Național

Guvernul Boc reincarcat

Ziarul de Vrancea
18 dec 2009 793 vizualizări
Nici o surpriza din partea lui Traian Basescu n singurul premier demis printr-o motiune de cenzura, Emil Boc, revine la putere cu aproape aceeasi echipa care a fost demisa de Parlament n daca bugetul e gata pina pe 16 ianuarie, banii de la FMI vin in jur de 17 februarie

Traian Basescu a mers pe mina PDL in nominalitarea premierului si l-a desemnat pe Emil Boc sa alcatuiasca Guvernul. Schema noului Guvern ii include pe aproape toti liderii importanti ai PDL care au fost ministri si in guvernul precedent, dar apar si nume noi, potrivit unor surse democrat-liberale.


Nume luate in calcul


In schita cu care lucrau ieri democrat-liberalii, Vasile Blaga urmeaza sa preia Ministerul Administratiei si Internelor, Radu Berceanu isi pastreaza portofoliul de la Transporturi, iar Adriean Videanu pe cel al Economiei. Acestora li s-ar putea alatura nou venitii Raluca Turcan la Ministerul Culturii si Daniel Funeriu la Educatie. Turcan are ca atu faptul ca este presedinte al comisiei de specialitate din Camera Deputatilor, iar Daniel Funeriu faptul ca a lucrat in comisia Miclea si la Legea educatiei nationale. O alta varianta la Educatie ar fi consilierul prezidential Mircea Miclea. Catalin Predoiu va asigura in continuare gestionarea Justitiei. La Externe au intrat in discutie mai multe nume - Bogdan Aurescu, Sever Voinescu, purtatorul de cuvint al lui Traian Basescu, si actualul ambasador la Paris, Teodor Baconsky. Pentru Ministerul de Finante, varianta probabila este fostul candidat la postul de premier, Lucian Croitoru. Pentru Agricultura, varianta de lucru era Valeriu Tabara sau Orest Onofrei (fost prefect de Suceava), in timp ce Mihai seitan este aproape cert viitorul ministru al Muncii. Independentul Gabriel Oprea este luat in calcul pentru Ministerul Apararii, insa numirea sa depinde si de acordul pe care trebuie sa-l primeasca din partea presedintelui Basescu, care a anuntat ca vrea sa fie consultat in ceea ce priveste viitorii membri ai CSAT.


Elena Udrea ar putea reveni pe cai mari


Ramine inca o necunoscuta daca ministerul Turismului va ramine in schema Executivului de sine statator sau comasat cu alte ministere si daca Elena Udrea va face parte din noul Cabinet Boc. In pofida recentelor declaratii ale lui Vasile Blaga, care isi dorea un guvern fara Turism, potrivit unor surse Elena Udrea are sanse mari sa fie noul ministru al Turismului si Dezvoltarii.



UDMR primeste Sanatatea, Cultura si Mediul


UDMR va primi un post de vicepremier si trei portofolii - Sanatate, Mediu si Cultura.

Pentru ministerul Mediului cel mai probabil va fi nominalizat Attila Korodi. UDMR va mai primi si un post de vicepremier, pe care este posibil sa-l ocupe fie Marko Bela, fie Kelemen Hunor. De asemenea, maghiarii ar dori si ministerul Culturii pentru Kelemen Hunor.


Goana dupa banii FMI


Necesitatea instalarii rapide a Guvernului vine ca urmare a unui calendar convenit cu FMI, UE si BM, conceput in asa fel incit Romania sa-si redeschida imediat accesul la resurse de finantare. Presedintele Basescu a aratat ca Romania trebuie sa aiba Guvernul in functiune pe 23 decembrie, care trebuie sa depuna la Parlament pina la sfirsitul anului. Incepind cu data de 4 sau 5 ianuarie Parlamentul sa inceapa examinarea bugetului de stat, iar adoptarea trebuie realizata pina pe data de 16, pentru ca echipa FMI sa fie la Bucuresti in intervalul de timp 20-27 ianuarie, in asa fel incit documentul pentru boardul Fondului sa fie pregatit de echipa de evaluare in intervalul 27 ianuarie-1 februarie. Transele trei si patru pot fi aprobate simultan in 12 sau 15 februarie, in total 2,3 miliarde de euro.



PSD se vede "contraponderea democratica" la regimul Basescu

Liderul PSD, Mircea Geoana, a declarat ca partidul sau va reprezenta "contraponderea democratica" si "alternativa" fata de "derepajul" si "acumularea excesiva de putere in mina unui singur om si in mina propriei camarile", el criticindu-l pe Traian Basescu ca nu a invatat nimic din propriile greseli. Pe de alta parte, el a reiterat faptul ca va milita pentru instalarea unui nou Guvern "cit mai rapid cu putinta". "Este nevoie de un Guvern, cel pe care il propune Basescu este cea mai proasta formula pentru Romania, dar din punctul de vedere al functionarii institutionale a statului va trebui sa ne aplecam in Parlament asupra acestui guvern cit mai rapid cu putinta", a mai spus Geoana, sustinind inclusiv ideea adoptarii bugetului de stat la inceputul anului viitor.



Antonescu anunta trecerea in opozitie si sfirsitul aliantei cu PSD


Presedintele PNL Crin Antonescu a anuntat ieri ca liberalii vor face opozitie Guvernului Boc ca un partid de dreapta, ca alianta cu PSD se incheie si ca unirea eforturilor cu acest partid se va face cind va fi necesara, dar o colaborare punctuala in Parlament este posibila. "N-am gasit nici cea mai mica deschidere, domniile lor (PDL) vor alcatui Guvernul, noi vom ramine in opozitie", a anuntat Antonescu. Totusi, liderul liberal a tinut sa faca doua precizari. Prima, ca PNL "nu reproseaza nimic UDMR". Antonescu a mai spus ca daca programul de guvernare va avea directii de actiune coerente, liberalii vor da votul de investitura si ca decizia finala se va lua cind liberalii vor cunoaste programul propus de PDL. Antonescu a precizat ca PDL are oricum voturile necesare pentru a trece acest Executiv si fara PNL.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.