Național

Escrocherii financiare sterse prin asasinate

Ziarul de Vrancea
18 ian 2010 480 vizualizări
Metoda folosita de ucigasi era simpla: se foloseau de victime pentru a face contracte de leasing pe firme cu acte false n dupa ce-si indeplineau rolul si preluau bunurile, persoanele racolate erau ucise n capul bandei criminale este Sergiu Bahaian, patronul Gloriei Buzau si fost patron al Sabina Product - firma prin care a inselat in anii '90 citeva mii de oameni

Peste zece persoane sint cercetate de procurorii DIICOT, dupa ce mai multe unitati de combatere a crimei organizate, ofiteri DGIPI si SRI au strins probe care arata ca acestea au ucis cel putin patru oameni pentru a sterge urmele unor afaceri ilegale cu file CEC sau bilete la ordin fara acoperire. Exista informatii care arata ca si alte persoane, fosti membri ai gruparii, ar putea sa fi fost ucise de cei cercetati. Anchetatorii precizeaza ca aceasta grupare era foarte ermetica, astfel ca au fost alocate resurse umane si materiale deosebite pentru monitorizarea celor vizati. Gruparea actiona pe raza localitatilor Constanta, Ialomita si Bucuresti.

Liderul gruparii mafiote este Sergiu Bahaian, fostul patron al Sabina Product (o escrocherie care a facut citeva mii de victime la mijlocul anilor \'90) si patron al Gloriei Buzau, a fost prins vineri noapte, in Capitala, in timpul unei urmariri spectaculoase si dupa ce politistii au tras mai multe focuri de arma. Alaturi de Bahaian, politistii l-au prins si pe Eduard Marian Marculescu, considerat de anchetatori mina dreapta a lui Bahaian. Sergiu Bahaian era cautat pentru o frauda de doua milioane de euro, in urma unor operatiuni comerciale, emitind file CEC sau bilete la ordin fara acoperire, in numele unor societati fictive. Judecatorii au emis mandate de arestare pe numele acestuia si a inca trei complici.

Putin inainte de prinderea celor doi, avusese loc o perchezitie in locuinta unor constanteni, Marin si Petrica Picioc, din comuna Cerchezu, sat Magura, in curtea acestora fiind descoperite doua cadavre ale unor fosti membri ai gruparii. Trupurile neinsufletite ale lui Ionel Ulezu si Petrica Captalan au fost ingropate la o adincime de aproximativ 2,5 metri, deasupra lor fiind turnat un strat de piatra si beton.


Contracte de leasing pe baza unor acte false


Gruparea condusa de Bahaian se folosea de victime pentru a face contracte de leasing pe fime cu acte false, conform carora acestea erau prospere si puteau sa plateasca bunurile, afirma surse judiciare. Firmele erau infiintate pe numele persoanelor racolate, apoi se falsificau actele din contabilitate, precum bilantul contabil si balantele, care ulterior erau prezentate firmelor de leasing din intreaga tara, pentru a cumpara bunuri sau a obtine finantari.

Persoanele racolate si mai apoi ucise dupa ce isi indeplineau rolul erau de nivel social mediu, dar in general persoane singuratice, "dupa care nu plingea prea multa lume", spun surse judiciare. Pina in prezent au fost identificate patru victime, ucise prin cruzimi de catre membrii grupului, in perioada 2006-2008.

Prejudiciul estimat de anchetatori este aproximativ 2-3 milioane de euro, printre cei prejudiciati fiind si firme mari de leasing din tara.


Eroare: Doua dintre crime au fost clasificate initial ca accidente


Victimele gruparii infractionale conduse de Sergiu Bahaian sint Lucian Cernat, Emilian Leonte, Ionel Ulezu si Petrica Captalan, primii ucisi fiind Cernat si Leonte. Surse judiciare au declarat pentru NewsIn ca a fost declansata o alta ancheta in cazul crimelor comise de gruparea lui Sergiu Bahaian, pentru a stabili de ce decesul primelor doua victime a fost consemnat initial ca fiind accidental, iar dupa deshumare sa se constate ca moartea lor a fost violenta.

:

Razii de amploare in Iasi si Brasov

n anchetatorii au emis 180 de mandate de aducere in dosarul clanului Cordunenilor


Intr-o alta operatiune desfasurata de asemenea in acest weekend, efective de peste 400 de politisti si jandarmi au descins in 47 de locatii din Iasi si Brasov, unde au efectuat perchezitii si au preluat, cu mandat de aducere, 110 dintr-un total de 180 de persoane cautate de procurorii DirecÃia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT). Dintre persoanele retinute pentru audieri, 30 au fost puse sub invinuire. Intreaga actiune a vizat membri ai "Clanului Cordunenilor", al carui lider este Bogdan Constantin, fost Corduneanu, aflat si el printre invinuiti. Baza grupului este formata din membri ai familiei Corduneanu, in timp, la acest grup aderind si alte persoane. Prejudiciul produs de membrii gruparii prin savirsirea infractiunilor de crima organizata este de ordinul milioanelor de euro, precizeaza un comunicat al DIICOT. Dupa anul 1990, membri ai clanului Corduneanu au fost acuzati de diverse infractiuni, jafuri, acte de vandalism, furt, tilharii, in tari precum Franta, Italia, Germania, Polonia si Romania. în ultimii zece ani, membrii clanului Corduneanu au fost cercetati si judecati pentru santaj si trafic de droguri.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.