Național

Elena Udrea, vedeta guvernului Boc?

Ziarul de Vrancea
19 dec 2009 966 vizualizări
Boc a terminat lista cu ministri n Udrea este sefa peste doua ministere si citeva miliarde de euro n la Finante il regasim pe Sebastian Vladescu, ministru si in cabinetul lui Tariceanu n cultura este cedata UDMR, spre nemultumirea unor lideri PDL

Lista ministrilor propusi sa faca parte din viitorul guvern Boc a fost definitivata ieri de catre reprezentantii PDL si UDMR si urmeaza sa fie supusa votului forurilor de conducere ale celor doua partide. Noul executiv va cuprinde 15 portofolii, plus premierul, UDMR-ului urmind sa-i revina trei dintre acestea: Sanatate, Cultura si Mediu, precum si functia de vicepremier. A aparut si o surpriza notabila: fostul ministru al Finantelor din guvernul Tariceanu, Sebastian Vladescu, a acceptat sa preia din nou portofoliul, dupa ce Lucian Croitoru a declinat oferta. Sebastian Vladescu a fost ministru de Finante in Cabinetul Tariceanu, din august 2005 pina in aprilie 2007. A intrat in conflict deschis cu Varujan Vosganian in vara lui 2007, Vladescu sustinind ca marirea pensiilor in acel moment ar insemna un efort suplimentar de doua miliarde de euro, care nu ar putea fi luati decit de la investitii. La Educatie, Tineret si Sport a fost propus Catalin Croitoru, dupa ce acesta a fost refuzat de consilierul prezidential Mircea Miclea. O alta mutare neasteptata este dezlipirea ministerului Comunicatiilor de cel al Transporturilor, favorit fiind fostul ministru Gabriel Sandu. Grupul independentilor este reprezentat in Guvern de Gabriel Oprea, propus la Aparare. In rest, lista ramine batuta in cuie pe propunerile initiale: Interne - Vasile Blaga, Externe - Bogdan Aurescu, Justitie - Catalin Predoiu, Economie - Adriean Videanu, Transporturi - Radu Berceanu, Sanatate - Laszlo Attila, Agricultura - Orest Onofrei, Cultura - Kelemen Hunor, Mediu - Laszlo Borbely, Munca - Gabriel Seitan.

Presedintele Traian Basescu declara dupa desemnarea lui Boc ca premier, ca termenul limita de avizare a noului Executiv e 23 decembrie, subliniind ca doreste sa fie consultat in legatura cu nominalizarile pentru ministrii care fac parte din CSAT, respectiv ministrul Apararii, ministrul de Interne, ministrul de Externe, ministrul Justitiei, ministrul Economiei, ministrul Finantelor.


Megaministerul Elenei Udrea


Secretarul executiv PDL Elena Udrea va avea un portofoliu largit care se va numi cel mai probabil Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului. Ea va avea in administrare fondurile europene dedicate acestui domeniu. Ordinul de marime al acestor fonduri pentru perioada 2007-2013 este de citeva miliarde de euro. In anul 2009, sub conducerea lui Vasile Blaga, acest minister a atras fonduri de 1,5 miliarde de euro. Comisia parlamentara de ancheta a activitatii ministrului turismului cerea in toamna revocarea din functie a doamnei Udrea si chiar inceperea urmaririi penale pentru deturnare de fonduri.


Lupta pe Cultura


Momente de nervozitate in sinul PDL din cauza ministerelor. Deputatul PDL Cezar Preda sustine ca partidul nu trebuie sa dea Ministerul Culturii UDMR-ului, apreciind ca ar fi "una dintre cele mai mari greseli politice din ultimii ani". El sustine ca Ministerul Culturii nu poate face obiectul negocierii intre PDL si UDMR. "Ministerul Culturii si Cultelor trebuie sa fie responsabilitatea Partidului Democrat Liberal pentru ca ne-am asumat un parteneriat social cu Biserica. Daca echipa de negociere s-a dus cu gindul sa pastreze pentru fiecare cite un minister si sa dea Ministerul Culturii si Cultelor UDMR-ului, atunci a facut una dintre cele mai mari greseli politice din ultimii ani. PDL va deconta pe termen mediu si lung decizia de a da Ministerul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National UDMR-ului", a aratat Preda. Una din schemele avute in vedere, potrivit unor surse, era aceea ca Raluca Turcan sa preia portofoliul Culturii. Portofoliul de la Cultura era dorit insa si de UDMR, pentru Kelemen Hunor. Ieri, conducerea UDMR a decis ca portofoliile Culturii, Sanatatii si Mediului, obtinute de Uniune in urma negocierilor politice sa fie preluate de Kelemen Hunor, Cseke Attila, respectiv Laszlo Borbely, in timp ce vicepremier va fi presedintele Uniunii Marko Bela.


  • Videanu include controversatul program Rosia Montana in programul de guvernare


  • Ministrul interimar al economiei, Adriean Videanu, a declarat ieri ca sustine proiectul minier de la Rosia Montana si ca il va include in viitorul program de guvernare. "Vreau ca acest proiect sa inceapa cit mai curind posibil, cu actualul investitor, compania canadiana Gabriel Resources", a precizat Adriean Videanu. Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) este o companie infiintata in anul 1997, in judetul Alba, in care actionari sint statul roman, prin compania miniera Minvest Deva - cu 19,3 %, Gabriel Resources "" cu 80% si alti actionari minoritari "" cu 0,7%. Gabriel Resources este o companie miniera cu sediul in Canada si listata la bursa din Toronto, pina in prezent investind in Romania peste 350 de milioane de dolari prin Rosia Montana Gold Corporation pentru dezvoltarea proiectului minier Rosia Montana.


    În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

    Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

    Comentarii: 1

    Adaugă comentariu
    , acum 739424 zile, 23 ore, 40 minute, 27 secunde
    Numirea doamnei Udrea in guvern si mai ales pe un astfel de minister cred ca va conduce in 2010 sau in in primul semestru al 2011 la alegeri anticipate. La aceste alegeri PDL are sanse foarte mari sa citeste integral
    Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
    Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
    1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
    2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
    3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
    4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
    Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
    Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
    Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.