Național

Imunitatea presedintelui, scoasa la bataie in Parlament

Ziarul de Vrancea
3 feb 2010 414 vizualizări
Propunerea de ridicare a imunitatii apartine fostului premier Calin Popescu Tariceanu n el i-a invitat pe deputati sa se gindeasca la asta in contextul reformei institutiilor statului

Liderul deputatilor PNL, Calin Popescu Tariceanu, a propus ieri in plen ridicarea imunitatii sefului statului si a introducerii avizului Parlamentului pentru numirile facute de presedintele tarii. "Ati spus ca va ginditi la modernizarea clasei politice, stau si ma intreb daca in acceptiunea dumneavoastra reforma clasei politice inseamna trecerea si racolarea parlamentarilor de la alte partide de catre PDL si crearea partidului prezidential, cred ca acesta este modelul pe care il vedem pina acum si din partea PNL aveti un «Nu» categoric acestui model de reforma a clasei politice", a sustinut Tariceanu. "Nu in ultimul rind ar trebui sa ne gindim la necesitatea ridicarii imunitatii prezidentiale, care face un caz singular in rindul institutiilor publice din Romania", a subliniat Tariceanu. El i-a transmis lui Emil Boc ca are "obligatia" de a se gindi la o reforma serioasa a institutiilor. "V-as propune sa reflectati asupra urmatorului mod de functionare a Parlamentului: jumatate din timpul alocat dezbaterilor sa fie utilizat pentru proiectele de lege inaintate de Guvern, o patrime din timpul dedicat dezbaterilor sa fie alocat initiativelor parlamentarilor din care o zi obligatoriu pentru opozitie, si un sfert din timpul dezbaterilor parlamentare sa fie dedicat functiei de control si evaluare a politicilor publice", a mentionat Tariceanu.


Numiri prezidentiale doar cu avize parlamentare


Fostul premier PNL a mai declarat ca "un Parlament diminuat la 300 de alesi nu inseamna modernizarea institutiilor statului", iar "un Parlament mai putin reprezentativ, un Parlament mai slab nu inseamna o republica mai puternica si mai democratica, ci din contra". El le-a propus parlamentarilor sa reflecteze in mod serios ca "numirile pe care le face presedintele Romaniei sa faca obiectul unor dezbateri, iar persoanele sa fie audiate in Parlament in prealabil de comisiile de specialitate care sa emita un aviz".

Fervoarea critica a lui Tariceanu vine la o zi dupa ce liderul PNL, Crin Antonescu, ii atragea atentia lui fostului premier ca "a pupat papucul sultanului". "Eu am zis doar ca s-a grabit sa sarute papucul la sultan, o atitudine nu prea indicata. Daca as fi vrut, as fi putut impiedica realegerea sa ca lider al grupului deputatilor PNL, dar nu a fost vorba de acest lucru", declara luni Antonescu.


Emil Boc a promis deputatilor ca Guvernul va promova mai putine acte


La o zi dupa ce s-a adresat senatorilor, premierul Emil Boc a prezentat, ieri, in plenul Camerei Deputatilor, prioritatile legislative ale Executivului: reformarea statului, modernizarea sistemului de pensii, dar si punerea in aplicare a rezultatului referendumului privind Parlamentul unicameral. In perioada urmatoare vor fi mai putine acte promovate de Guvern fara puterea legislativa, a promis Boc, aratind ca, din perspectiva Guvernului, cele mai importante prioritati in acest moment sint modernizarea tarii si locurile de munca pentru romani. Totodata, "un stat modern inseamna si respectarea principiului egalitatii in fata legii, fara privilegii. In Romania mai avem inca situatii in care acest principiu se gaseste doar pe hirtie. Inca avem restante majore la acest capitol, dar si la scurtarea procedurilor judiciare", a mai spus premierul.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.