Național

Drogurile usoare se vind ca piinea calda

Ziarul de Vrancea
13 feb 2010 1046 vizualizări
Magazinele de plante etnobotanice au apelat la reduceri de preturi si oferte pentru a scapa de stocuri n ordonanta Guvernului care interzice comercializarea a 36 de substante si plante etnobotanice, adoptata miercuri, va intra in vigoare din ziua publicarii ei in Monitorul Oficial

Magazinele de plante etnobotanice au introdus reduceri de preturi intre 30 si 50%, precum si oferte promotionale pentru a scapa de marfa de pe stoc, continuind sa comercializeze produse ca Special Gold, care contine mefedrona. Masurile tactice sint menite sa stimuleze vinzarile pina la epuizarea stocurilor inainte de publicarea in Monitorul Oficial a Ordonantei de urgenta prin care Guvernul a interzis comercializarea a 36 de substante si plante etnobotanice, care au fost asimilate drogurilor. Unele magazine au introdus reduceri consistente de pret, intre 30 si 50% dar si oferte promotionale de tipul - la trei produse vindute, unul este gratis.


Lumea cunoscatorilor


Potrivit forumurilor de specialitate internationale, produsele care contin unele dintre substantele interzise sint Special Gold, Pulse, Spice Diamond, Spice Gold, Fly Spirit. Aceste produse sint in continuare comercializate la spice-shopuri la oferte speciale, in timp ce proprietarii de magazine "negociaza vinzarea unor cantitati mai mari".

Comerciantii din industrie considera ca interdictia impusa de guvern ar putea avea ca efect intretinerea pietei negre de substante ilegale. "Cei care vin in spice-shopuri nu sint consumatori naivi sau victime asa cum au fost portretizati in presa, majoritatea sint cunoscatori si consumatori de droguri ilegale", a declarat o vinzatoare la un astfel de magazin.

"Cele mai periculoase dintre substantele vindute in magazine de acest gen sint prafurile. De obicei, cei care le cumpara sint tineri care vin la mine si-mi spun «Eu am luat heroina» si vreau ceva cu efecte similare. Eu nu le pot face recomandari pentru ca nu sint consumatoare, dar cei mai multi nu le asteapta de la mine si stiu exact ce vor, pentru ca au auzit de la prieteni si sint bine informati", potrivit sursei.

Un vinzator intr-un magazin care comercializeaza plante etnobotanice are un salariu mediu de 1400 de RON si cel mai adesea este student/a. Majoritatea sustin ca nu sint consumatori, aceasta fiind chiar o conditie impusa de angajatori.


In Romania inca se mai vind substante cu efect halucinogen interzise pina si in Olanda


Un paradox sesizat de cei care activeaza in domeniu este ca pina la introducerea Ordonantei in Romania erau comercializate plante ca ciupercile din genul Amanita (Amanita muscaria si Amanita pantheria) sau Mitragyna Speciosa, care au fost interzise in Olanda din noiembrie 2008. în data de 10 februarie Guvernul a interzis comercializarea unui numar de 36 substante si plante etnobotanice, care au fost asimilate drogurilor, printr-o ordonanta de urgenta. Actul normativ introduce in categoria drogurilor 27 de substante si 9 plante etnobotanice cu efect halucinogen, care nu mai pot fi detinute si comercializate.

Ordonanta de urgenta va intra in vigoare de la data publicarii in Monitorul Oficial, iar pentru distrugerea produselor aflate pe stoc va fi acordat un anumit interval de tranzitie. Actul normativ permite doar anumitor persoane specializate sa mai detina astfel de plante, dar numai in cantitati mici, pentru tratament terapeutic si utilizarea ca esantion de proba si comparatie cu alte produse similare care vor fi eventual descoperite ca fiind vindute ilegal.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.