Național

Alesii trebuie sa renunte la vacanta pentru buget

Ziarul de Vrancea
29 dec 2009 568 vizualizări
n dupa vacanta de Crǎciun si Anul Nou, Parlamentul Romaniei va incepe procedurile legale premergatoare dezbaterii in plen a bugetului de stat pe 2010, prima reunire a tuturor parlamentarilor urmind sa aiba loc pe 11 ianuarie

După sedinta de ieri a Birourilor Permanente comune ale Parlamentului, Ludovic Orban, vicepresedintele Camerei Deputatilor, a prezentat calendarul lucrǎrilor din noua sesiune parlamentarǎ. Astfel, in perioada 4 - 7 ianuarie parlamentarii vor putea depune amendamente, intre 7 si 10 ianuarie comisiile de buget-finante ale Camerei Deputatilor si Senatului vor dezbate si vor elabora raportul la proiectul bugetului de stat pe anul 2010 si a celui al asigurarilor sociale, pe 11 ianuarie, la ora 12.00, va avea loc o sedinta a Birourilor Permanente comune, iar la ora 16.00 Parlamentul se va reuni in plen pentru a dezbate proiectul bugetului de stat pe anul 2010. Proiectul bugetului de stat a fost depus in Parlament inca de joia trecuta, la o zi dupa ce a fost adoptat de guvern, cu solicitarea ca documentul sa fie dezbatut in regim de urgenta. Vicepresedintele PD-L Gheorghe Flutur a precizat ieri, la finalul Biroului Permanent National al partidului, ca data limita pentru aprobarea bugetului pe 2010 ar trebui sa fie 15 ianuarie. Astfel, potrivit calendarului discutat in sedinta conducerii PD-L, democrat-liberalii vor convocarea unei sesiuni extraordinare, urmind ca bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale sa fie distribuite de astazi deputatilor si senatorilor, in vederea depunerii amendamentelor pina pe data de 5 ianuarie. Pina pe 12-15 ianuarie ar urma ca intregul proces legislativ sa fie parcurs-de la dezbaterea in comisiile de specialitate pina la votul in plenul reunit. Flutur a invocat urgenta aprobarii bugetului din perspectiva platii la timp a salariilor si a pensiilor, precum si din perspectiva angajamentelor cu FMI, o delegatie a Fondului fiind asteptata in a doua parte a lunii ianuarie. Guvernul a transmis Parlamentului proiectul Legii bugetului de stat pe 2010 si pe cel al bugetului asigurarilor sociale chiar in ajunul Craciunului.


Cum reduce Guvernul cheltuielile bugetare in 2010?


Guvernul estimeaza ca inghetarea pensiilor, anularea de facilitati sociale si aminarea unor obligatii ale statului vor reduce cheltuielile cu 13,5 miliarde lei (2,5% din PIB) si ca, in lipsa acestor masuri, deficitul va urca la 8,4% din PIB, intr-un an care va debuta cu scadere economica. Printr-o ordonanta de urgenta adoptata in prima sedinta dupa votul de investitura, Guvernul a decis, printre altele, inghetarea pensiilor, inclusiv pentru grupele de munca I si II, a aminat pina in 2011 achitarea contributiei de asigurari sanatate pentru pensii neimpozabile, a taiat tichetele de masa, vacanta si cadou, a prelungit perioada de limitare a salariilor directorilor companiilor de stat si membrilor CA si a limitat alocatiile pentru cercetare. Guvernul apreciaza ca toate aceste masuri se vor economisi de la buget aproximativ 13,5 miliarde lei (reprezentind circa 2,5% din PIB) si ca, in cazul neadoptarii lor, deficitul bugetar s-ar majora cu acest procent si ar ajunge la 8,4%, ceea ce ar duce la pierderea acordurilor cu institutiile financiare internationale si ar bloca relansarea economica. Deficitul bugetar prevazut pentru anul viitor de Guvern si convenit cu FMI este de 5,9% din PIB. Conform estimarilor Executivului, prin aceste masuri vor fi diminuate veniturile la bugetul Fondului national unic al asigurarilor sociale de sanatate (cu un minus de 2,4 miliarde lei) si din TVA (-1,2 miliarde lei), concomitent insa cu scaderea cheltuielilor bugetului general consolidat, cu 17,1 miliarde lei.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.