Național

Sfaturi pentru populatie

Ziarul de Vrancea
10 oct 2005 556 vizualizări
Ministerul Sanatatii face populatiei o serie de recomandari pentru a reduce posibilitatea infectiei cu virusul gripei aviare, dupa suspiciunile privind aparitia acestei boli la pasari din judetul Tulcea.

Persoanele care calatoresc trebuie sa evite contactul cu pasari cum ar fi pui, gaini, rate,

giste, porumbei sau prepelite sau cu orice alte pasari salbatice si sa evite zonele in care

pasarile infectate cu virusul H5N1 pot fi prezente, precum pasarile din curti si din ferme si cele

din pietele de pasari vii.

Nu trebuie consumate produse din pasari, neprelucrate termic sau incomplet prelucrate

termic, inclusiv mincaruri care contin singe provenit de la acestea.

n una dintre cele mai importante practici preventive este spalatul pe miini cu atentie si

frecvent, cu apa si sapun, operatie care indeparteaza potentialele surse de infectie de pe piele

si ajuta la prevenirea transmiterii bolii. In lipsa sapunului si daca miinile nu sint vizibil murdare,

se poate folosi alcool.

La prepararea hranei, trebuie separata carnea cruda de cea prelucrata termic sau de

alimentele care sint gata de consumat. Nu trebuie folosit acelasi cutit sau intrument de taiat

pentru a pregati carnea cruda si alimentele care sint gata de consumat.

n toate alimentele provenite de la pasari, inclusiv oua sau singe, trebnuie prelucrate termic cu

atentie. Galbenusurile de oua nu trebuie sa fie lichide sau sa se preliga. Deoarece virusurile

gripale sint distruse de caldura, temperatura pentru prelucrarea carnii de pasare trebuie sa fie

mai mare de 70 de grade Celsius.

Inainte de a pregati ouale trebuie ca acestea sa fie spalate cu apa si sapun, dupa care cei

care le prepara trebuie sa se spele pe miini.

Cei care cred ca au fost expusi gripei aviare, trebuie sa-si urmareasca starea de sanatate

timp de zece zile. Daca au febra, tusesc au dificultati in respiratie sau daca se imbolnavesc in

aceasta perioada trebuie sa consulte un medic.



Gripa aviara, intr-o crescatorie de curcani din nord-vestul Turciei

Circa 2.000 de curcani au murit in provincia Balikesir, din nord-vestul Turciei, din cauza gripei

aviare, fiind primele cazuri detectate in aceasta tara, a anuntat, ieri, adjunctul guvernatorului

acestei provincii. Crescatoria de curcani dintr-un sat din regiunea Manyas a intrat in carantina,

a declarat Halil Yavuz Kaya. Potrivit oficialului turc, curcanii ar fi contractat boala de la pasarile

migratoare si ar fi vorba despre un incident izolat. La Manyas se afla o rezervatie naturala

cunoscuta pentru fauna sa foarte variata si mai ales pentru diversitatea speciilor de pasari.

Virusul H5N1 al gripei aviare, care, de la sfirsitul anului 2003, a provocat in Asia moartea a

milioane de pasari domestice si a circa 60 de oameni, are sanse mari sa devina un virus

pandemic, daca se va adapta la om.

Cele opt judete vizate sint Constanta, Calarasi, Braila, Vaslui, Galati, Tulcea, Ialomita si

Vrancea.

In acelasi timp, controalele sanitar veterinare la granita au fost intensificate, fiind interzise

importurile de carne din 15 tari. Principalele pasari migratoare care pot aduce virusul in

Romania sint cele care vin din Rusia si Kazahstan, iar printre speciile respective se numara

girlitele, ratele si gistele salbatice.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.