-a anuntat candidatura fara sa-si prezinte o echipa n pina aseara, au intrat oficial in cursa Cristian Diaconescu, Victor Ponta, Mircea Geoana, Miron Mitrea, Victor Moraru (primarul de Amara) si o femeie al carei nume nu a fost facut public pina la inchiderea editiei

Surse din cadrul secretariatului general al PSD declarau aseara, la inchiderea editiei, ca pina la ora 18.00 se depusesera sase candidaturi la functia de presedinte si 80 la functiile de vicepresedinte. Cele sase candidaturi la functia de presedinte al PSD au fost depuse de Cristian Diaconescu, Victor Ponta, Mircea Geoana si Miron Mitrea, Victor Moraru (primarul de Amara) si o femeie, al carui nume nu a fost retinut nici de secretarul general al partidului, Liviu Dragnea. Aceleasi surse au aratat ca s-au inregistrat, pina la ora 18.00, optzeci de dosare pentru functiile de vicepresedinte si nici unul pentru functia de prim-vicepresedinte, pe care gruparea pro-Geoana doreste sa o infiinteze prin modificarea statutului.


Listele pot reaparea la Congres


Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, declara ieri ca si-a anuntat colegii inca de miercuri ca depunerea candidaturilor pentru functiile de conducere in partid se face individual, nu pe liste, asa cum prevede actualul Statut. "Fiecare membru PSD care este delegat la acest Congres poate candida la orice functie care este prevazuta de actualul Statut. Nu se pot depune candidaturi pentru o ipoteza care poate fi aprobata sau nu la Congres", a spus Dragnea. Dupa expirarea termenului limita de depunere a candidaturilor - joi, ora 16.00 "" candidaturi se mai pot depune si in Congres, potrivit Statutului, cu aprobarea expresa a acestui for. In ceea ce priveste modificarea Statutului, "Congresul va spune «Da» au «Nu». Daca Congresul spune «Nu» se vor face alegeri pe actualul Statut. Daca Congresul adopta o varianta de modificare a sistemului de alegere, se va proceda la tiparirea buletinelor de vot in acea varianta", a explicat Dragnea.


Diaconescu, dezis de doua nume de pe lista sa


Astfel motiveaza secretarul general al PSD acceptarea doar a candidaturii lui Cristian Diaconescu pentru functia de presedinte al PSD si respingerea celorlalte candidaturi pe care le continea dosarul sau, intrucit acestea se depun individual, potrivit actualului Statut.

Vicepresedintele PSD Cristian Diaconescu si-a depus, joi, prin intermediar, candidatura la sefia PSD, precum si o lista deschisa cu candidati pentru functia de secretar general si vicepresedinte, intre care Constantin Nicolescu, Valeriu Zgonea, Vasile Puscas, Marian Oprisan, Adrian Severin, Nicolae Banicioiu, Madalin Voicu, Dan Mircea Popescu.

Ulterior, Nicolae Banicioiu a declarat ca nu figureaza si nu va candida pentru functia de vicepresedinte pe lista lui Cristian Diaconescu, iar Valeriu Zgonea a spus ca deocamdata nu a acceptat propunerea de a fi in echipa sa.


Nastase ar vrea sa vina inapoi. Ponta nu renunta


Vicepresedintele PSD Victor Ponta se numara, si el, printre cei inscrisi ieri in cursa pentru functia de presedinte al partidului. In urma anuntului facut de Adrian Nastase - ca, la Congres, si-ar putea anunta candidatura - Ponta a precizat nu se va retrage din cursa. "îmi pastrez pentru domnul Adrian Nastase respectul si corectitudinea pe care le-am avut intotdeauna. Domnul Nastase este vinator si stie ca atunci cind apesi pe tragaci si pleaca glontul nu mai poti sa il aduci inapoi. Eu candidez la functia de presedinte al partidului si doresc sa beneficiez si de experienta domnului Nastase si a domnului Ion Iliescu", le-a spus Victor Ponta jurnalistilor care l-au intrebat ce va face in cazul revenirii lui Nastase.

