Național

Romania ar putea sa inlocuiasca Bulgaria in South Stream

Ziarul de Vrancea
14 dec 2009 624 vizualizări
Romania si-a exprimat dorinta de a inlocui Bulgaria in gazoductul South Stream si de a lua parte astfel la acest proiect, relateaza cotidianul bulgar Standart News, care preia o declaratie a vicepresedintelui Gazprom, Aleksander Medvedev..


"Gazprom ia in considerare si alte optiuni in ceea ce priveste proiectul South Stream. Romania si-a exprimat dorinta de a inlocui Bulgaria si a lua parte la acest proiect", a declarat Aleksandr Medvedev. "In cazul in care negocierile cu Bulgaria se impotmolesc, Gazprom va recurge la alte posibilitati. Romania este interesata sa ia parte la proiectul South Stream", a subliniat vicepresedintele Gazprom. Romania si-a dat acordul ca Gazprom sa faca masuratori in Marea Neagra pentru proiectul gazoductului South Stream, cu conditia ca cel mai mare producator de gaze din lume, Gazprom, sa respecte legislatia din Romania, a declarat la inceputul lunii secretarul de stat din Ministerul Economiei Tudor serban. Aceste masuratori nu au demarat inca, iar intilnirea dintre cele doua parti, care trebuia sa aiba loc in Romania in luna octombrie, a fost aminata, din cauza situatiei politice din Romania. De asemenea, reprezentantii transportatorului de gaze din Romania, Transgaz, au declarat ca pina acum au transmis Gazprom citeva detalii tehnice pe care acestia le-au cerut.


Videanu: "South Stream-ul in care cea mai fezabila varianta trece prin Romania"


Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat in repetate rinduri ca oricum South Stream va trece prin partea romaneasca a Marii Negre. Recent, Videanu a afirmat intr-o emisiune la Realitatea TV ca "toate culoarele energetice de care UE este interesata trec prin Marea Neagra, aducind resursele energetice din Caspica si ducindu-le catre UE", in contextul unei discutii despre importanta strategica a Marii Negre si promovarea acesteia de catre presedintele Traian Basescu. Videanu a fost contrazis de unul dintre invitati, care a precizat ca "South Stream ocoleste Romania". "Niciunul, nici South Stream-ul. Uitati, eu va dau aceasta informatie, nici South Stream-ul. South Stream-ul este si el un proiect in care cea mai fezabila varianta trece prin Romania", a replicat Videanu. South Stream este in concurenta cu Nabucco, un proiect de gazoduct european cu o lungime de 3.300 de kilometri, care are ca scop sa alimenteze UE cu gaz din regiunea caspica, ocolind Rusia. Atit Romania, cit si Bulgaria fac parte din consortiul care va construi Nabucco.

Potrivit proiectului initial, South Stream urmeaza sa treaca pe sub Marea Neagra, legind Rusia de Bulgaria, de unde se va imparti in doua, o parte indreptindu-se spre Serbia si Austria, cealalta spre Grecia si Italia.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.