Național

Paza militarizata pentru protejarea strugurilor

Ziarul de Vrancea
3 oct 2005 689 vizualizări
Dupa inundatii si daunatori, in viile vrincenilor dau iama hotii si mucegaiul. Hotii, care actioneaza in bande organizate, sint atrasi de preturile mai mari care se ofera pe struguri anul acesta. Procesatorii ofera preturi cuprinse intre 6.000 si 12.000 de lei, in functie de calitate.Patronii de la Vincon apara viile de hoti cu ciini lup si agenti inarmati

Viticultorii vrinceni, aflati in toiul campaniei de recoltat, se lupta cu ploile si cu hotii. Intrucit recolta este mult mai mica decit in anii trecuti, ca urmare a ploilor si daunatorilor, in vii au intrat bande organizate de hotii. Proprietarii de vii din toate zonele viticole se vaita ca nu mai fac fata raufacatorilor, care profita de pe urma faptului ca strugurii sint mai scumpi. Ca si cum n-ar fi fost suficient, ploile care au inceput sa cada de ieri favorizeaza aparitia mucegaiului si duc la scaderea calitativa si cantitativa a recoltei. Pentru a preveni jaful din vii, de doua saptamini viile care apartin SC Vincon SA sint pazite de agenti de paza inarmati. In ultimele zile, multi podgoreni s-au plins politiei ca viile si cramele le sint atacate de hoti. Dupa ce ca productia de anul acesta a fost in mare parte compromisa din cauza ploilor, din ce in ce mai multi podgoreni sint pradati de rodul vitei-de-vie. Si asta pentru ca oferta mica si cererea mare au adus preturi mai mari pe piata. In zonele Jaristea, Cotesti sau Timboiesti, strugurii sint furati de bande organizate, dotate cu mijloace de transport si saci din plastic, oameni care nu au nici o legatura cu munca pamintului, dar care stiu ca strugurii buni se pot vinde si cu 12.000 de lei kilogramul. Si pentru ca "recolta" sa fie cit mai bogata, hotii nu vin cu sacosa, ci cu benele de la remorca. Cu toate ca multi podgoreni au tocmit paznici, asa cum au recomandat si organele locale de politie, acestia nu mai fac fata. "Sintem in vie de la jumatea lunii august, inca de cind strugurii au dat in pirg. Avem ciini, furci, topoare, si facem zgomot in fiecare seara, ca sa stie hotul ca sintem aici. Unii se organizeaza si vin la furat pe clar de luna", ne-au spus doi barbati din Andreiasu, tocmiti sa pazeasca viile proprietarilor din Virtescoiu. Pentru ca nu mai facea fata hotilor, conducerea SC Vincon SA Focsani a decis sa aduca paza militarizata. Asa se face ca, de doua saptamini, in viile Vincon patruleaza agenti de paza dotati cu pistoale cu gaz, spray-uri paralizante si ciini. "Nu am avut probleme pentru ca avem paza militarizata, inclusiv cu ciini, in viile noastre din Panciu, Odobesti si Cotesti. Si pentru noi una din problemele mai delicate a fost furtul si am gasit solutii. Fiind productie mica, pretul este mai ridicat si atunci incep furturile, motiv pentru care am luat masuri", ne-a declarat Georgel Costache, directorul general de la Vincon. In ceea ce priveste ploile, directorul Georgel Costache spune ca "orice zi de intirziere inseamna pierderi, pentru ca strugurele pierde si din calitate si din cantitate". Deja exista risc de mucegai, intrucit strugurii au ajuns la maturitate, iar boabele incep sa se strice si sa piarda din concentratia de zahar.


Preturi pe masura ofertei


In acest an, in premiera, preturile sint mai mari, dar doar pentru ca sint corelate cu recolta mai mica. Dupa ce in judet au fost culesi strugurii dupa aproape 8.000 ha din cele peste 25.000, pretul a fost stabilit intre 8.000 si 14.000 lei pe kilogram. Ploile care au inceput sa cada de ieri au taiat din elanul si asa scazut al viticultorilor. Chiar daca la limita superioara se platesc doar soiurile valoroase, care reprezinta un procent redus din cultura vitei de vie, preturile practicate pe piata nu reprezinta nici pe departe valoarea reala a strugurilor, dupa cum spun podgorenii cu care am stat de vorba. Alexandru Cotea, presedintele Federatiei Viticultorilor Vrancea, sustine ca in acest an nu ar trebui sa existe preturi sub 10.000 lei pe kilogram. Din pacate, cantitati importante de struguri au fost deja vindute cu preturi cuprinse intre 8.000 si 9.000 lei. Desi si SC Vincon SA, care detine in prezent cea mai mare capacitate de procesare a strugurilor, a anuntat preturile, podgorenii nu s-au prea ingramadit la portile centrelor de vinificatie. Conform listei afisate de Vincon, preturile la sortimentele albe pleaca de la 6000 lei, iar la calitatea strugurilor din acest an cele mai mari cantitati s-ar incadra la un pret de 7500- 8000 lei/kg. Pentru strugurii superiori, care sint putini, se ajunge si la 12.000 de lei. Spre deosebire de alti ani, in aceasta toamna au fost mai cautati micii procesatori, care au putut achizitiona struguri la preturi mai atractive. "La productia din acest an, strugurii trebuiau platiti cu cel putin 12 000 lei. Dupa ce s-a facut cit s-a facut, nici nu sint preturi mai mari! Eu am vinificat, insa altii au dat-o cu 8500 lei", a declarat un podgorean din Panciu. Conform datelor oferite de Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, productia medie la hectar la strugurii de vin este de 2000 kg fata de 8-10 tone in mod normal. Nici la strugurii de masa situatia nu este mai buna, productia medie fiind la acest capitol sub 1700 kg la hectar, fata de o medie similara celei la strugurii de vin. Pe piata libera, strugurii de masa sint oferiti la preturi cuprinse intre 20.000 si 45.000 lei, insa comerciantii sepling ca stau cu ei pe tarabe.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.