Victor Ponta si-a anuntat candidatura la functia de presedinte al PSD la finalul Comitetului Executiv National de luni, dupa ce Adrian Nastase declarase ca, nemultumit de varianta votului pe liste, isi retrage candidatura la sefia partidului. Anterior zilei de luni, Victor Ponta afirmase in mai multe rinduri ca nu il va contracandida pe Nastase.


Mircea Geoana da exemplu


Surpriza zilei de ieri a venit chiar de la presedintele PSD, Mircea Geoana, care si-a depus candidatura pentru inca un mandat in fruntea partidului fara sa ataseze dosarului o lista cu nominalizarile la celelalte functii de conducere, asa cum afirmase in ultimele zile.

Si senatorul Miron Mitrea si-a depus, ieri, prin intermediar, candidatura la sefia PSD, dosarul sau cuprinzind si alte 14 candidaturi la functii de conducere, precum cea a lui Marian Sirbu, Eugen Bejinariu sau Constantin Boscodeala, conform unor surse din partid.


"Spectacolul de circ al anului"


Congresul PSD, in loc sa fie un moment de relansare, este asteptat ca spectacolul de circ al anului, scrie, pe blogul personal, senatorul Miron Mitrea, apreciind ca partidul ocupa spatiul public nu cu solutii si propuneri de legi, ci cu amenintari, injuraturi si politica gastilor. "Marian Vanghelie, pata de pe obrazul PSD, s-a transformat in rana. începind de ieri, cind pe ecranele tuturor televiziunilor rulau vorbele de duh ale lui Vanghelie la adresa unor colegi din partid, rana s-a deschis. Urita, hidoasa, in vazul intregii tari. PSD sufera acum din cauza unui individ despre care eu tot spun de doi ani de zile ca face un imens rau partidului. Un individ care, chiar daca are mintea odihnita, n-a inteles ca trebuie sa se opreasca. Un individ care, sa ne amintim, visa sa devina cel mai important om din Romania", sustine Mitrea. Senatorul apreciaza ca ceea ce zice si face astazi Marian Vanghelie a ajuns sa fie catalogat drept definitoriu pentru PSD.

Miron Mitrea se intreaba daca, vazind ce se intimpla cu PSD, electoratul "mai da doi bani" pe social-democrati. "Cit de jos am ajuns, cit de jos mai vrem sa coborim? în loc sa fie un moment de relansare, Congresul nostru de simbata e asteptat ca spectacolul de circ al anului. Cu Vanghelie in rolul principal", constata el.


Sondaj CURS: Mircea Geoana, preferatul social-democratilor


Presedintele PSD, Mircea Geoana, este favoritul celor mai multi votanti PSD pentru functia de lider al formatiunii, potrivit unui sondaj de opinie realizat de Centrul de Sociologie Urbana si Regionala (CURS). 43% dintre respondentii la sondaj care s-au declarat votanti PSD si 30% din totalul intervievatilor considera ca Mircea Geoana ar trebui sa fie ales presedintele PSD la Congresul din 20 februarie. Pe locul al doilea se situeaza presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase, cu 28% din optiunile votantilor social-democrati si 21% din cele ale intregului esantion, urmat de vicepresedintele Cristian Diaconescu cu 10% din optiunile votantilor PSD si 15% din cele ale tuturor intervievatilor, vicepresedintele Victor Ponta 8% (din optiunile votantilor PSD) si 13% din cele ale esantionului de respondenti, senatorul Miron Mitrea 3% din optiunile votantilor PSD si tot 3% din cele ale intregului esantion, secretarul general al formatiunii Liviu Dragnea cotat cu 2% din optiuni si de votantii PSD si de intregul esantion. Nu stiu sau nu raspund la aceasta intrebare 4% din votantii PSD si 14% din totalul respondentilor. Sondajul a fost realizat in perioada 4-14 februarie, pe un esantion de 3.000 de persoane, cu virste de 18 ani si peste, din mediul urban si rural.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.