Național

Noua conducere a CSM, contestata imediat dupa alegere

Ziarul de Vrancea
12 ian 2010 648 vizualizări
Florica Bejinariu, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, a fost acuzata de colaborare cu Securitatea n ea a obtinut decizia instantei care o absolva de orice vina n si alegerea vicepresedintelui CSM este discutabila, pentru ca procurorul ales in functie a mai avut un mandat in fruntea Consiliului

Noul presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, Florica Bejinariu (49 de ani), este deja contestat. Judecatorul Viorica Costiniu, care participat, ieri, la sedinta CSM, a anuntat ca va pune in discutia magistratilor propunerea ca Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) sa conteste in instanta numirea Floricai Bejinariu in functia de presedinte al Consiliului, care a fost acuzata de colaborare cu fosta Securitate. Costiniu a vorbit despre autoritatea morala a magistratului, care ar fi trebuit "sa indemne la decenta".

In replica, noul presedinte al CSM a afirmat ca înalta Curte de Casatie si Justitie s-a pronuntat deja prin hotarire irevocabila in ceea ce priveste necolaborarea sa cu Securitatea si a refuzat sa comenteze declaratiile Vioricai Costiniu. In 2006, Florica Bejinariu a fost acuzata de colaborarea cu fosta Securitate, ea primind initial un verdict de la CNSAS in acest sens, care apoi a fost schimbat in acelasi an. înalta Curte de Casatie si Justitie a stabilit prin decizie definitiva, in iunie 2009, ca Florica Bejinariu nu a facut politie politica.

Pe data de 18 mai 2006, prin Decizia nr.166, Colegiul CNSAS a stabilit calitatea de colaborator al Securitatii in cazul judecatoarei Florica Bejinaru, presedinta Tribunalului Mehedinti si membru in CSM, precum si faptul ca aceasta a facut politie politica in calitate de colaborator al Securitatii. Ulterior, prin Decizia nr. 255 din 6 iulie, acelasi an 2006, CNSAS decide contrariul, respectiv faptul ca Bejinariu nu a facut politie politica.

în aprilie 2009, magistratii din tara au cerut revocarea unor membri CSM, printre care se afla si Florica Bejinariu, pentru lipsa de reactie fata de problemele din sistem. Cererea a ramas fara rezultat.


Informatii recompensate cu scrumiere din portelan


Ziarul "Cotidianul" a scris, in 2006, despre continutul notelor informative pe care le-ar fi dat Securitatii Florica Bejinariu. Potrivit publicatiei, angajamentul cu Securitatea ar fi fost semnat pe 5 mai 1987, sub numele conspirativ "Alexandra Stefanescu". Judecatoarea avea 25 de ani si era jurist la o fabrica de confectii. Angajamentul ar fi luat sfirsit in 1988. Pana atunci, ar fi fost scris 57 de note informative. Acestea se refereau la "atitudinea necorespunzatoare" a sefei Biroului de aprovizionare, despre lipsa materiilor prime si problemele generate, despre "neacoperirea planului la productia interna de confectii si raportarile fictive". Alexandra Stefanescu ar fi fost interesata si de greva din noiembrie "â„¢87 a muncitorilor de la Brasov.

"Cotidianul" a mai scris ca, in dosarul Floricai Bejinaru, aflat la CNSAS, exista un tabel cu evidenta recompenselor, datat din 22 ianuarie 1988, in care se consemneaza primirea unor sume de bani. La acel moment, 2006, presa a consemnat ca Bejinariu le-ar declarat membrilor CNSAS ca nu a primit bani, ci doar "scrumiere din portelan".

Douazeci de ani mai tirziu, Florica Bejinariu avea sa consemneze in declaratia de avere ca in 2008 a inregistrat venituri de aproximativ 240.000 lei din activitatea de judecator la Tribunalului Mehedinti si membru CSM. Potrivit declaratiei de avere, detine un teren in Drobeta Turnu Severin si un apartament si o casa de locuit in acelasi oras. Mai are un apartament in Bucuresti, primit de sotul ei prin donatie.


Nici vicepresedintele CSM nu sta prea bine


Procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a afirmat despre candidatura Gratianei Isac pentru functia de vicepresedinte al Consiliului Superior al Magistraturii ca ar fi ilegala, spunind totodata ca o apreciaza "foarte mult" pe aceasta ca procuror. Procurorul general a explicat ca in alegerile de ieri de la CSM a existat un impas legislativ in ceea ce priveste alegerea conducerii Consiliului, care trebuie solutionat cit mai repede.

Gratiana Isac a fost singurul candidat pentru postul de vicepresedinte al CSM. Insa, la fel ca toti membrii Sectiei pentru procurori a CSM, ea a exercitat deja un mandat de vicepresedinte, in conditiile in care legea prevede ca nici un membru al Consiliului nu poate avea doua mandate la conducere. Isac a precizat ca-si depune candidatura cu rezerva acestui aspect, respectiv daca un fost sef al Consiliului isi mai poate depune candidatura.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.